החיסכון הפנסיוני: יותר גמישות במשיכת כספים
אחרי כמעט שלוש שנים מתיקון חוק קופות הגמל, שיצר הבחנה בין חיסכון הוני המשולם בסכום אחד לבין חיסכון קצבתי המשולם כקצבה חודשית, הבינה המדינה כי חלה פגיעה בחוסכים והסכימה ל"מקצה שיפורים" - מדריך
בעקבות תיקון לחוק מינואר 2008 אשר שינה את כללי המשחק בעולם החיסכון הפנסיוני, בשלוש השנים האחרונות, חוסכים רבים לפנסיה גילו שאין באפשרותם למשוך כספים כפי שהיו רגילים בעבר.
השינוי העיקרי והמשמעותי מכל, היה הפיכת כל התוכניות ההוניות - קופות גמל ופוליסות ביטוח ששילמו סכום אחד בסוף תקופת החיסכון, לתוכניות לקצבה (המשלמות קצבה חודשית).
אמנם כסף שהופקד בתוכניות הללו לפני 2008 נשאר הוני וניתן למשוך אותו כסכום אחד, אך "כסף חדש" מוגדר ככזה שהופקד בתוכנית לקצבה וניתן לקבל אותו רק כקצבה חודשית.
המדינה החליטה לתקן
אין זו פעם ראשונה שחוקים משנים את זכויות משיכת הכספים שלנו, אך הפעם נוצרו כמה עיוותים שפגעו משמעותית בחלק מהחוסכים שבוודאי היו פועלים אחרת, אם רק הכל היה ברור ומובן.
בנוסף, השינוי בחוק גרם לבירוקרטיה רבה ומיותרת. המדינה הבינה כי אין הגיון מאחורי הפגיעה הזו בחוסכים ולכן באה כעת לתקן את המעוות.
התיקון בא הן בשינוי החוק באופן קבוע והן בהוראת שעה שנותנת לחוסכים חלון זמן לקבלת החלטה מחדש - האם למשוך כסף או להשאירו בקופה לטובת הפנסיה שלהם.
נסביר כעת את הבעיות שנוצרו בחוק המקורי ונראה כיצד הן נפתרות בתיקון הנוכחי.
בעיה ראשונה: לא ניתן למשוך כספים חדשים, כאלה שהופקדו מ- 2008, באופן ישיר מהקופות שהיו בעבר למטרת הון ללא קשר לסכום שנחסך בהן. היחידים שיכלו להמשיך ולעשות זאת הם שכירים שמשכו את כספי הפיצויים שלהם או מוטבים של עמית בקופת הגמל שנפטר.
שאר החוסכים צריכים להעביר את הכסף שנחסך לקופה אחרת , המשלמת קצבה חודשית, כגון קרן פנסיה או פוליסת ביטוח לקצבה, ולקבל משם קצבה חודשית. אך מה יעשו כל אותם אלה שהמשיכו לחסוך וכעת יש להם בקופה כמה אלפי שקלים בלבד? הרי הקצבה שיוכלו לקבל מהסכום הזה כל כך קטנה שבעצם לא ישלמו להם אותה כפנסיה ויחזירו להם את הכסף כסכום אחד.
כדי לפתור את הבעיה הזו הוחלט כי ניתן יהיה לקבל את הכסף ישירות מהקופה ההונית המקורית למי שעומד בשלושת הקריטריונים הבאים:
1. הוא בן 67.
2. סך כל הנכסים הפנסיוניים שלו דהיינו, כל הכספים שצבר בפוליסות ביטוח, קופות גמל וקרנות פנסיה, למעט קרן פנסיה ותיקה, אינו עולה על 80 אלף שקל (צמוד למדד ממרץ 2008).
3. אינו מקבל פנסיה, למעט מקרן פנסיה ותיקה. במידה וכן מקבל פנסיה, סכום הפנסיה עולה על המינימום שהוגדר, כ -3,850 שקל (צמוד למדד ממרץ 2008).
המשמעות היא כי רק בני 67 ומעלה אשר יש להם מעט נכסים, או שיש להם פנסיה מספיק גבוהה ובנוסף קצת נכסים שנצברו מינואר 2008, רק הם יוכלו למשוך את הסכומים הנמוכים הללו ישירות מהקופה בה נחסכו.
