גפני: "הענקת קצבה גם לסטודנטים - התייפייפות"
ח"כ משה גפני, שיזם את הצעת חוק האברכים, הגיע לאוניברסיטה העברית כדי להסביר לסטודנטים שלחרדים אורח חיים שונה, וגם אם יבוטל התקציב הם לא ייצאו לעבוד. "האבא ימשיך ללמוד תורה ואתם גוזלים לחם וחלב מהילדים"
יוזם חוק האברכים הגיע להסביר את עצמו בפני הסטודנטים: בעקבות הסערה הציבורית סביב החוק לתקצוב האברכים והטענות לחוסר שוויון בינם לבין ציבור הסטודנטים, הסביר ח"כ משה גפני כי הניסיון להשוות את התנאים בין השניים הוא בגדר "התייפייפות".
בפאנל שנערך הערב (יום ג') באוניברסיטה העברית בירושלים התייחס ח"כ גפני להצעה להעניק קצבאות גם לסטודנטים עם שלושה ילדים: "לסטודנטים יש פרמטרים אחרים לגמרי ואורח חיים שונה מזה של החרדים. אין סטודנטים כאלה". גפני, יו"ר ועדת הכספים מתנועת יהדות התורה, אמר כי "חוק הבטחת הכנסה לסטודנטים עם שלושה ילדים, בלי אוטו, נכס ושלא עובדים: זה לא פרקטי, זו התייפייפות".
בפאנל אותו ארגנה תנועת התעוררות ואגודת הסטודנטים אמר גפני כי גם אם ימנעו מהחרדים את הבטחת ההכנסה לתלמידי כולל, זה לא יגרום להם ללכת לעבוד. "הילד החרדי הזה, שאין לו חלב בבוקר, בו אתם הולכים לפגוע? אותו איש שמאל נאור ופלורליסטי, הוא הולך לפגוע בלחם ובחלב של הילדים האלה".
הוא הוסיף כי גם אם תבוטל התמיכה באברכים, הכסף לא יילך בהכרח לסטודנטים. "ניצחתם במאבק, עוד 123 מיליון שקל יילכו לקופת המדינה, אז מה? אתם חושבים שהכסף יילך לסטודנטים? האבא ימשיך ללמוד תורה ואתם גוזלים אוכל מהילדים".
התקשורת "השמאלנית" אשמה במשבר
הוא טען כי התקשורת, "שרובה שמאלנית", היא זו שיצרה את המשבר סביב חוק האברכים והסיתה את הסטודנטים לצאת להפגין נגדו. "גם בממשלת קדימה עברו חוקים נגד לימודי ליבה. איזה הפגנות עשיתם אז?" הטיח גפני בסטודנטים, "אף הפגנה לא נעשתה, היה שקט, דממה".
ירח טוקר, יועצו של גפני, אמר כי "גפני הגיע לאוניברסיטה למרות שהיה ברור לו שמדובר בקהל שלא הולך להצביע לו בבחירות או יתמוך בעמדותיו. הוא מופיע בכל מקום שמזמינים אותו כדי להשמיע את עמדת הציבור החרדי".
בפאנל השתתף גם סמנכ"ל עמותת "חדו"ש" לחופש דת ושוויון, העיתונאי לשעבר שחר אילן. לדבריו, חוק האברכים מחבל בגלוי בכלכלה הישראלית. "אני לא מוטרד מה-130 מליון שקל, אני מוטרד מכך שהם בנויים בצורה שמאלצת 22 אלף איש לא לעבוד. מה שאתה אומר לאברכים זה שאם יעבדו לא יקבלו 1000 שקל.
אם בונים מערכת הטבות לאברך ואומרים לו: 'תקבל אלפי שקלים בשביל שתהיה אברך אז למה לך לעבוד?'".
חוק האברכים אמור לפתור את בעיית מימונם של יותר מעשרת אלפים אברכים, בעלי שלושה ילדים, הלומדים בכוללים שלבנות זוגם אין הכנסה. הצעת החוק נועדה לעקוף למעשה את פסיקת בג"ץ המבטלת את התמיכות הקיימות באברכים שבתקציב המדינה החל מ-2011. בג"ץ קבע שקצבאות אלה מפלות לרעה סטודנטים נזקקים במוסדות להשכלה גבוהה, אלא אם ישולמו לפי קריטריונים שוויוניים.
Read this article in English