התנגדות בכנסת לביטול הכרה במס על ארוחות
בוועדת הכספים נרשמה התנגדות רחבה להצעת האוצר לבטל בחוק ההסדרים את ההכרה בצורכי מס בהוצאות של עוסקים עצמאיים על ארוחות עסקיות. בוועדה מציעים: לתת לפקיד שומה שיקול דעת או לפרט מקרים בחוק
בוועדת הכספים הייתה התנגדות רחבה בדיונים היום (ג') להצעת האוצר לבטל בחוק ההסדרים את ההכרה במס על הוצאות של עוסקים עצמאיים על ארוחות מחוץ לביתם, למרות שהן מוגדרות למטרות עסקיות. לטענת הרשות מדובר בהכרה במס של ארוחות פרטיות אשר גורעת 600 מיליון שקל בשנה מתקציב המדינה.
הוועדה הציעה לאוצר לתקן את החוק המוצע באחת משתי האפשרויות - לתת לפקיד השומה שיקול דעת להחליט לגבי כל הוצאה בנפרד, אם להכיר בה כהוצאה בייצור הכנסה המוכרת; או לחילופין לפרט בחוק המוצע את המבחנים למתן ההכרה לצורכי מס.
כפיצוי לביטול ההכרה, הציע האוצר בחוק ההסדרים, כמו שהבטיח בעת ביטול התקנות, לרווח את מדרגות המס. לפי הצעתו מדרגת המס השנתית עליה משלמים 10% תגדל בסכום של 2,280 שקל לסך של 59,520 שקל, זאת על חשבון המדרגה השנייה עליה חלים 14% מס.
"האור נמצא אצל הגויים"
לשכות רואי החשבון והעצמאיים התנגדו בשעתם לתמורה הזאת שמתבטאת בהטבה זניחה עד מגוחכת לטענתם בסך של 91 שקל לשנה או 7.5 שקל לחודש. יו"ר ועדת המיסים בלשכת רואי החשבון, רו"ח עופר מנירב, ציין בנוסף שהביטול המוצע יוצר מצב מוזר. עוסק הנוסע לאילת לצרכיו עסקיו, מכירים לו על לינה במלון ולא על ארוחת הבוקר הכלולה במחיר הלינה, או שבארוחה עסקית מכירים בהוצאה על חלקו של האורח ולא של המארח. "איך ניתן לצל את החשבונות?", שאל.
יהודה טלמון, נשיא לשכת העצמאיים שאל: "איפה עובר הגבול של ההוצאה בייצור הכנסה? מחר לא תכירו גם בהוצאה על נייר שמשתמשים בו גם בבית? בקטע הזה האור נמצא דווקא אצל הגויים שמכירים בכל הוצאות האש"ל".
עו"ד איתן צחור מלשכת עורכי הדין אמר כי הגדרת האש"ל בהצעת החוק היא כוללנית ופתוחה לפרשנות של פקיד השומה "החוק צריך להבהיר במפורש מהן ההוצאות המוכרות". עו"ד מיכל דויטש, היועצת המשפטית של רשות המיסים הבהירה כי לא תהיה הכרה בהוצאה על ארוחה שאיננה משולבת עם לינה.
הגזירה הזו חלה בעיקר על מעמד הביניים
ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) אמרה שהיא מוטרדת מביטול ההכרה. "עד כמה אנו יכולים להכביד את עולנו על העצמאיים, שאין להם דמי אבטלה וביטוח פנסיוני? אצל הבכירים במגזר העסקי, מקבלי השכר הגבוה, ההוצאות על הארוחות הן חלק מהשכר. הגזרה הזאת חלה בעיקר על מעמד הביניים של המגזר העסקי". דברי חיימוביץ' זכו להסכמת שאר חברי הוועדה.
בוועדה נמתחה היום ביקורת קשה גם על הצעת האוצר בחוק ההסדרים לבטל את ההקלות במס שניתנות היום לעיתונאי חוץ. זאת לאחר שבאוצר חזרו בהם בלחץ ציבורי באותו אופן גם בספורטאים הזרים. נציגי אגודת כתבי החוץ אמרו כי מדובר ב-62 כתבים בלבד ומספרם מתמעט בגלל המשבר הפוקד את העיתונות המודפסת בחו"ל.
דן פרי, לשעבר יו"ר האגודה, אמר כי בנקל יכולים הכתבים שמכסים את השטחים מישראל לעבור לכסות את ישראל במקום ירושלים מרמאללה או מאחת הבירות הערביות השכנות שנותנות לכתבים הזרים את ההקלות במס. לשכת העיתונות הממשלתית תמכה בעמדת הכתבים. הוועדה הבהירה כי היא תתחשב בביקורת שנשמעה כשתצביע על חוק ההסדרים שתגמור את העבודה עליו בעוד כחודש.