"הריבית צפויה לעלות ל-3% בשנה הקרובה"
הנתונים על הריבית הצפויה פורסמו בהערכות שהציגה חטיבת המחקר של בנק ישראל. בדו"ח נכתב גם כי האינפלציה ב-12 החודשים הבאים תסתכם ב-2.5%. הסיבה העיקרית: סעיף הדיור
ריבית בנק ישראל צפויה להמשיך לעלות בהדרגה ולהגיע בעוד שנה לרמה של 3%, זאת לעומת 2% כיום - כך עולה מההערכה של חטיבת המחקר בבנק ישראל שהוצגה בדיוני הריבית שקיימה הנהלת הבנק בסוף החודש שעבר, בהם הוחלט על הותרתה ללא שינוי.
בחודש שעבר
פישר השאיר את הריבית ברמה של 2%
אמנון אטד, "כלכליסט"
למרות עליות המדד, האינפלציה ומחירי הדירות, החליט הנגיד להשאיר את הריבית ללא שינוי מחשש להתחזקות נוספת של השקל על רקע הירידות בשערי הדולר והאירו
מפרוטוקול דיוני הריבית שמפרסם היום (ב') בנק ישראל עולה עוד כי הגורם העיקרי לאינפלציה במשק בשנה האחרונה הוא סעיף הדיור (המודד למעשה את שכר דירה) במדד המחירים הכללי, שצפוי להמשיך לעלות בקצב גבוה יחסית. ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים ב-2.5% ואילו המדד ללא סעיף הדיור עלה ב-1.4% בלבד.
משתתפי הדיון ציינו כי מהירידה החדה והמפתיעה, בשיעור של 1%, שנרשמה באוקטובר בסעיף הדיור, לא ניתן להסיק כי חל מפנה במחירי השכירות. לדבריהם, לאור המרווח שנוצר בין מחירי הדירות (שעלו ב-12 החודשים האחרונים, עד ספטמבר, ב-19.7%) לבין עליית מחירי השכירות (שעלו ב-12 החודשים האחרונים, עד אוקטובר, רק ב-4.7%), ייתכן שמחירי השכירות ימשיכו לעלות.
לדברי משתתפי הדיון, העלייה המואצת שנרשמה בשנה האחרונה במחירי הדירות מוסברת אמנם בהתאמה איטית של היצע הדירות, אך גם בהתרחבות מהירה של האשראי לדיור על רקע הריבית הנמוכה במשק. חברי הנהלת בנק ישראל הדגישו כי הסיבה לצעדים שאותם נקט לאחרונה המפקח על הבנקים בתחום המשכנתאות היא הצורך לשמור על יציבות המערכת הפיננסית על רקע העלייה החדה במחירי הדירות, ולא השפעתה העקיפה של עלייה זו על האינפלציה.
משתתפי הדיון גם דנו באפשרות לנקוט צעדים דומים נוספים, ואף משמעותיים יותר, במידת הצורך.
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים