אושר תיקון לחוק ההגבלים
הסוף לקבוצות הריכוז במשק? הכנסת אישרה בקריאה ראשונה תיקון שיאפשר לממונה להכריז על תאגידים כעל קבוצת ריכוז, ולחסום את ניסיונם להכתיב מחירים למוצרים או לשירותים שהם מספקים, ללא הליכים משפטיים ארוכים. ח"כ כהן מש"ס: אפעל לביטול החסינות שמוצעת לבנקים ולגופים בשוק ההון בחוק
חוק ההגבלים העסקיים, המיועד למנוע מקומץ תאגידים השולט בענף עסקי להכתיב מחירים כמעט אחידים ללא תחרות, עבר הערב (ב') בכנסת פה אחד בקריאה ראשונה.
החוק (שהוא למעשה תיקון לחוק קיים) שמציעה הממשלה נועד להקל על הממונה על ההגבלים להכריז על תאגידים אלה כ"קבוצת ריכוז", ולחסום את ניסיונם להכתיב מחירים למוצרים או לשירותים שהם מספקים, ללא הליכים משפטיים ארוכים.
"המשק הישראלי הוא חממה לקבוצות הריכוז", אמרה נוקד. "היקף פעילותו קטן מטבעו, ובענפים שונים פועלים שחקנים מעטים ולא מתקיימת בהם תחרות אפקטיבית. בשווקים אלה נקבעים מחירים גבוהים תמורת מוצרים במגוון ואיכות ירודים בהשוואה, והנזקים לצרכן ולמשק כבדים. אין שם תמריץ להתייעלות. המחקר והפיתוח נפגעים ומה שקורה בפועל הוא התעשרות מעטים על חשבון הציבור הרחב".
נוקד ציינה שני שינויים עיקריים בהצעת החוק. האחד מתקן את ההגדרה של "קבוצת ריכוז". בחוק הקיים היא מבוססת על מידת התחרות בפועל השוררת בין חברי הקבוצה, אך ללא מבחן מובהק ובר-אכיפה. בתיקון המוצע נקבעים מבחני זיהוי לכשל תחרותי בענף זה או אחר, המאפשרים לממונה על ההגבלים להתערב בקצב מהיר.
השינוי השני לא מחייב את הממונה על ההגבלים להוכיח התנהגות מונופוליסטית של חברי הקבוצה, דוגמת תיאום מחירים האסור בחוק הקיים. די להראות כי חברי הקבוצה מתיישרים האחד עם השני במחירי המוצרים או השירותים שלהם, כדי שהממונה יוכל להתערב. גם במקרה שבו מצא הממונה אפילו חשש לפגיעה בתחרות, הוא יוכל להפעיל את בית הדין להגבלים ולשים קץ ליחסים הצולבים בקבוצה.
הממשלה כובלת את ידי הממונה
בחוק המוצע הממונה על ההגבלים איננו חופשי להחליט לבדו, וידיו כבולות: אם זיהה כשל שוק בענף מסוים, עליו להיוועץף לפני נקיטת הסנקציות, עם המשרד הממשלתי או הגוף הממלכתי הממונה על הרגולציה בתחום שבו הקבוצה פועלת.
"נבטל את ההטבה לבנקים"
יחס מיוחד ניתן בחוק למפקח על הבנקים בבנק ישראל או לממונה על אגף שוק ההון והביטוח באוצר. בכוחם למנוע את התערבות הממונה על ההגבלים, אם זו עלולה לסכן את היציבות של בנק או תאגיד אחר.
בקריאה הראשונה נשמע רק קול אחד נגד הסייג המהותי הזה, של ח"כ אמנון כהן (ש"ס). הוא ציין כי הצורך לחוקק את החוק הזה עלה מפרשת עמלות הבנקים בעשור הקודם. "החוק היה אמור לעשות סדר עם הבנקים ושוק ההון שהם חלק מהריכוזיות הקיימת, ונצטרך להתמודד עם ההטבה הזאת ולהסיר אותה במהלך הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית", אמר כהן, אך בהמשך תמך בחוק. להתנגדותו של כהן לסייג על זכות הווטו שניתנה למפקח על הבנקים ולממונה על שוק ההון יש היסטוריה. כהן סבור כי זכות זו מרוקנת את החוק החדש מתוכנו ומכוונותיו המקוריות.
חוק בן עשור
הרעיון לתקן את חוק ההגבלים לבלימת קבוצות הריכוז נולד בראשית העשור הקודם, עקב התפוצצתה של פרשת עמלות הבנקים. כהן, ששימש אז כראש ועדת הכלכלה, ביקש להעביר את התיקון לחוק בהליך מקוצר לעומת הצעת חוק ממשלתית, והגיש את התיקון כהצעת חוק פרטית.
הוא הצליח להעביר את החוק בקריאה ראשונה ב-2006, אך הקדמת הבחירות קברה אותו. היו"ר הבא של ועדת הכלכלה, ח"כ משה כחלון (ליכוד), הקפיא את הצעת החוק עקב הקמתה של ועדת גושן שהוקמה בינתיים ועסקה באותו עניין.
הממונה על ההגבלים היוצאת, רונית קן, קיבלה את המלצות ועדת גושן ב-2007, אך תרגומן להצעת חוק התנהל בעצלתיים וכאמור לא היה נקי מלחצי השוק.
עקב הסחבת סביב הצעת החוק פקעה סבלנותו של כהן והוא חזר והגיש אותה כהצעת חוק פרטית, שעברה בקריאה טרומית. הממשלה תמכה בהצעה בתנאי שכהן לא יקדם אותה לפני ההצעה הממשלתית.
הערב החליטה מליאת הכנסת להעביר את הצעת הממשלה להכנה לקריאה שנייה ושלישית בוועדת הכלכלה. ח"כ כהן הודיע היום כי ייאבק כדי לבטל את החסינות שמוצעת לבנקים ולגופים בשוק ההון, ורק אם יצליח בכך יסכים למזג את הצעתו בהצעת הממשלה. הוא ציין כי ללא ביטול החסינות ישקול לנסות ולקדם את הצעתו במקביל.
מאבקו של ח"כ כהן נגד הבנקים ושוק ההון עלול להפעיל מחדש את מכבש הלחצים שלהם, במאמץ אחרון למנוע סופית גם מהחוק לקשור את ידיהם, כך שהמלה האחרונה טרם נאמרה.
בוועדת הכלכלה צפוי להיפתח סיבוב חדש של מחול השדים שעיכב את השלמת החוק הממשלתי, למרות הפשרה. נראה כי התאגידים הגדולים, נשואי החוק, יחזרו להפעיל את מכבש הלחצים שלהם, במאמץ אחרון לפרק את הכבלים לפני שיקשרו את ידיהם.