שתף קטע נבחר
 

תוכנית ויסקונסין החדשה עברה בקריאה ראשונה

עוד ניסיון להחיות את חוק "אורות לתעסוקה", שבוטל על ידי הכנסת בחודש מאי. מתכונת חדשה עם מספר שינויים, ביניהם פריסה ארצית, הועברה במליאה. ח"כים זועמים: "עדיין מנסים להעביר את החוק הרע הזה בעקשנות בלתי מובנת". שר התמ"ת: "התכנית אפקטיבית. שבו להידברות"

ויסקונסין מסרבת לגווע: הצעת חוק "תוכנית אורות לתעסוקה החדשה" של הממשלה, עברה היום (ב') בכנסת בקריאה ראשונה - ברוב של 57 תומכים מול 34 מתנגדים. התוכנית, המכונה גם, "תוכנית ויסקונסין", עברה במהדורה חדשה, לאחר שקודמתה בוטלה על ידי הכנסת בחודש מאי האחרון.

 

החוק עבר לוועדת העבודה והרווחה להכנה לקריאה שנייה ושלישית. בהצבעה לא השתתפו מתנגדי החוק מהקואליציה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), יו"ר ועדת העבודה וכן הח"כים שלי יחימוביץ' (עבודה) ואורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) שיצאו בדיון היום נגד הצעת החוק החדשה. הם נימקו את היעדרותם מההצבעה ברצונם לתת הזדמנות לממשלה להוכיח כי התכנית שונה באופן מהותי מקודמתה, ועמדתם הסופית תקבע בהתאם.

 

הממשלה ניסתה לכלול את החוק במסגרת חוק ההסדרים אבל יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, עמד על העברתו במסלול החקיקה הרגיל. הממשלה התחכמה והגישה את הצעת החוק כמקדמה לפני תחילת הדיון בתקציב הדו-שנתי הבא וחוק ההסדרים שנלווה אליו, אשר נקבע בסדר היום מיד לאחר מכן.

 

שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר (עבודה), הודה בפתח דבריו כי התוכנית סבלה מדימוי רע וכי הוא עצמו היה אחד המתנגדים הקשים לתוכנית שהיו בשעתה ובצדק. הוא אמר כי הוא חזר בו אחרי לימוד מקיף שלה. לדבריו, התוכנית סבלה מתדמית רעה בשל הפגעים והחסרונות שהתגלו בגרסה הקודמת, אבל מאז נעשתה לדבריו עבודה מקיפה, מלווה במחקרים, כדי לתת מענה לקשיים ו"ליצור תוכנית חדשה, אפקטיבית וחברתית".

 

השר אמר כי התוכנית מיועדת להחזיר 80 אלף איש, מקבלי אבטחת הכנסה, למעגל העבודה ומנה את השינויים שנכנסו לתוכנית החדשה. הפעם, מציעה הממשלה לבצע את "אורות לתעסוקה" בפריסה ארצית במקום התוכנית הניסיונית שבוצעה רק בארבעה אזורים. לדבריו, יישובים רבים ביקשו להרחיב את התוכנית אליהם, לאור התוצאות החיוביות (כך טען השר) שהיו לניסוי.

 

עם זאת, נדרשו ונכנסו השינויים הבאים: שלילת אבטחת ההכנסה למי שלא ממלא את חובותיו לתוכנית, תהיה מותנה בהחלטת עובדי מדינה ולא הזכיינים הפרטיים שאמורים להמשיך לבצע את התוכנית. השר ציין כי התוכנית החדשה קובעת מנגנון גמיש לשילובם של החרדים במעגל העבודה מבלי להיכנס לפרטים. כמו כן, תכיר התוכנית במועמדים שאינם יכולים לחזור לעבודה ותפטור אותם מהשתלבות בתוכנית.

 

כמו כן, תוקם וועדה מקצועית שתחליט להפחית שעות לימוד ממועמדים שונים, בהתאם לצרכים. התוכנית לא תחול על מי שמלאו להם 55 שנה ומעלה. כמו כן, היא לא תחול על אקדמאים ועל מי שלא היה תשעה חודשים לפחות בטיפולו של שירות התעסוקה.

 

שירות התעסוקה לא יכול להתמודד עם האבטלה?

השר הדגיש כי מדובר כאן בתוכנית בסיסית והוא מקווה שבמהלך הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית, יעלו לדיון הצעות לשינויים נוספים בתקווה שבסוף הדרך תתגבש תוכנית מקובלת על רוב הכנסת ותוכל לעבור בקריאה שנייה ושלישית.

