שתף קטע נבחר

 

85 מיליון שקל לפיתוח הכותל: "המנהרות בסכנה"

בשיאה של הרגישות הפוליטית עם ארצות הברית, יצביעו השרים על העברת תקציב עתק לפיתוח בעיר העתיקה בירושלים. בין היתר, יושקעו כספים ב"המשך חשיפה ותימוך של מנהרות הכותל". רב הכותל בטוח שגם המוסלמים ייהנו

כשמכרזי הבנייה החדשים במזרח ירושלים מעוררים משבר אחר משבר בין ישראל לארצות הברית, תאשר היום (יום א') הממשלה העברת תקציב עתק לפיתוח אתר הכותל. 85 מיליון שקלים יוקצו בארבע השנים ל"שדרוג התשתיות ועידוד ביקורים ברחבת הכותל המערבי" - תוספת של 13 מיליון שקלים מהתקציב שהוזרם לשם כך בארבע השנים האחרונות, בהתאם להחלטה שקיבלה בנושא ממשלת שרון.

  

בהצעת ההחלטה נכתב כי מטרתה הרשמית של העברת התקציב היא "להתאים את רחבת הכותל המערבי לכמות המבקרים הצפויה, להמשיך בעבודות החשיפה הארכיאולוגית ולהנגישן לקהל הרחב, ולשדרג את התשתיות הפיזיות ותשתיות התחבורה הנדרשות, הכל כדי להתמודד עם היקפים הולכים וגדלים של מבקרים ותיירים הפוקדים את רחבת הכותל וסביבותיה".


שיפוצים במנהרות הכותל. יעבור בשלום? (צילום: נועם מושקוביץ) 

 

בחמש השנים האחרונות האמירה באופן משמעותי כמות המבקרים באתר - כשני מיליון איש יותר מדי שנה. בסך הכל מגיעים לכותל בכל שנה כשמונה מיליון מבקרים - עובדה שממצבת אותו המערבי כאתר המתויר ביותר בישראל. 

 

התקציב יועבר לפרויקטים שונים במתחם, ובהם השלמת הקמת "בניין מורשת הכותל" וקיום פעילויות חינוכיות במקום. נוסף על כך, קובע אחד הסעיפים העברת כסף למען "המשך חשיפה ותימוך של מנהרות הכותל והנגשתן לקהל הרחב" - מתחם תת-קרקעי הממוקם תחת בתי הרובע המוסלמי.  

 

עבור ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מנהרות הכותל הן נושא מוכר וטעון במיוחד. בימי ממשלתו הקודמת, הוא היה מי שהורה לפתוח את המתחם למבקרים - החלטה שעוררה מהומות דמים בשטחים.


הדליים מנקזים מים מכל עבר. מנהרות הכותל (צילום: נועם מושקוביץ) 

 

אלא שלדברי רב הכותל המערבי, שמואל רבינוביץ', מדובר ב"בעיה לאומית" שהיא מהלך בלתי נמנע - בשל מצבם של המבנים שמעל לפני השטח. "ברובע המוסלמי שמעל יש חלקים נרחבים ללא תעלות ניקוז. הבתים לא נמצאים על קרקע מוצקה, אלא על חול שהצטבר לאורך שנות ההיסטוריה. הביוב שמחלחל פנימה גורם למה שמתחת להתמוסס".

 

ואכן, בסיור בסוף השבוע באזור קשה שלא להבחין בדליים הרבים המפוזים ברחבי מתחם מנהרות הכותל, שאוספים לתוכם את הטיפות הרבות המחלחלות מבתי הרובע המוסלמי שממעל. "הכל עלול לקרוס פנימה", ממשיך הרב, "הסדרת הניקוז רק תשרת את תושבי הרובע המוסלמי".

 

באשר להשלכות המדיניות שעלול המהלך לגרום, אמר הרב רבינוביץ' כי "דווקא נתניהו יודע עד כמה רבה החשיבות לדאוג לכך שהמקום הזה יהיה מאוד בטוח. אוי ואבוי אם לא כך יהיה". 


הרב רבינוביץ'. שמונה מיליון מבקרים בכותל בשנה (צילום: נועם מושקוביץ)

  

פרט למהלך ההנדסי לפתרון בעיית הניקוז, יופנו לפי החלטת הממשלה תקציבים נוספים לצורך שיפור אמצעי הביטחון באתר, ובהם מצלמות וגלאי מתכות מתוחכמים. אלה יצטרפו למערך האבטחה ההדוק

שכבר קיים במקום, שמבטיח שקט וביטחון למבקרים.

  

“היום, הכותל הוא מקום שבטוח יותר להיות בו מאשר בכל רחוב רגיל בישראל", קובע הרב רבינוביץ'. "כל מי שגר בעיר העתיקה, כולל מי שנמצא בהר הבית, מעוניין בפיתוח הכלכלי של האזור. זה ה'שלום הכלכלי', שאף אחד מתושבי העיר העתיקה לא יסכים שמישהו יפריע לו". 

 

רב הכותל המערבי ציין כי הצורך לנהוג במקום באופן זהיר הוא עדיין ידוע ומוכר, גם בקרב חבריו בקרן לפיתוח הכותל. "כולם מבינים את רגישות המקום שבו אנחנו נמצאים. אף פעולה כאן לא מתבצעת ללא שיתוף והתייעצות מלאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבודות השיפוץ
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים