מהפכה בהכרה בנכי צה"ל: חליתם? תוכיחו קשר
ynet מביא לראשונה את מסקנות ועדת גורן, לקביעת תנאי הזכאות להכרה כנכי צה"ל. מעתה, יתבקשו המשרתים להוכיח קשר ברור בין הפגיעה שנגרמה להם לבין שירותם הצבאי - כשהלחץ לא משחק תפקיד. אנשי קבע יטופלו בביטוח הלאומי
חליתם במהלך השירות? נחבלתם במילואים? צה"ל לא ממהר לקבל על עצמו את האחריות. ל-ynet נודע הלילה (יום ה') כי בהתאם להמלצות ועדת גורן, לא תכיר עוד מערכת הביטחון בחיילים שחלו בשירותם כנכי צה"ל, אלא אם יצליחו להוכיח קשר ישיר בין תנאי שירותם לבין המחלה שלקו בה.
אנשי המילואים וחיילים בשירות סדיר יוכרו ככאלה רק במקרים של פציעה, בעוד שאנשי הקבע יופנו לטיפול בביטוח הלאומי. אותן המלצות צפויות לחולל גם מהפכה של ממש במדיניות הענקת כלי הרכב לנכים, ובניגוד למצב כיום - ייקבע כי הזכאות לכך תינתן רק לבעלי 50 אחוזי נכות שיוכיחו כי ניידותם נפגעה.
לפי הקריטריונים שקבעו חברי הוועדה, חבלות שייגרמו לחיילים בשירות חובה ומילואים יוכלו לזכות אותם בהכרה כנכי צה"ל - גם אם הדבר לא אירע בעת פעילות צבאית או מבצעית, ובין היתר במשחק כדורגל או תאונות דרכים. בניגוד להם, לא יזכו אנשי הקבע להכרה על פגיעה באותם מצבים, והם יופנו לביטוח הלאומי שם יתבקשו להוכיח קשר ישיר בין האירוע שבו נפגעו לבין פעילותם המבצעית כדי לקבל הכרה.
שינוי מהותי נוסף נוגע לתחלואה. לפי ההמלצות החדשות, יוכרו כנכי צה"ל רק חיילים שיצליחו להוכיח קשר ישיר בין המחלה שבה לקו לבין השירות הצבאי, דוגמת הלם קרב. עם זאת, מי שיאובחנו כחולי סוכרת - גם אם זו נגרמה בשל הלחץ שבו היו שרויים בשירותם הצבאי - לא יזכו עוד להכרה. חברי הוועדה הסבירו כי גם משרות אזרחיות רבות טומנות בחובן עבודה בתנאי לחץ רב, ועל-כן החליטו שלא להתחשב בכך כשיקול למתן מעמד של נכה.
שינויים ברכבי הנכים: החלפה - רק אחרי 4.5 שנים
רפורמה חשובה נוספת, בהתאם להמלצות הוועדה, תתקבל בתנאי קבלת הרכב לנכי צה"ל. לפי התנאים כיום, כל אחד מהם הסובל מ-50 אחוזי נכות ויותר היה זכאי לקבל רכב, ואילו בהתאם לפרטי התוכנית - הוא יוכל לזכות בכך רק אם יוכיח שניידותו נפגעה בשל נכותו. חברי ועדת גורן המליצו להקים ועדה מיוחדת שתגדיר אילו סוגים של נכויות גוררים פגיעה ביכולת הניידות ואילו לא.
באותו הנושא, הומלץ לספק לנכי צה"ל רכב בעל מנוע בנפח של עד 1,600 סמ"ק, שאותו יוכלו להחליף אחת לארבע שנים וחצי - ולא פעם בשלוש שנים וחצי, כפי שנהוג כיום.
עו"ד אלי סבן, מומחה לתביעות נגד משרד הביטחון, סבור כי המלצות הוועדה עלולות לגרום פגיעה קשה במשרתים.
"יש להשאיר לבתי המשפט להכריע בסוגיית אופי הלחץ. בעבר כבר נקבע כי קיים קשר בין תחלואה בסוכרת לבין תנאי השירות הפיזיים והנפשיים בחטיבת גבעתי. במקרה אחר, הכירו השופטים בכך שפגיעה בראשו של חייל מטנק גררה שלושה חודשים אחר כך תחלואה בסוכרת נעורים".
עו"ד סבן הזהיר כי המהלך עלול להוות פתח להשמטת מחלות נוספות מרשימת אלו שיוכרו על-ידי צה"ל ויוכלו להוות עילות לתביעה. הוא אף הזהיר כי במתווה ההמלצות של חברי הוועדה ובמצבם הייחודי של אנשי הקבע, ייתכן שיוכלו לזכות רק בפיצוי זעום על תאונות מבלי אפשרות לתבוע את משרד הביטחון.