 

השר קרא להידברות בין הגורמים השונים, כדי לחדש את התוכנית. "אני מודע לכך שיש כלפיה אנטגוניזם אבל אני מקווה שהיא לא תהיה מכשיר לעשיית הון פוליטי".

 

ח"כ מוחמד ברכה (חד"ש) שיסה את השר בקריאות ביניים, "מדוע המדינה ממשיכה ליישם את התוכנית בעזרת יזמים פרטיים ולא מבצעת אותה באמצעות שירות התעסוקה?". השר השיב: "הלוואי ושירות התעסוקה היה מסוגל להתמודד עם זה".

 

ח"כים זועמים: "זו תוכנית של שחיתויות"

חברת הכנסת מרינה סולודקין, שהודיעה כי סיעתה קדימה תצביע נגד החוק, אמרה כי "הממשלה עדיין מנסה להעביר את החוק הרע הזה בעקשנות בלתי מובנת".

 

ח"כ חיים אורון (מרצ) אמר כי מדובר בגלגול הרביעי או החמישי של התוכנית, כשבכל פעם חזרה הממשלה ואמרה: "זו ההצעה הכי טובה". אורן תקף במיוחד את הסעיף החוזר ונשנה - ביצוע באמצעות תאגיד פרטי. "למה הממשלה לא מקימה תאגיד ממשלתי או עירוני?" של אורון.

 

הוא אמר עוד כי לא בדרך המוצעת ניתן להעביר מקבלי קצבאות לתעסוקה. "בכל המדינות שבהן הופעלה תוכנית דומה הושקעו מאמצים רבים למצוא מקומות עבודה סבירים. לתוכנית הזאת אין דבר כזה וגם בפעמים הקודמות לא ניתנה למסיימי התכנית הזדמנות להשתלב במקומות עבודה למעט תעסוקה שפוגעת בכבודם ובמעמדם".

 

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, ציין כי להשקפתו אין לכנסת שום מחויבות לסיים את העבודה על החוק בסוף דצמבר, כמו במקרה של חוק ההסדרים. "מבחינתי הכנסת יכולה לסיים במרס או בחודשים אחרים".

 

התקפה ראשונה על החוק מתוך הקואליציה, הגיעה מכיוונה של ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה). יחימוביץ' מחתה על מה שהיא הגדירה כניסיון של הממשלה להחזיר את התוכנית הישנה במסווה של תוכנית משופרת. "באים אלינו עם חוק זהה לחוק הקודם בלי שום שינוי למעט ההחמרה הזו שבגיל 55 רק יהיה פטור מהתכנית, כשקודם הפטרו היה מגיל 45. החוק זהה לחלוטין, בדקתי כל תו ותו. הוצאתם אקדמאים? הם גם לא היו קודם. לא עשיתם כלום. חזרתם עם אותו חוק בדיוק בשיטת מצליח".

 

"ועדת העבודה הרווחה והבריאות התכנסה ודנו דיונים רבים באורות לתעסוקה ובסופו של דבר החליטה להפסיק את הפיילוט שנמשך 5 שנים ב-4 אזורים בישראל. איזה דיון יכול להיות יותר מעמיק? אני חושבת שכל אחד מחברי הוועדה עשה דוקטורט באורות לתעסוקה. נסענו בעצמנו, נפגשנו עם עובדים. אני מבטיחה לכם שאנחנו נפיל את החוק הזה שוב בוועדת העבודה והרווחה".

 

יחימוביץ' אף תארה את שראו עיניה בסיורים והגדירה את התוכנית ככר פורה לשחיתויות. "הכל מלווה בשחיתוית ובעבריינות ובמטופלים שמקבלים עליהם מהממשלה כסף מלא בגין השתלמויות. או לחילופין אנשים שמושיבים אותם בחדרים והמורה יושב מולם ומשחק סודוקו, או שמלמדים אותם מחשבים בחדר בלי מחשב".

 

"מה זה תוכנית ויסקונסין? זה להעביר הרבה מאוד כסף לזכיינים פרטיים. בפיילוט שילמו להם על כל אדם שהם הצליחו להשים 34 אלף שקלים. על איזה השמה מדברים? על השמה של עובדת ניקיון אצל קבלן בחצי משרה?! מישהו חשב על רעיון יותר טוב מזה כדי לשפוך כסף על ראש של אנשי עסקים פרטיים? מה זה הטירוף הזה? האם הבעיה של המשק בישראל היא העובדה שיש המון מקומות עבודה שהעובדים לא רוצים לאייש? הבעיה היא שאין מקומות עבודה ואין פרנסה".


פורסם לראשונה 25/10/2010 16:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בן אליעזר: גם הוא התנגד בהתחלה
מומלצים