חוק מלגת קיום לאברכים מאיים על הקואליציה
רגע לפני ההצבעה, חברי הכנסת החרדים מאיימים: אם לא יאושר חוק עוקף בג"ץ שיבטיח מלגת קיום לאברכים, לא נתמוך בתקציב הדו-שנתי. עלות החוק: כ-120 מיליון שקל. ח"כ גפני ל-ynet: "מדובר באנשים הכי עניים במדינה"
הסיעות החרדיות בכנסת מאיימות שלא לתמוך באישור התקציב הדו-שנתי הבא
בקריאה הראשונה שתהיה בשבוע הבא, אם הממשלה לא תקדם הצעת חוק שתבטיח "מלגת קיום" לכ-12 אלף אברכים בישיבות. ההצעה הוגשה השבוע לכנסת בחתימת 7 ח"כים מיהדות התורה, ש"ס והאיחוד הלאומי. אברכים הם תלמידי ישיבות בעלי משפחות שאינם עובדים.
הצעת החוק לא נוקבת בסכום המלגה וזו אמורה להיקבע בהליך החקיקה. יוזמיה מדברים על כ-1,000 שקל לאברך בתנאי שהוא אב ל-3 ילדים לפחות, אין לו הכנסה נוספת (מעבר לקצבת ילדים והבטחת הכנסה של הביטוח הלאומי) וגם אין לו רכב. תנאי בסיסי נוסף מחייב אותו ללמוד בישיבה מכסת שעות לימוד חודשית מלאה שיקבע משרד החינוך.
בצד השני
אז כמה באמת עולה להיות סטודנט בישראל?
שלומית יהב
שכר לימוד, מגורים, ספרים, כלכלה אישית, ביגוד ועוד - כל אלה מצטברים לסכום של אלפי שקלים בחודש
הצעת החוק נועדה לעקוף את פסיקת בג"ץ המבטלת את התמיכות הקיימות באברכים שבתקציב המדינה החל מ-2011. בג"ץ קבע שקצבאות אלה מפלות לרעה סטודנטים נזקקים במוסדות להשכלה גבוהה, אלא אם ישולמו לפי קריטריונים שוויוניים. בעקבות הפסיקה החלו הסיעות החרדיות ללחוץ על הממשלה למצוא תחליף חוקי לקצבאות.
הצעת חוק "מילגת הקיום" הוגשה השבוע בחופזה לקראת דיוני התקציב, כקלף מיקוח. בשבוע הבא תתבקש ועדת השרים לחקיקה לאשר לה את תמיכת הממשלה. ועדת הכנסת הקובעת את סדרי עבודה הבית תתבקש לאחר מכן לאשר לה הליך חקיקה מקוצר כך שתיכנס לספר החוקים עד סוף השנה ועלותה, כ-120 מיליון שקל, תיכלל בתקציב הבא.
יוזמי החוק הם ח"כי יהדות התורה משה גפני (יו"ר ועדת הכספים), אורי מקלב ומנחם אלעזר מוזס, ח"כי ש"ס אמנון כהן, יצחק וקנין (חברי ועדת הכספים) ואברהם מיכאלי, וח"כ אורי אריאל מהאיחוד הלאומי.
הגשתה החפוזה של הצעת החוק ברגע האחרון שלפני תחילת דיוני התקציב מביכה את הממשלה. מצד אחד, פרישת 16 חברי הכנסת של הסיעות החרדיות (על רקע התנגדות לתקציב או בתירוצים אחרים כגון מצוקת הדיור שח"כ גפני כבר הזהיר השבוע שהיא תגרום למשבר קואליציוני) מאיימת על קיומה של הממשלה, שנשענת היום על רוב של 74 ח"כים.
מצד שני, בליכוד ובעבודה חוששים מהשלכות שליליות לטווח ארוך שיהיו לביקורת הציבורית על התמיכה בחוק "מלגת הקיום". לפי שעה, כדי לדחות את המשבר, החרדים נוטים להסכים לפשרה שהדיון בוועדת השרים לחקיקה לא יתקיים בשבוע הבא תמורת התחייבות כי בכל מקרה, החוק יתקבל בכנסת עד סוף השנה.
דברי ההסבר להצעת החוק דוחים את טענה האפליה של הסטודנטים החילוניים שאינם זכאים למלגה דומה מתקציב המדינה, כפי שעלתה בפסיקת בג"ץ. הם מצביעים על השוני הקיים האברכים הלומדים כל חייהם בכוללים (הישיבות לתלמידים נשואים) לסטודנטים שלומדים תקופות קצובות וזמניות וכבר נהנים מתמיכות אחרות של 450 מיליון שקל.
דברי ההסבר מציינים שאברכי הכוללים שתורתם אמונתם (מה שגם פוטר אותם משירות בצה"ל) "בחרו לקדש את לימודי התורה כדרך חיים", שכן "לימוד התורה מהווה ערך מרכזי לעם היהודי וערובה להמשכיותו לנצח נצחים". לפיכך ניצבת בבסיס ההסדר המוצע ההבנה שהמדינה רואה חשיבות בעידוד הלימוד התורני. על כן ראויים האברכים ל"הסדר ייחודי" שיעניק להם מלגת קיום צנועה" כמו עד כה.
ח"כ גפני אמר הבוקר ל-ynet כי הצעת החוק איננה מחייבת להגדיל את התקציב מעבר לתמיכות שניתנות היום לאברכים כי מדובר באנשים הכי עניים במדינה. חבר ועדת הכספים. לדעת יו"ר מרצ ח"כ חיים אורון ההתמודדות עם פסיקת בג"צ איננה בהנצחת המצב הקיים בחקיקה חדשה אלא בחקיקה שתקבע כללים אחידים ושווים לתמיכה באברכים ובסטודנטים נזקקים בלימודים ולא בחוק שיש בו אפליה לטובת צד אחד.
אם לא בתקציב - אז בחוק
צילום: דודי ועקנין
מומלצים