כך, בתכנון נכון, אפשר להשיג חיסכון שישולם באופן חד פעמי, למרות שלכאורה האפשרות הזאת כבר לא קיימת מ- 2008.
להפוך קצבה לסכום אחד
בעיה שניה: חוסך שרצה להעביר "כספים ישנים" לקופה אחרת, ולא חשוב מה הסיבה שבגללה ביקש לעזוב את הקופה המקורית, יכול היה לעשות זאת רק אם העביר את הכספים לקופה ישנה אחרת דהיינו, כזו שכבר הייתה קיימת לפני 2008.
הפתרון שניתן מסיר את החסם הזה ומאפשר להעביר "כסף ישן" לתוכניות חדשות והופך את חופש הבחירה לזמין יותר ומעשי.
בעיה שלישית: חוסך שרוצה להפוך חלק מהקצבה שלו לסכום חד פעמי נדרש להוכיח כי יש לו קצבה מינימאלית של 3,850 שקל (צמוד למדד ממרץ 2008).
הפתרון במסגרת תיקון החוק הוא שהגדירו את כל הפנסיות שאדם מקבל, כולל פנסיה תקציבית, ככאלה שמהוות חלק מהקצבה המזערית. כך יכול אדם לבצע היוון (חישוב הערך הנוכחי של סכום שאמור להתקבל בעתיד) בקופה אחת על סמך קצבאות שהוא מקבל מקופות אחרות.
בנוסף לתיקונים בחוק, קיימת הוראת שעה שבאה לתת פתרון לכל אותם אלו שמסיבות כאלה ואחרות המשיכו להפקיד או קיבלו כספים בקופות שהיו במקורן הוניות ובגלל שינוי הגדרתן לקופות קצבה, נמנעה מהם האפשרות למשוך את הכספים באופן חד פעמי פטור ממס.
האוכלוסייה לה ניתן הפתרון כוללת ארבע קבוצות של חוסכים:
1. מי שחסך בקופת גמל במעמד "עצמאי", וגם לשכירים רבים יש קופה כזאת, שהיה בן 60 לפחות ביום 31.12.2007 והמשיך לשלם לקופה לאחר מועד זה.
2. מי שהצטרף לקופת גמל שהייתה הונית במקורה (מוכרת בשמה החדש "קופה לא משלמת לקצבה") והיה בן 60 לפחות ביום 31.12.2007.
3. מוטבים של עמית שנפטר והכספים הועברו, למי שלא ביקש למשוך את הכסף, לחשבון ע"ש המוטב ב"קופה לא משלמת לקצבה".
4. שכירים שבעקבות עזיבת עבודה השאירו כספי פיצויים פטורים, בקופת גמל הונית, מתוך מחשבה שהכסף יישאר נזיל ופטור ממס בכל עת.
ארבע קבוצות חוסכים אלו מקבלות כעת אפשרות לקבל החלטה מחדש לגבי הכספים הללו. מי שייבחר בכך, יוכל לקבל את הכספים שהפקיד, בניכוי מס רווחי הון, כסכום חד פעמי.
למי שיש ספק האם הוא משתייך לאחת הקבוצות הללו או לא, החברות המנהלות את קופות הגמל נדרשות לשלוח מכתב בנושא לעמיתים ולהסביר להם מה האופציות העומדות בפניהם.
חשוב לציין כי חלון הזמן לקבל את הכספים בחזרה הוא עד סוף שנת 2011 ונדרשת בקשה מפורשת של העמית. לאחר מועד זה לא ניתן יהיה להתחרט והכספים יישארו בקופה וישמשו כחלק מהפנסיה העתידית של החוסכים.
הגם שהפיתוי לנצל הזדמנות ולמשוך כספים הוא רב, כדאי לחשוב, להתייעץ, לתכנן כמה שנים קדימה ולבדוק מה יקרה לפנסיה שלכם אם תמשכו את הכספים הללו.
הכותב הוא יועץ פנסיוני מורשה, הבעלים של "ניר וילף – ייעוץ פנסיוני" ועוסק במתן שירותי יעוץ לחוסכים פרטיים, לפורשים לפנסיה ולחברות