שתף קטע נבחר

 

גרמניה: גם משרד האוצר מכיר במעורבותו בשואה

מחקר חדש שפורסם בברלין מפריך את המיתוס שהאוצר הגרמני היה נייטרלי במלחמת השנייה. היסטוריונים שפעלו ביוזמת המשרד גילו ש-30% מכספי היהודים שימשו ישירות למאמץ המלחמתי: "מדי יום היו נערכות מכירות פומביות של חפציהם"

משרד האוצר הגרמני פרסם היום (ג') ממצאי מחקר מקיף שערך בנוגע למעורבותו במכונת ההשמדה הנאצית, שבועות ספורים אחרי צעד דומה מצד משרד החוץ. מסקנות המחקר החדש מגלות שלפחות 30 אחוזים מהכספים והנכסים שהוחרמו מהיהודים בזמן השואה שימשו ישירות למאמץ המלחמתי של המשטר הנאצי. 

 

כלי תקשורת בגרמניה דיווחו שמשרד האוצר הוא זה שיזם את המחקר בניסיון לבדוק את התנהלותו שלו בין השנים 1933 ל-1945. "ממצאי המחקר מצביעים על כך שמשרד האוצר הגרמני היה מעורב בפעולותיו של המשטר הנאצי יותר מכפי שהיה ידוע עד-כה", אמרו עורכי המחקר לעיתון הבריטי "טלגרף".

 

פרופ' האנס-פיטר אולמן, מרצה להיסטוריה באוניברסיטה בקלן שהשתתף במחקר, אמר כי "שלטונות המס תחת המשטר הנאצי פעלו במרץ רב כדי

'להרוס מבחינה כלכלית את היהודים' ולבזוז כספים ונכסים בכל המדינות שהיו תחת הכיבוש הנאצי".

 

החוקר הבכיר אף סיפק הסבר לדימוי הנוח שדבק במשרד האוצר. "בגרמניה שלאחר המלחמה המעיטו מאוד בתפקיד שמילא משרד האוצר תחת המשטר הנאצי. בתקופה הזו הואר המשרד באור חיובי ונטען כאילו פקידיו מילאו תפקיד נייטרלי", אמר פרופ' אולמן והוסיף ש"המחקר מוכיח שהמשרד מילא תפקיד פעיל וסייע רבות בהזנת מכונת המלחמה הנאצית".  


אמנות יהודית שהוסתרה ונמצאה בתום המלחמה (צילום: AP)

 

"משרד האוצר של גרמניה גייס כספים עבור המאמץ המלחמתי, בין אם בגביית מיסים, בהשגת הלוואות וגם באמצעות גניבה, פשוטו כמשמעו", אמר פרופ' אולמן. "כעת אנו יודעים שהכסף הזה מימן בשיעור של לפחות 30 אחוזים את מכונת המלחמה הנאצית".

 

כריסטין קולר מאוניברסיטת מינכן, שאף היא השתתפה במחקר, הדגישה ש"משרדי גביית המיסים בנו היררכיה שלמה של פקידים, שתפקידם היה למצוא חשבונות בנק ולרוקן אותם. בידי אותם פקידים היו שמותיהם של היהודים שנשלחו למחנות ההשמדה. כך הגיעו בקלות לחשבונות הבנק ולנכסים ובזזו אותם.

 

"רק לאחר המלחמה נוצר מיתוס ולפיו פקידי המשרד מילאו תפקיד נטרלי במלחמה. האמת היא שרובם ככולם היו אנטישמים, ולא היססו לבצע

מעשי ביזה וגניבה בקנה מידה עצום", אמרה החוקרת.

 

ועדת ההיסטוריונים שחקרה את הנושא גילתה במהלך העבודות את האמת "בהמבורג, למשל, גילינו שמדי יום התנהלו מכירות פומביות של חפצי היהודים שנשלחו למחנות, בין פברואר 1941 ועד אפריל 1945. הנאצים גרפו רווחים עצומים ממכירת רכוש היהודים. הרווחים הועברו לחשבון בנק של הגסטפו ומשם לבנק המרכזי בברלין", הוסיפה קולר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חפצי אומנות נגזלו
צילום: AP
מומלצים