איך קוראים למחלה ש-1 מכל 4 מעשנים יחלה בה?
ביום שני הקרוב נדע מהו השם העברי החדש למחלת ה-COPD, ממנה סובלים מעל 300 אלף ישראלים. המחלה הורגת יותר מעשנים מסרטן ריאות, ועם זאת - רק 50% מהמעשנים שמעו עליה. ענו על שאלון קצר וגלו: האם אתם בסיכון?
האם שם קליט למחלה ותיקה יעלה את המודעות אליה? כ-300 אלף ישראלים, בעיקר מעשנים, סובלים ממחלת ה-COPD, מחלת ריאות חסימתית כרונית. למרות תדירותה, סקר מעלה כי שמה של המחלה ידוע לפחות ממחצית מהמעשנים בישראל. במסגרת יום המודעות למחלה שיתקיים בשני הקרוב (15 בנובמבר), ייבחר למחלה שם עברי חדש וקליט, שיסייע, כך מקווים, להעלאת המודעות לה. בין ההצעות: צפצפת ריאתית, עשנקת, רי-אופס, פחת נשימה וקפחת הריאה.
מחלה קטלנית ובלתי מאובחנת
מחלת ה-COPD (ראשי תיבות של Chronic Obstructive Pulmonary Disease) היא הסיבה העיקרית למותם של מעשנים, אף יותר מסרטן ריאות.
המחלה גורמת להרס רקמת הריאה והסימפונות ומתבטאת בשיעול, פליטת כיח וקוצר נשימה במאמץ. בשלבים המתקדמים החולה אף אינו מסוגל לכבות נר בנשיפה. מחקר מדנמרק מצא כי אחד מכל ארבעה מעשנים יסבול מהמחלה. רוב החולים הם אנשים שעישנו יותר מ-20 שנה, כאשר המחלה מופיעה שנים רבות לאחר התחלת העישון, לעיתים רק בגיל 65.
לפי הערכות, בישראל ישנים כ-300 אלף חולים במחלה, אך רק כעשירית מהם מאובחנים. COPD מהווה את סיבת המוות השביעית בארץ בקרב גברים - נתון מקביל לזה העולמי.
איילת השחר וולף, יו"ר עמותת "לנשום" למען חולי אסתמה ו-COPD, מספרת שהעמותה הכריזה על תחרות למציאת שם עברי למחלה. "הציבור הרחב הוזמן להמציא שם עברי ועשרות שמות התקבלו במהלך השנה. צוות שופטים בחר את השם שיוכרז בכנס הנבחר ויזכה את ממציאו בטיסה בכדור פורח בשמי הארץ". בין השמות שהוצעו בתחרות ניתן למצוא את השמות חסמת ריאתית, שנקת, עשנת ועוד.
"השם של המחלה די קשה לקליטה"
במהלך כל החודש יתקיימו בית החולים קפלן בדיקות של תפקודי ריאה לקהל הרחב. "זו מחלה לא פופולרית, שמרבית החולים בה הם מעשנים או מעשנים לשעבר. התפיסה היא שהמעשן 'אכל אותה' וקילקל לעצמו את הבריאות, אז מה הוא מתלונן עכשיו", אומר ד"ר גרשון פינק, מנהל מכון הריאות בבית החולים קפלן, "השם של המחלה די קשה לקליטה ואני מקווה שהשם שיתקבל וייקלט יגדיל את המודעות למחלה".
עוד ציין כי "עד לפני כמה שנים המחלה נתפסה כמחלה שאינה ברת טיפול, אך בשנים האחרונות ישנן הרבה אופציות טיפוליות ששינו את מהלך המחלה. גם המעשנים לא מודעים לה מספיק ורובם משלימים עם תופעות כמו שיעול וליחה ואפילו לא פונים לרופא".
לדברי ד"ר פינק, רק בשלבים המתקדמים של המחלה חשים בקוצר נשימה ולרוב היא מאובחנת רק בשלבים אלו. לכל אדם מעל גיל 40 שעישן מעל 20 שנים חפיסה ומעלה, מומלץ להיבדק אם מופיעים סימנים של הצטננויות תכופות, שיעול וליחה ממושכים וקוצר נשימה במאמץ. האבחון נעשה בבדיקת תפקודי ריאות באמצעות נשיפה.
השאלות הבאות יסייעו לכם לגלות האם אתם בקבוצת סיכון ל- COPD:
- האם הנכם מעשנים, או נהגתם לעשן בעבר?
- האם אתם מעל גיל 40?
- האם אתם משתעלים מדי יום ביומו?
- האם אתם פולטים ליחה כל יום?
- האם אתם סובלים מקוצר נשימה במידה חמורה מבני גילכם?
אם השבתם על שלוש מהשאלות בחיוב, אתם נמצאים בסיכון למחלה, ומומלץ כי תעברו בדיקת תפקודי ריאות, המבוצעת בכל קופות החולים.