שתף קטע נבחר

 

השתמשו בילד כמגן אנושי - ולא ייכנסו לכלא

שני חיילי גבעתי, שהורשעו כי דרשו מילד פלסטיני לפתוח תיקים ב"עופרת יצוקה", נידונו בבית הדין הצבאי לשלושה חודשי מאסר על תנאי והורדה לדרגת סמל. השופטים לקחו בחשבון את רצונם לשרת במילואים, אך כתבו: "הם פגעו בילד והותירו בו חותם"

החיילים שהורשעו כי השתמשו בילד כמגן אנושי במבצע "עופרת יצוקה" לא ילכו לכלא. בית הדין הצבאי בקסטינה גזר הבוקר (יום א') שלושה חודשי מאסר על תנאי והורדה לדרגת סמל על שני חיילי גבעתי, שדרשו מילד פלסטיני לפתוח מספר תיקים ומזוודות, לאחר שחשדו כי באחד מהם ישנו מטען חבלה - ובכך חרגו מהפקודות. לאחר שהשופטים הקריאו את גזר הדין התחבקו הנאשמים עם קרוביהם ולא הסתירו את שמחתם.

 

השופטים כתבו בהכרעתם בפרשת "נוהל ילד", שנחשפה ב-ynet, כי "הם פגעו בילד והותירו עליו חותם. שמירת חיי אדם זאת לא רק סיסמא". עם זאת, הם זקפו לזכותם את שירותם הצבאי ואת רצונם לשרת במילואים, והתחשבו בסיטואציה המורכבת. החיילים, שהשתחררו מצה"ל לפני יותר מחצי שנה בדרגת סמ"ר, הורשעו בתחילת אוקטובר בחריגה מסמכות עד כדי סיכון חיים ובעבירה של התנהגות שאינה הולמת.


תומכים בלוחמים. "נקנה להם כרטיס טיסה לחו"ל" (צילום" צפריר אביוב)

 

"פגיעתם של הנאשמים בערך כבוד הזולת היא מבחינת פגיעה בערכי המוסר המחייבים", ציינו השופטים בגזר הדין, אך הבהירו גם כי "יש למנות את נקודות הזכות הרבות שצברו במסגרת שירותם הצבאי ותרומתם לביטחון המדינה, עברם הנקי ונסיבותיהם האישיות". השופטים הזכירו כי לא הוצגה בפניהם במהלך המשפט כל ראייה לפיה תכלית מעשיהם הייתה לפגוע או להזיק לילד. הם הבהירו גם כי אחד הנימוקים המרכזיים שהנחו אותם בהחלטתם לא לשלוח את החיילים למאסר היה "השלכות הלוואי של ההרשעה בעבירה הנושאת רישום פלילי, על תחילת חייהם האזרחיים".

 

לסוגיית הרישום הפלילי התייחסו השופטים בנפרד וציינו כי קורותיהם בצבא ונסיבותיהם האישיות "יעמדו לנגד הגורמים המוסמכים בכל בקשה בעניין מחיקת הרישום הפלילי ככל שתוגש, ויילקחו בין מניין השיקולים בעת בחינתה". יש לציין כי הגורם המוסמך למחוק את הרישום הפלילי הוא נשיא המדינה, וההערכה היא שבקשה כזו אכן תופנה אליו בעתיד.

 

"אנחנו חשים הקלה, תודה רבה לכל מי שתמך בנו לאורך כל הדרך", אמרו שני הלוחמים לאחר גזר הדין. "קיווינו שזאת תהיה הפעם האחרונה שנגיע לבית הדין ונסיים את הסיפור הזה". לאחר שהרכב השופטים, בראשות אל"ם אורלי מרקמן, הקריא את ההחלטה, התקשו בני המשפחה והחברים הרבים להסתיר את התרגשותם.

