נתניהו על העימות: "מגזימים בחשיבות הבנייה"
חילופי העקיצות בין ישראל לארה"ב, בעקבות אישורי הבנייה במזרח ירושלים, הגיעו אמש לשיא. בראיון ל"פוקס", אמר ראש הממשלה כי "אלו מעט מאוד בתים, שלא משנים למעשה כלום על המפה". שרים בכירים העריכו כי הוא מנסה לרכך את הימין, לקראת הפגישה עם קלינטון - וחידוש אפשרי של המו"מ
המשבר בין ירושלים לוושינגטון החריף אמש (ג'), בעקבות חילופי העקיצות הפומביות בין ממשל אובמה לבין ממשלת ישראל, בנוגע לאישורי הבנייה מעבר לקו הירוק. בממשלה העריכו כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יצר את העימות במכוון על מנת לקרוץ לימין - אך אמרו באותה נשימה כי ייתכן ודבריו החריפים הגיעו כהכנה לחידוש התהליך המדיני. בינתיים, נתניהו ניסה להפחית מחשיבות הנושא וטען כי "מדובר בקומץ בתים, שלא משנה למעשה שום דבר על המפה".
"זה נושא שאנחנו דנים בו, אבל אני חושב שמגזימים בחשיבותו", אמר נתניהו על הבנייה מעבר לקו הירוק,
בראיון לתוכנית "ביזנס נטוורק" של רשת הטלוויזיה האמריקנית "פוקס". בתשובה לשאלה על תוכניות הבנייה החדשות, ענה ראש הממשלה: "זה דבר קטן שהפך לנושא עיקרי. אני חושב שזו שגיאה".
מקורבי ראש הממשלה הכחישו אמש כי קיים עימות עם האמריקנים בנושא הבנייה במזרח ירושלים, אולם ההצהרות החריפות, הן של אובמה ומחלקת המדינה מצד אחד והן של נתניהו מן הצד השני, מציגים תמונה שונה בתכלית.
בונים במזרח ירושלים. הכנה להקפאה מחודשת? (צילום: רויטרס)
שרים בכירים בממשלה העריכו כי נתניהו דחף לעימות על מנת לקרוץ לימין, לקראת פגישתו החשובה מחר עם מזכירת המדינה הילרי קלינטון. "נתניהו משחק מול ליברמן במגרש הפוליטי וייתכן שהוא מנסה לרכך את הימין", אמרו בכירים בממשלה. "ייתכן והוא עושה זאת כדי לרכך את האלקטורט שלו לקראת סיכומים כלשהם בנוגע להקפאת הבנייה בהתנחלויות וחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים".
בישראל נמשכו בינתיים הניסיונות להסדיר את אישורי הבנייה. בסביבת נתניהו ציינו כי האישורים האלה ניתנו כבר לפני כמה שבועות, ללא כל קשר למסעו של ראש הממשלה לארצות הברית. מקורביו של ראש הממשלה טענו בעניין זה: "זה לא משהו שאנחנו יוזמים לשום כיוון. העניין עבר בוועדה כבר לפני 20 יום, ומאז כלום".
בקדימה תקפו בכירים את התנהלותו של נתניהו והאשימו אותו כי אינו מתכוון לקדם את המשא ומתן המדיני. "הוא עוסק אך ורק בפוליטיקה פנימית", אמרו במפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר. "אין לו שום עניין לשנות את הרכב הקואליציה וכל מה שהוא רוצה לעשות זה לשמר את הממשלה הנוכחית, שלא הולכת לשום מקום".
המשבר המתהווה בין ישראל לארצות-הברית החל אתמול בעקבות אישור הקמתן של 32 יחידות דיור בשכונת פסגת זאב מזרח, מחוץ לתחומי הקו הירוק. בנוסף, פורסמה בסוף השבוע תוכנית ישנה להקמת 1,300 יחידות דיור בהר חומה. אחרי הביקורת העולמית נגד הבנייה, גם נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, התייחס למכרזים ואמר כי "הם אינם מקדמים את השלום".
נתניהו, בתגובה חריפה במיוחד, הדגיש כי "ירושלים איננה התנחלות", ואמר כי "ננסה להתגבר על חילוקי הדעות עם האמריקנים, הנמשכים 40 שנה, ולהמשיך להתקדם במשא ומתן המדיני". ראש הממשלה טען גם כי לדעתו "אין קשר בין תהליך השלום למדיניות התכנון והבנייה בירושלים", אבל דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, שלל זאת באומרו: "יש קשר ברור, ההכרזה הישראלית פוגמת ברצוננו להביא את הצדדים למשא ומתן".