לא רק לקמט: ה-FDA אישר - בוטוקס יעיל למיגרנה
מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר טיפול בבוטוקס לאלה הסובלים מהתקפי מיגרנה מעל 14 ימים בחודש. ראש המחלקה למוצרי נוירולוגיה: "מיגרנה כרונית היא אחת הצורות המגבילות ביותר של כאבי ראש, אפשרויות טיפול נרחבות הן חשובות
שימושי הבוטוקס ממשיכים להתרחב: מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר שימוש בבוטוקס למניעת כאבי ראש לאלה הסובלים ממיגרנה כרונית. מדובר בחולים הסובלים מכאבי ראש במרבית ימי החודש.
"מיגרנה כרונית היא אחת הצורות המגבילות ביותר של כאבי ראש", אמר ד"ר ראסל כץ, ראש המחלקה למוצרי נוירולוגיה ב-FDA, "אלה הסובלים ממיגרנה כרונית סובלים מכאבי ראש מעל 14 ימים בחודש. מצב זה עלול להשפיע קשות על התפקוד במשפחה, בעבודה, בחיי החברה ולפיכך חשובות אפשרויות הטיפול הנרחבות".
הפעולה: שיתוק זמני של השרירים
לצורך הטיפול במיגרנה כרונית, ניתנות זריקות בוטוקס כל 12 שבועות. בכל פעם מתבצעות מספר הזרקות סביב הראש והצוואר כדי להפחית מעוצמת תסמיני כאבי
הראש. הבוטוקס אינו יעיל לטיפול במיגרנות המתרחשות פחות מ-14 ימים בחודש, או לסוגים אחרים של כאבי ראש. ה-FDA מסר עוד כי על הסובלים ממיגרנה להיוועץ ברופא המשפחה או בנוירולוג כדי לבדוק אם הטיפול בבוטוקס מתאים להם.
בוטוקס מכיל רעלן בשם בוטולינום, תוצר של חיידק הקלוסטרידיום. החיידק פוגע בחיבור בין השריר לבין העצב, וכך גורם לשיתוק זמני של השרירים באזור ההזרקה. הרעלן משמש לשיפור מראה הפנים עקב קמטים במצח (בפרט בין גבות העיניים), לטיפול בהתכווצות יתר של שרירים וגם בהזעת יתר בבתי השחי.
תופעות הלוואי המיידיות של הזרקת הרעלן עלולות לכלול, בין השאר: הופעת כאב במקום ההזרקה; הופעת שטפי דם; כאב ראש; ראייה כפולה; צניחת עפעף; קשיים בסגירת העפעפיים; הרגשה רעה; ותחושה דמוית שפעת. כמו כן, יתכנו אף השפעות על שרירים מרוחקים מאזור ההזרקה והופעת נוגדנים לרעלן המוזרק.
המיגרנה מתוארת ככאב ראש 'הולם', בדרגה בינונית עד קשה, לרוב בצד אחד של הראש, שמוחמר בזמן פעילות גופנית וחשיפה לאור, לקולות או לריחות, ומשולב לרוב גם בבחילות ובהקאות. התקפי מיגרנה יכולים להתרחש לאורך תקופה ארוכה ועלולים לתקוף מדי יום או אחת לכמה שבועות, חודשים ואף שנים.
למרות שמיגרנה יכולה לתקוף בכל גיל, היא שכיחה בעיקר בגילאי 40-10. אצל רוב האנשים המיגרנה תוקפת באופן מחזורי ועוצמתה פוחתת לקראת גיל 50. מיגרנה שכיחה פי שלושה בקרב נשים והיא נוטה להיות תורשתית: יותר ממחצית מהאנשים שסובלים ממיגרנה מדווחים על קרובי משפחה שסובלים מאותה בעיה.
כמו בשאר כאבי הראש, מנגנון פעולת המיגרנה עדיין אינו ברור מספיק. על פי אחת התיאוריות, המיגרנה מתרחשת כשהעורקים במוח מתכווצים ומיד מתרחבים, בעיקר בקרומי המוח. התרחבות זו, ככל הנראה, מפעילה קולטני כאב באותה סביבה.
אך התיאוריה הזאת פשוטה מכדי להסביר את השינויים המורכבים בזרימת הדם שמתרחשים במוח בזמן מיגרנה. זאת ועוד: בזמן התקף מיגרנה מתרחשת בתאי העצב במוח סדרת שינויים עוד לפני השינוי בזרימת הדם. השינויים האלה נקראים 'הגנרטור של המיגרנה'.