 

"ניתן היה להימנע מהגשת כתב אישום" 

לאחר ההחלטה פנה אחד משני הנאשמים לשבת עם חבריו הרבים שבאו להביע תמיכה. "אנחנו נקנה לו כרטיס טיסה לחו"ל ונחגוג איתו", סיפרה אחת מידידותיו. סנגורם של שני החיילים, עו"ד

אילן כץ, סיכם ואמר כי העונש שפסקו השופטים מחזק את עמדתו כי ניתן היה להימנע מלכתחילה מהגשת כתב האישום בפרשה. "בית הדין הצבאי השכיל להבין מה שהפרקליטות לא הצליחה להבין", ציין.

 

אנשי צבא בעבר ובהווה שפיקדו על החיילים המורשעים, הגיעו היום לבית הדין בקסטינה כדי לחזק את ידם. בין היתר, ישב באולם מפקד חטיבת גבעתי ב"עופרת יצוקה", אל"ם אילן מלכא, שהגיע לתמוך בחייליו לשעבר. מלכא, שמשמש היום קצין אג"ם בפיקוד מרכז, נמצא בעצמו במוקד של חקירה נגדו, בנוגע לאירוע אחר במבצע.

 

גם סגן הרמטכ"ל לשעבר, האלוף (מיל') עוזי דיין, הגיע לדיון וציין לאחריו כי כעת יש לפעול למחיקת הרישום הפלילי של החיילים. "אתם תמשיכו בחיים שלכם, תמשיכו להיות לוחמים ואנחנו צריכים לדאוג שאירועים מהסוג הזה שמתרחשים בלחימה יתבררו בתוך היחידות ולא בחדרי החקירות", אמר. 

 

הרב הצבאי הראשי לשעבר, תת-אלוף (מיל') אביחי רונצקי, שגם הוא הגיע לתמוך בחיילים, הוסיף כי הוא שבע רצון מהחלטת השופטים, אך מאוכזב מהכרעת הדין שהטילה על שני החיילים רישום פלילי: "כמפקד שפיקד על חיילים אני יודע מה הם מרגישים, וחבל שכל התהליך הזה התחיל מלכתחילה".

 

התביעה: "לא מדובר בסוגיה פשוטה"

הרכב השופטים דחה בהכרעתו את דרישת התביעה הצבאית להטיל מאסר בפועל על החיילים. "המסר צריך להיות חד וברור, לא מדובר בסוגיה פשוטה כלל ועיקר", הסבירה בזמנו התובעת, רס"ן עו"ד דורית תובל. היא הודתה כי מדובר בלוחמים מצטיינים אשר שמו את נפשם בכפם למען המדינה, אך מדובר במקרה חמור בו כפו על ילד פלסטיני לפתוח תיקים חשודים בעיצומו של הקרב.


חשים הקלה. "קיווינו שזאת תהיה הפעם האחרונה" (צילום: צפריר אביוב)

 

"מתייחסים אליי כפושע מלחמה ואצטרך לשלם על כך מחיר יקר", ציין אז אחד החיילים. הוא סיפר כי לא גויס לשירות בתי הסוהר, על אף שהתקבל לעבודה, בשל הרישום הפלילי. "שלוש שנים עברתי מסלול פיקודי בשביל הדרגות. אני רוצה לעשות מילואים כדי לתרום במדינה. אני מבקש להתחשב בי ולהקל על העונש".

 

הרשעתם של החיילים גררה תגובות זועמות מצד חבריהם ובני משפחתם, שרבים מהם התייצבו לדיון בו הוכרז פסק הדין לבושים בחולצות עליהן נכתב "כולנו קורבנות גולדסטון". זמן קצר לאחר מכן נתלו כרוזים באזור מגוריו של הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף אביחי מנדלבליט, בפתח-תקווה, וכעבור שבוע נמצאו כתובת נאצה עם הכיתוב "בוגד" ו"מנדלבליט וגולדסטון בוגדים" על גדר ביתו. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמח בבית הדין, היום
צילום: צפריר אביוב
אחד התיקים שהתבקש הילד לפתוח
מומלצים