ארה"ב: חקירות פליליות נגד עשרות בכירי בנקים
המרדף אחר הכסף האבוד: קרן ביטוח הפיקדונות הפדרלית פועלת להשבת יותר מ-2 מיליארד דולר ממנהלים לשעבר של בנקים שקרסו בעקבות המשבר הפיננסי. שיתוף פעולה מתגבש עם הבנקים להקמת קרן לפיצוי קורבנות עיקולים לא תקינים
עיתון ה"וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי קרן ביטוח הפיקדונות הפדרלית מנהלת כ-50 חקירות פליליות נגד מנכ"לים, מנהלים ועובדים לשעבר בבנקים בארה"ב שקרסו מאז ראשית המשבר הפיננסי ב-2008. הסוכנות המופקדת על הטיפול בקריסות הבנקים מגבירה את מאמציה להעניש גורמים אשר הפגינו התנהגות פלילית, כולל הונאה ורשלנות. יותר מ-300 בנקים ומוסדות פיננסיים קרסו מאז ראשית 2008, אך רק קומץ מהקריסות הללו הוביל עד כה להגשת כתבי אישום.
עם זאת, גיבסון סירב למסור את זהותם של גורמים או בנקים הנמצאים תחת חקירה. "אנו מצפים לתוצאות מהחקירות שלנו, אף כי אין ביכולתנו לחזות מתי מקרה מסוים מגיע לשלב שבו חשיפת הפרטים תהיה הולמת", הסביר. לחץ רב מופעל על הרגולטורים למסור את זהותם של בנקאים החשודים בהתנהלות בלתי חוקית שתרמה לדומינו הקריסות הגדול ביותר בהיקפו זה 20 שנה. קריסת וושינגטון מיוצ'ואל בספטמבר 2008 היתה הגדולה ביניהן.
משבר אגודות החיסכון וההלוואה של שנות ה-80 וה-90 הביא לחיסולם של 1,800 מוסדות פיננסיים בארה"ב. בעקבות זאת, בין 1990 ל-1995, גורמים פדרליים הגישו תביעות נגד 1,850 גורמים במערכת הבנקאית. יותר מ-1,000 מנהלים ועובדים נידונו לעונשי מאסר, והסוכנויות הפדרליות גבו 4.5 מיליארד דולר בכספי נזיקין.
תביעות אזרחיות
קרן ביטוח הפיקדונות מגבירה עתה את ניסיונותיה להשתמש במערכת התביעה האזרחית כדי להשיב כספים מבכירים לשעבר בבנקים. מאות מכתבים נשלחו למנכ"לים לשעבר, למנהלים ולעובדים, כמו גם לחברות המבטחות אותם, כדי להתריע מפני תביעה אפשרית. עד כה אישרה הקרן הגשת תביעות להחזרת סכום כולל של יותר מ-2 מיליארד דולר על ידי כ-80 מנהלים של בנקים שקרסו. עם זאת, בפועל הגישה עד כה הקרן רק שתי תביעות אזרחיות.
הקרן תובעת פיצויים בגובה 300 מיליון דולר מארבעה מנהלים לשעבר באינדימאק בנקורפ, הבנק מפסדינה בקליפורניה שקרס ב-2008. בנוסף, 11 מנהלים לשעבר בהריטג' קומיוניטי בנק, מגלנווד באילינוי, נתבעים בסכום של 20 מיליון דולר בעקבות קריסת הבנק בשנה שעברה.
בתוך כך, דווח אתמול כי הרשויות הפדרליות פועלות בשיתוף הבנקים הגדולים להקמת קרן לפיצוי לווים, המסוגלים להוכיח שאיבדו את ביתם בהליך עיקול לא תקין. "הוושינגטון פוסט" מדווח כי הקרן תסייע לבנקים להימנע מתביעות מתמשכות מחד, ומאידך תסייע לחוקרים לבדוק את הפרשות.
דיונים עדיין מתנהלים בכמה נושאים: גובה הקרן, מי יפקח עליה ומה יהיה סוג ההוכחה שייאלצו בעלי הבתים להגיש. הקרן, הראשונה מסוגה בתחום המשכנתאות, תהיה דומה לזו שהוקמה לפיצוי נפגעי דליפת הנפט של BP במפרץ מקסיקו ומתקפות הטרור של 2001.