כשהטיפול המיני מצליח, הדרך לאושר סלולה
הליקויים וההפרעות יכולים להפריע לאהבה בשני אופנים: גבר או אשה היודעים שהם לוקים בתפקודם יחששו ליזום ולבנות קשר כדי לא לחשוף את הסוד, ובכך מוותרים מראש על ריקוד האהבה. מצד שני, אנשים עם ליקויי תפקוד שכן מפתחים קשר, עלולים לאבד את מושא אהבתם בגלל התפקוד הלקוי
קודם לכן, בקליניקה, הרגשתי כמו ילד שבא לבקר חבר והוא מראה לו את הצעצועים שלו. לא מדובר באוסף ויברטורים שלא ראיתי מעודי, אלא באבזרים טיפוליים. מזל שלא היה לנו זמן לדון בהם. אין ספק שמיליצ'ר הנמרץ מאוד בקיא במה שקורה בתחום, ואני חושד שהוא מאוד נהנה בעבודה שלו. הנה אחד שהוא לא קוסם ונהנה מאוד מהעבודה.
כשהוא מדבר על מקרים של הצלחות בטיפול, מיליצ'ר ממש קורן: "זה כמו ללוות זוג לחתונה, למיטה וללידה ולראות שזה עובד. בעיקר כי אם זה מצליח, הדרך שלך אל האושר סלולה, כמו בטיפול פסיכולוגי שמצליח".
שאלתי מי פונה יותר לסקסולוג, גברים או נשים, והופתעתי מתשובתו - "אליי מגיעים חצי חצי, חצי גברים וחצי נשים". חשבתי שגם כאן גברים נוטים לא לטפל בעצמם, אבל אז מיליצ'ר אומר שלפי המחקר, לגבר הלוקה בתפקודו המיני ייקח בממוצע שנה וחצי עד שיפנה לטיפול, ובקרב הנשואים כמעט ב-40 אחוז מהמקרים זה מפני שהאשה דחפה.
-מה במיניות האדם יכול להוות כחסם בדרך למימוש אהבה זוגית?
"באופן טבעי אנחנו קושרים בין מיניות ואהבה, עובדה שקוראים לזה יחסי מין, כשהכוונה זה קודם כל למערכת יחסים, בה נבנה החלק הפיזי-המיני במקביל לחלק הרגשי ביחסים. לא ידוע לי לגבי סטטיסטיקות של האנשים שמיניותם חוסמת אותם בדרך לאהבה. בקטלוג התופעות הפסיכולוגיות / פסיכיאטריות DSM, ספר האבחון הפסיכיאטרי, עדיין לא קטלגו תחלואה בשם 'חסם לאהבה'. מגוון התופעות שכן קוטלגו הוא זה שיכול לעצור או לעכב אדם מלממש את אהבתו".
-אז מה הקשר בין אהבה למיניות?
"בוא לא נשלול את הקשר לחלוטין, הרבה מהמיניות שלנו באה על רקע האהבה, וחלק מהאהבה שלנו באה על רקע המיניות. כבר אמרו חכמים לפניי (וודי אלן) שלאונן זה לעשות אהבה עם האדם שאתה הכי אוהב, אבל יש יתרון ברור לזיונים על פני אוננות – אתה פוגש יותר אנשים".
לדברי עידן מיליצ'ר, החסמים העיקריים הם ליקוי בתפקוד המיני והתמכרות למין. יש כמה ליקויים בתפקוד מיני אצל גברים, ביניהם אין אונות (אימפוטנציה), קשיים בשפיכה (מוקדמת או מעוכבת), הפרעות בתשוקה שזה אומר חוסר חשק ומצד שני - התמכרות למין. אצל נשים הליקויים יתבטאו בהפרעות כאב, וגיניסמוס וקושי בהגעה לאורגזמה, הפרעות בהתעוררות המינית וחוסר תשוקה/חשק.
הליקויים וההפרעות יכולים להפריע לאהבה בשני אופנים: גבר או אשה היודעים שהם לוקים בתפקודם יחששו ליזום, ליצור ולבנות קשר כדי לא לחשוף את הסוד, ובכך מוותרים מראש על ריקוד האהבה. מצד שני, אנשים עם ליקויי תפקוד שכן מפתחים קשר ובונים אהבה, עלולים לאבד את מושא אהבתם בגלל התפקוד הלקוי.
