נתוני לידות 2009: עלייה בקיסרי ובלידות תאומים
נתונים של האיגוד הישראלי למיילדות לשנה החולפת מראים: 1 מכל 5 לידות מסתיימת בניתוח קיסרי, עלייה של 4% מהשנה שעברה. עלייה דומה נרשמה במתן אפידורל בלידה. עלייה חדה בלידת תאומים - 9% יותר מב-2008
ב-2009 בוצעו יותר ניתוחים קיסריים - ונולדו בישראל יותר תאומים: כך לפי נתונים שהוצגו בכנס השנתי של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה שנערך אתמול (ה').
אחת מכל חמש לידות (19.7%) התבצעה ב-2009 בניתוח קיסרי. הגינקולוגים מצביעים על עלייה מתונה של 4% משנת 2008, לאחר שנים שבהן שיעור הניתוחים הקיסריים הלך ועלה. מדובר בפרוצדורה שיש בה סיכון גבוה יותר לאם ולתינוק והאיגוד מנסה להפחית את מספר הניתוחים שנעשים שלא מסיבה רפואית. באחד מבתי החולים שיעור הניתוחים הקיסריים אף הגיע ל-30% מכלל הלידות.
"הקושי לרדת בשיעור הניתוחים נובע מניתוחים קיסריים חוזרים, שמהווים 44% מכל הקיסריים", אמר פרופ' קובי בר מוולפסון, יו"ר החברה הישראלית לרפואת האם והעובר. לאחר ניתוח קיסרי אחד נשים רבות מעדיפות או מגיעות בסופו של דבר לניתוח שני. מהנתונים ב-2009 עולה כי 61% מהניסיונות ללידה "רגילה" בקרב נשים שעברו קיסרי אחד - הצליחו. בנוסף נרשמה ירידה קלה בשיעור הניתוחים הקיסריים בלידה ראשונה, דבר שעשוי להביא לירידה בשיעור הניתוחים הקיסריים בשנים הבאות.
יותר תאומים, יותר אפידורל
כמו כן, שיעור לידת התאומים מתוך כלל הלידות היה 2.4% - עלייה של 9% בהשוואה לנתוני 2008. למעלה ממחצית מהיולדות ביקשו וקיבלו אפידורל:
56.4% מהיולדות קיבלו את הזריקה המאלחשת ב-2009, עלייה של 6% בהשוואה לנתוני 2008. עם זאת, ישנם מרכזים רפואיים שבהם כ-90% מהנשים קיבלו אפידורל ומרכז אחד שבו רק 15% מהיולדות קיבלו את הזריקה.
"בלידת תאומים גדל הסיכון לסיבוכים ונשאלת השאלה האם המגבלות חדשות על טיפולי פוריות יעשו הבדל בשנת 2010", אמר פרופ' בר בכנס. המומחה מתייחס לנייר העמדה שיצא לאחרונה, ומנחה כי בנשים מתחת לגיל 30 העוברות טיפולי פוריות, תתבצע החזרה של עובר אחד כדרך להקטין את מספר לידות התאומים. "התרומה של לידות תאומים לסיבוכים כמו לידות מוקדמות ופגות היא גבוהה. מבחינתנו זה נחשב היריון בסיכון גבוה", העיר פרופ' בר. בנוסף נרשמו גם 81 לידות של שלישיות, כאשר גם במקרים אלו מדובר בהריון שיוצר סיכונים לאם ולעוברים.
בקרוב: מאגר נתונים על תמותת יולדות
בנוסף, האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה מבקש להקים מאגר נתונים בנושא תמותת נשים במהלך לידה, לאחר שנתקלו בנתונים חסרים. עם זאת, בבדיקה של האיגוד לגבי השנים האחרונות, בעקבות צבר מקרים של מות יולדות שאירעו לאחרונה וזכו לפירסום, לא נמצאו ממצאים חריגים. בכנס הוצג נתון לפיו שיעור תמותת האמהות הוא כחמישה מקרי מוות לכל 100 אלף לידות וכי המקרים האחרונים הם "הצטברות מקרים".
מנתונים שנאספו על ידי מנהלי בתי החולים לא הצליח האיגוד ליצור תמונה של הסיבות לתמותה האימהית. מהנתונים עולה כי ב-2009 וב-2008 אירעו שמונה מקרי מוות בלידה, ב-2007 היו שבעה מקרים וב-2006 היו 11 מקרים.
עוד הוצגו בכנס נתונים על ביצוע לידות עכוז נרתיקיות. בעקבות שינוי הנחיות של
האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה חזרו בבתי החולים ליילד בלידה רגילה (נרתיקית) תינוקות הנמצאים במנח עכוז במקום לבצע ניתוח קיסרי. והתוצאות נראות לעין: הנתונים מראים עלייה של 16% בביצוע לידות עכוז נרתיקיות בשנה החולפת.
הנתונים מסכמים 151,328 לידות בשנת 2009 מ-26 בתי חולים. יש לציין כי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על 181 אלף לידות באותה שנה.