לבני לנתניהו: תתפטר, הפכת אסון להצגה
בנאום חריף ביותר, תקפה יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, את ראש הממשלה. היא קראה לו לשאת באחריות בעקבות דו"ח המבקר ולהתפטר: "האמת חזקה מכל ספין, ואת האמת צריך להגיד. יותר חשוב מכך - את האמת שנחשפה בפנינו צריך לתקן"
אחרי ביקורת קשה ביותר מצד מבקר המדינה על מחדלי ממשלת ישראל בהכנה לקראת אסון ובהגנה על האזרחים, מגיע שלב הביקורת מצד יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני. בנאום חריף, שנשאה הערב (יום ד') בוועידת השלטון המקומי במרכז הבינתחומי בהרצליה, האשימה את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בהפיכת הטיפול באסון למסע קידום אישי: "מאז ניצתה האש איפשרנו לראש הממשלה לנהל. אין לי ספק שראש הממשלה רצה לטפל באסון, ואז ראינו איך ניהול ענייני הופך להיות ליחצ"נות, איך הפן הענייני נעלם והופך להצגה".
"במדינה מתוקנת, כזאת שישראל צריכה להיות, דו"ח המבקר היה מספיק כדי שהאחראים ישלמו מחיר. קוראים לזה התפטרות, והאחריות מתחילה מהראש. זה רק חלק מתהליך תיקון דרמטי שכל המערכת צריכה לעבור. וכבר עכשיו אנחנו יודעים שזה לא יקרה. המבקר כותב שהוא מקווה שהפעם לא נחזה שוב בתופעת 'הכלבים נובחים והשיירה עוברת'. למרבה הצער זה מה שהשיירה, הממשלה, מתכננת. הקולות כבר נשמעים - ראש מערך ההסברה כבר הודיע שלא יהיו מסקנות אישיות בעקבות הדו"ח. 'ציד מכשפות' הוא קורא לזה. בינתיים מי שעלה על המוקד הם רק הטובים", אמרה לבני.
- לקריאת הדו"ח המלא - לחצו כאן
- אסון הכרמל - כל הדיווחים והפרשנויות בעמוד מיוחד
- 42 איש שילמו בחייהם על המחדל. אלו הפנים והשמות
"שוו בנפשיכם מדינה שבה יודע כל שר וראש ממשלה שעל מחדל גדול לא כל טעות הוא משלם בכסאו ומשאיר את המפתחות לאדם ראוי ממנו. ישראל יכולה להיות כזאת, אבל צריך לדרוש ולעמוד על כך",
אמרה לבני. היא דרשה גם משר הפנים להתפטר: "למרבה הציניות והצער, אני יודעת שלא נופתע - לא תהיה התפטרות או פיטורין ולכן תידרש ועדת חקירה".
לבני דיברה על חדלונו של ראש הממשלה באיתור בעיות, ובטיפול בהן טרם התרחשותן: "כשמערכת קורסת, כששרים לא מגיעים להסכמה - כאן נכנס ראש הממשלה. זה תפקיד ראש הממשלה. להיות ראש ממשלה זה לא רק לכבות שריפות - זה קודם כל למנוע אותן".
היא הזכירה שנתניהו היה זה שהגדיר את עצמו כשר לאסרטגיה כלכלית, ולכן הוא אחראי: "את האחריות הזו אי אפשר לחלק. את האחריות הזו אי אפשר להעביר. מהאחריות הזו אי אפשר לברוח. ומה שמטריד יותר זה שגם עכשיו ראש הממשלה לא מבין שמשהו לא בסדר. שמעתי אותו מחמיא לעצמו במהלך האירוע: 'הדרגים המקצועיים לא צפו שריפה כזאת', 'קורה בכל מקום בעולם', 'בכלל שלושה ימים זה כלום לעומת מדינות אחרות'".
באסון הבא גם נחפש בגוגל?
מכאן עברה לבני לתקוף את נתניהו על ההחלטות שקיבל בעקבות האסון, כמו למשל שהסביר ש"זאת לא בושה לבקש מטוסים ממדינות שונות, והפיתרון שנשלף באינסטנט המיידי - טייסת כיבוי, ולא סתם, אלא בינלאומית. בוודאי שבזמן אסון עדיף לבקש עזרה, וטוב שישראל פנתה, וטוב שבאו, אבל הבושה היא שהגענו למצב הזה. יותר חשוב מכך - מה נעשה לקראת הפעם הבאה".