מיליצ'ר: "יש בני מזל שבני/בנות הזוג שלהם יהיו עזר כנגדם בחולי ובאי התפקוד המיני ויישארו איתם עד שהמוות יפריד ביניהם. זוגות אלה, שהרגש העמוק מחבר ביניהם ולאו דווקא איברי המין, ייטיבו לעשות אם יפנו לטיפול מיני, שברוב המקרים עם קצת רצון וקצת יכולת ייתן מזור למצוקתם ויביא לחיזוק משמעותי בקשר ולליבוי אהבתם. אבל יכולים להיות זוגות שיכנסו לטיפול המיני וכשאחד מבני הזוג יגלה שאין פתרון מהיר וקל - הוא יקום ויילך".
עוד אומר מיליצ'ר, הפעם בכובע של המטפל הזוגי: "רוב המלחמה שלי בטיפולים בקליניקה הפרטית והציבורית היא כדי לשמור על זוגיות של אנשים. אמנם לא בכל מחיר, אבל מאוד כואבת לי הזילות של הזוגיות היום, בחברה שמגדלת אותנו להיות מאוד אינדיבידואליסטים, סוליסטים. אני מאמין שלא רחוק היום שכמו באופנה שחוזרת על עצמה, אולי גם נלמד להילחם יותר על שימור הזוגיות שלנו".
התמכרות למין - נרקומנים של סקס
התמכרות למין מוכרת כבעיה ביולוגית, הדורשת טיפול תרופתי ופסיכולוגי. במונחים מקצועיים מוגדרת התופעה הזו, ההולכת וגוברת באוכלוסיה, כ"חוסר שליטה על דחפים", ואם בעבר התייחסו אליה כאל חולשה אישית או כסוג של התנהגות בוטה וחסרת טעם – מיליצ'ר מסביר שהיום כבר יודעים שמקורה בבעיות פיזיולוגיות וביולוגיות הקשורות במוח ומצריכות, בין היתר, גם טיפול תרופתי.
מדובר באנשים, בדרך כלל גברים, שכל הזמן חושבים על סקס, עסוקים בחיפוש מתמיד אחר פרטנריות/פרטנרים חדשים. מאפיינים אחרים: שימוש רב בחומרים ארוטיים והשקעת כספים רבים בנושא; הסתרה ואגירה של פורנו; שימוש מוגזם באינטרנט לגירוי מיני ולמציאת פרטנרים, עד כדי כך שזה מפריע למהלך החיים הרגיל; דרישת בלתי פוסקת למין במסגרת מערכת יחסים; שימוש בכוח או במניפולציות להשגת מין. לדברי מיליצ'ר, אנשים כאלה יכולים לפעמים לקיים יחסי מין ואוננות בלי הפסקה ובלי אבחנה גם עשר פעמים ביום – ואפילו לא ליהנות מזה. מה שמסתתר מאחורי הרדיפה התמידית הזו אחרי משגלים ומין מזדמן וחריג הוא ברוב המקרים דיכאון, חרדה ותחושה עמוקה של ריקנות בדידות וחוסר ביטחון.
לעומת זאת, מיליצ'ר אומר שדווקא סטיות מיניות, שבדרך כלל מהוות חסם לזוגיות נורמטיבית, יכולות לאפשר סוג מסוים של אהבה: סטיות הן ההיבט הקשה של אנשים שיתקשו לממש את אהבתם, אלא אם כן ימצאו את הזיווג המתאים. מזוכיסטים, למשל, יכולים לממש זוגיות עם סדיסטים, ולהפך. הקשר יכול להיות מאוד חם ואוהב.
לעומת זאת, כשאני שואל אותו על נורמטיביות בסקס, מיליצ'ר רק מחייך ומאותת לי לסיים את השיחה.
- במסגרת החלק הגברי של אהבה במעקב, עידן מיליצ'ר מזמין לטיפול פרטני ודיסקרטי לחלוטין גבר בסביבות גיל 30, שאינו בזוגיות, הסובל מבעיות בתפקוד המיני ורוצה בסדרה קצרצרה של פגישות לנסות ולהצליח לפתור את הבעיה שלו בדרך להגשמת אהבה. אם אתה גבר שרוצה לעזור לעצמו – כתוב לאהבה במעקב
ואולי תיבחר להשתתף בפרויקט. סודיות מוחלטת מובטחת.
קרדיטים לסרטון הווידאו:
צלם: גיא רובינשטיין
עורך: יניב סגלוביץ
מוזיקה מקורית: גבריאל פולק
תסריט ובימוי: קליוסטרו
הפקה: וונדרס און דה נט
תודות:
פרובנס דיזיין רהיטים, רישפון
הזוג המלכותי סשה וסיון