שתף קטע נבחר
 

בדרך לאישור: תורמים לענף הרפואה יחוייבו בדיווח

החל מ-2011 יחוייבו תורמים כבדים לרופאים ולגופים העוסקים ברפואה לדווח אחת לשנה על עצם התרומות, על הגורמים הנהנים, וגם על סכומי התרומות. כיום חובה זו מסתמכת על הוראת שעה שניתנה לפני שנתיים, אך לפי תיקון בחוק ההסדרים ההוראה תהפוך לקבועה

תורמים כבדים לרופאים, לחוקרים או לגופים העוסקים ברפואה ובבריאות בכלל יחויבו, החל מ-2011, לפרסם לא רק את עצם התרומות והגורמים הנהנים, אלא גם את סכומי התרומות שעולים על 2,500 שקל. 

 

חובה מורחבת זו תחול עליהם לפי תיקון בחוק ההסדרים. התיקון הופך הוראת שעה מצומצמת יותר הקיימת בשנתיים האחרונות ושתפוג בסוף השנה - להוראת קבע. בוועדת העבודה הרווחה והבריאות החלה היום (ה') הכנת החוק החדש לקריאה שנייה ושלישית.

 

 

חובת הפרסום לא תוטל על מקבלי התרומות עצמם, אלא רק על התורמים, היא תבוצע אחת לשנה למשרד הבריאות, ופרסום הדיווחים ייעשה באתר האינטרנט של המשרד. 

 

סכומי התרומות שמגלגלים הגופים השונים נאמדים בסדר גודל של מיליוני אם לא עשרות מיליוני שקלים בשנה, אולם נתונים בדוקים טרם נמסרו לוועדה על ההיבט הכספי הכולל של התופעה. רמז לסדר הגודל נמצא בדברי ההסבר של החוק, בהם נאמר כי קופות החולים מוציאות בשנה כשישה מיליארד שקל על רכישת תרופות וציוד רפואי. לכן, נדרש להגביר בחוק את השקיפות לגבי היקף התרומות ובעיקר של הגופים הנהנים. זאת לנוכח השפעה אפשרית של התרומות על שיקול הדעת של רופאים ומוסדות בהעדפת תרופה זו או אחרת או מכשיר של יצרן זה או אחר. גם חוקרים שנהנים מתרומות עלולים להשפיע במחקריהם על העדפת הצרכן ברכישת תרופה מסוימת.

 

יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ חיים כ"ץ (ליכוד), הפסיק היום את הדיון בנושא כשמשרד הבריאות לא היה יכול לספק לבקשתו נתונים על מהות והיקף הסנקציות שהוא מתכוון להטיל על סרבני הדיווח, כפי שמוצהר בהצעת החוק. החוק מסמיך את המשרד לפרט את הסנקציות בתקנות אולם כ"ץ סרב להמתין עד שהתקנות יגיעו לאישורו ודרש להציג את תמונת הסנקציות המפורטת בגוף החוק.

 

חובת הדיווח חלה על התורמים, שהם כאמור יצרנים, יבואנים, משווקים של תרופות וציוד רפואי. לרשימת הנהנים שיחויבו בדיווח על תרומות הציעה הוועדה להוסיף גם רוקחים, אחיות ואפילו את משרד הבריאות בכבודו ובעצמו. הוספת המשרד עלתה בעקבות מסע הפרסום שהוא מנהל בשנה האחרונה בשלטי חוצות ובמדיה האלקטרונית, שחלקו נעשה בסיוע תרומות של גופים מסחריים כגון חברת התרופות פייזר, המשתתפת לאחרונה במסע הסברה לרכישת תרופות רק מבית מרקחת מוסמך. קמפיינים קודמים היו לעידוד קבלת חיסונים כגון שפעת.

 

את הוספת האחיות הציעה ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה), רופאה במקצועה ומי שהייתה סגנית מנהל בי"ח "שערי צדק". לדבריה, יש אחיות שנוסעות לכנסים והשתלמויות בחו"ל, בסיוע תרומות, ויש להן השפעה בעת טיפול בחולים על העדפת תרופות שאינן במרשם – כמו אקמול ואופטלגין.

 

הוספת הרוקחים התבקשה נוכח תיקון נוסף לחוק ההסדרים שהוועדה מטפלת בו, אשר מסמיך חוקרים לרשום תרופות לחולים כרוניים אחרי שישה חודשים שאספקת התרופות הללו נעשתה לפי מרשם רופא ומדובר בהעתקת המרשמים.

 

משרד הבריאות התנגד להוספת האחיות אולם הנוסח הסופי של החוק ייקבע רק בשבועות הקרובים, לא לפני דיווח על הסנקציות הצפויות. ההצבעות יתקיימו רק באמצע חודש הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים