אומדן שיקום הטבע בכרמל: 140 מיליון שקל
תוכנית שגובשה במשרד להגנת הסביבה לשיקום אקולוגי ושיקום התשתיות בכרמל, כוללת נטיעות לצד פעולות לעידוד התחדשות טבעית של השטח, הקמת אזורי חיץ למניעת שריפות עתידיות, שיקום דרכי יער, מחקר וחיזוק מערך הכבאות
המסמך, שפרטיו מתפרסמים כאן לראשונה, הוכן על ידי ד"ר ישעיהו בראור, סמנכ"ל משאבי טבע במשרד ולשעבר המדען הראשי, והוצג השבוע לוועדת ההיגוי הבין-משרדית שהוקמה על ידי הממשלה לשיקום פגעי השריפה. בוועדה חברים שורה של גורמי שמירת טבע, בהם רשות הטבע והגנים, משרד החקלאות, החברה להגנת הטבע וחוקרים מאוניברסיטת חיפה.
מדובר בהערכה ראשונית של השיקום האקולוגי, אך היא כוללת גם את שיקום התשתיות שנהרסו, ביניהם שיקום של דרכים ושבילים, וגם הקמה של תחנות כיבוי בדלית אל כרמל ובעוספיה.
מהמסמך עולה, כי שני שליש מהשטח שנשרף הוא יער או חורש טבעי מפותח. על כרבע ממנו יתבצעו נטיעות בהיקף של כ-25 מיליון שקל. שאר השטח שנשרף יושאר להתחדשות טבעית אך גם פעולה זו צפויה לעלות כסף - החידוש הטבעי של שטחי היער - יעלה כ-47 מיליון שקל בשל פעולות רבות של טיפול בשטח ודילול של כמות העצים שיגדלו.
22 מיליון שקל להקמת אזורי חיץ
במסגרת התוכנית שגובשה צוין, שיהיה צורך בהקמת אזורי חיץ סביב יישובים וברכסים, כדי להגן על אזורים מפני שריפות עתידיות. אזורי חיץ אלו יהיו רצועות ברוחב 50 מטר וברוחב 25 מטר, בסדר גודל כולל של 22 מיליון שקל. התחזוקה השוטפת של אזורי החיץ הללו תעלה גם היא סכום לא מבוטל של 1.5 מיליון שקל לשנה.
לרשימה הזו יש להוסיף כ-100 ק"מ של דרכי יער שזקוקים לשיקום, בעלות כוללת של כ-15 מיליון שקל. בנוסף, מחקר סביבתי שיידרש כעת, צפוי לעלות כשמונה מיליון שקלים לארבע השנים הקרובות.
תוכנית השיקום של המשרד כוללת גם מימון לתצפיות באמצעות מערכות צילום והתראה שיפעלו דרך חדר בקרה. העלות המשוערת היא חמישה מיליון שקלים.
בנוסף, אנשי המקצוע במשרד אומר כי יש להקים תחנות כיבוי בדלית אל-כרמל ובעוספיה, משום שתחנת הכיבוי באוניברסיטת חיפה אינה נותנת כיום מענה מספק, בעיקר בגלל קשיי תחבורה באזור. בתוכנית זו נכלל גם ציוד כיבוי שהתכלה בשריפה. כך למשל, מחיר כבאית גדולה מוערך ב-1.2 מיליון שקל ומחיר כבאית קטנה עומד על 600 אלף שקל.
האופן שבו צפוי השיקום להתבצע, כך על פי המסמך, הוא באמצעות הקמת "קרן שיקום הכרמל" שיאפשר גיוס כספים חיצוני לממשלה. כעת, מעריכים אנשי המקצוע יידרש גם תיעוד ומיפוי של היקף הנזק, גם פעולות להסרת המפגעים בשטח וגם שיקום אקולוגי שיכלול ניטורים רבים, סקרים ומחקרים.