סא"ל התחפש ועשה טירונות: "שמעתי רכילויות"
סגן-אלוף ע' הצטרף לטירונות של "נערי רפול". הוא הציג את עצמו כבן 26, שערק זמן רב מצה"ל. רק מפקדת המחלקה ידעה שהוא המפקד הבכיר. "שמעתי את הרכילויות שלהם, מה הם חושבים, איך הם רואים את השירות מהצד שלהם", סיפר ל-ynet
המפקדים הבכירים התחפשו והכירו מקרוב את הטירונים בפרוייקט "נערי רפול": מפקד בסיס "חוות השומר" סגן-אלוף ע', וראש ענף מקא"מ בחיל החינוך סא"ל אורן נחמיה - מצאו דרך מקורית להכיר את החיילים עליהם הם מפקדים. הם הורידו את הדרגות, בחרו לעצמם סיפור כיסוי משכנע ובילו 48 שעות עם החיילים.
עד לפני חצי שנה לא הכיר סגן-אלוף ע' את הבסיס, המיישם את הפרוייקט שיזם לפני 30 שנה הרמטכ"ל דאז רב-אלוף רפאל איתן ז"ל. "עושים כאן את אחד הדברים
הלא מבצעיים המדהימים ביותר בצה"ל. יש כאן מלחמה עיקשת על אנשים, על הצלתם. הבנתי שהתפקיד הזה הוא שליחות אמיתית", סיפר סגן-אלוף ע' ל-ynet, בראיון ראשון.
לא הרבה מותר לספר עליו. הוא בן 38, בעל תואר דוקטור בלימודי מזרח תיכון וגם עם רזומה צבאי מרשים. על הדרך בה פגש לראשונה את החיילים, עליהם הוא מפקד - סיפר הקצין: "הגעתי לכאן באוטובוס, כמו כל החיילים, בלי דרגות. סיפרתי שאני בן 26, שערק מצה"ל". ע' שובץ בצוות אחד ואילו סגן-אלוף נחמיה, שמונה גם הוא לאחרונה לתפקיד, הצטרף לצוות אחר.
"הייתי שותף לכל מה שהחיילים עברו ביומיים הראשונים שלהם", שיחזר סגן-אלוף ע'. "שמעתי את הרכילויות שלהם, מה הם חושבים, איך הם רואים את השירות מהצד שלהם. גיליתי הרבה אנושיות, דברים שלא תמיד רואים כלפי חוץ". הוא הסביר שבחר להתחפש, כי "צריך להבין אוכלוסייה מורכבת כזאת מלמטה, להיות חלק מהם. יש כאן אוכלוסייה מיוחדת במינה, זה קהל היעד שלי וכדי להבין אותה טוב יותר, צריך להיות ולוּ לכמה שעות חלק ממנה".
"אני לא יכול לקלל מפקדת"
היחידה שידעה שסגן-אלוף ע' הוא לא עריק, אלא מפקד בכיר - היתה רק מפקדת הפלוגה. "שמרתי על נורמות התנהגות, אני לא יכול לקלל מפקדת, אז קצת התנהגתי בחוצפה. הלכתי באופן מרושל, לימדו אותי לשרוך שרוכים בנעליים הצבאיות". לדבריו, הוא הצליח במהלך ה-48 שעות הללו ללמוד הרבה מאוד על החיילים, דברים שמסייעים לו כעת, כמפקדם. "לאחר שהעניין הסתיים", הוא סיפר, "הסברתי הכל למפקדות, אחר כך לחיילים שראו אותי בטקס הסיום והבינו לאן נעלמתי, אחד מהם שאל אותי 'מה, היית מושתל?' הסברתי לו שעשיתי זאת כחלק מתהליך הלמידה".
מאז שנכנס ע' לתפקידו, הוא כמעט ולא עוזב את המקום. אפילו בני משפחתו מגיעים אליו לעתים, במקום שהוא יחזור לביתו. "זה שמן זית שעשינו בעצמנו", הוא הצביע על בקבוק זכוכית קטן והראה מחלון משרדו את עצי הזית. "החיילים פה מסקו את הזיתים, הלכו לבית בד והפיקו הכל לבד. זאת היתה חוויה עצומה עבורם".
סגן-אלוף ע' סיפר, כי היה שותף לכמה אירועים מרגשים כמפקד הבסיס. "זה מקום לא קונבנציונלי עם הרבה רגעים של התרוממות רוח, רגעי שפל שמתחלפים בתוך זמן קצר. יש פה אתגר אמיתי, שניתן לעמוד בו עם בזכות הרוח וההקרבה של המפקדות
שנמצאות כאן". ואכן ההצלחה היא רבה. 85% מהמשתתפים בפרוייקט "נערי רפול" מסיימים את הטירונות, חלקם אפילו משתלבים ביחידות השדה.
עכשיו סא"ל ע' גם בונה לכם תוכנית לאחר השירות, כדי שיוכלו להשתלב בחיים האזרחיים. פרוייקט אחר שרוקם עור וגידים, הוא חיבור בין מפקדים בכירים, בעיקר כאלה מיחידות איכותיות ויוקרתיות, שאינם מתמודדים עם אוכלוסייה מורכבת בשיגרה. "אלו מפקדים בקורסי פיקוד בכירים, יחידות מובחרות שאנו אוספים מתוכם מאגר שהולך וגדל ומבקשים לחבר להם חייל, נער מקא"מ איתו הם ילכו יד ביד עוד טרם הגיוס ולאורך כל השירות",