נתניהו ופיירברג, אתמול. "הביע אי אמון בממשלתו" (צילום: גיל יוחנן)
"ראש הממשלה לא לקח ברצינות את הדו"ח הקודם ועכשיו הוא מתנגד לוועדה, כי הוא מקווה שהספין ינצח את האמת. התפקיד שלנו הוא להוציא את האמת לאור", הוסיפה לבני. "לציבור מגיע לדעת גם איך התנהל המשבר, והאם ביטחון ישראל תלוי בזה שמישהו יחפש בגוגל בזמן המתאים", ציינה בהתייחסה לדיווחים על מציאת המידע על מטוס הכיבוי הענק, ה"סופרטאנקר", באינטרנט. "האמת חזקה מכל ספין, ואת האמת צריך להגיד. יותר חשוב מכך - את האמת שנחשפה בפנינו צריך לתקן, ואין תיקון אמיתי בלי נטילת אחריות אמיתית".
עוד כתבות וניתוחים מדו"ח המבקר:
- המבקר: ממשלת ישראל הפקירה את אזרחיה
- התוצאה: אין כבאים, אין רכבי כיבוי, אין קשר
- הכבאים רצו תקציב, האוצר דרש רפורמה
- אלוף פיקוד העורף: חסר ציוד כיבוי? לא ידעתי
לבני הזכירה גם את ראש העיר נתניה, מרים פיירברג, שמונתה על-ידי נתניהו לנהל את שיקום הנזקים, והתפטרה אחרי יומיים: "אתמול ראש הממשלה נלחם בביורוקרטיה במסיבת עיתונאים בה הוא מביע אי אמון בממשלתו וממנה עוד גורם, ראש עיר מצוינת, לתפקיד שהמציאו. אני מלאת הערכה אליה, גם כשהסכימה, וגם כשהחזירה המנדט".
בליכוד מיהרו להגיב לדבריה של לבני הערב וציינו כי היא "עושה שימוש ציני ופוליטי באסון לאומי". "מי שמשתמש באסון לאומי למטרות פוליטיות במקום להתאחד כעת למען המטרה, אינו ראוי לתפקיד יו"ר האופוזיציה", הבהיר חבר הכנסת אופיר אקוניס.
דו"ח המבקר: השרים כשלו
בדו"ח מבקר המדינה על היערכות שירותי הכבאות וההצלה לעת חירום שפורסם אחר הצהריים, מתח המבקר מיכה לינדנשטראוס ביקורת חריפה על התנהלות השלטון. בין היתר, הואשמה הממשלה במינהל בלתי תקין לחלוטין, בגלגול אחריות של שרים איש לרעהו ובגרירת רגליים של האישים המופקדים על חיי האזרחים. הדו"ח נכתב על רקע אי-יישום המלצות דו"ח קודם של המבקר בנושא, בשנת 2007, והושלם עוד לפני אסון הכרמל בשבוע שעבר.
לינדנשטראוס אף סימן אשמים ספציפיים למחדלים: הכשל הארגוני יוחס לשר הפנים, אלי ישי; על שר האוצר, יובל שטייניץ, הוטלה האשמה למחדל התקציבי; השר אהוד ברק צויר בדו"ח כשר מנותק, שלא היה מעורב בקידום פיתרון, אף שעליו הוטלה אחריות-העל לטיפול בעורף בכל מצבי החירום; ונגד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נטען כי ידע הכל - וגרר את ההחלטה.
בדו"ח, בן 38 עמודים, קובע המבקר כי ממשלת ישראל הפקירה את אזרחיה. "העובדה שהטיפול בבעיה - של סגן ראש הממשלה ושר הפנים, מר אלי ישי, בשיתוף משרד האוצר ומשרד הביטחון - התמשך מאוד ולא תרם לקידום פתרונות מעשיים ותוכניות משולבות, היא בגדר כשל שמשמעותו הפקרת האוכלוסייה האזרחית בעת חירום", קבע המבקר בדו"ח.
בכנס הערב נאם גם השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', שאמר כי "חולשת המערכת לנתינת פיתרון מלא מיידי נחשפה בשריפה". הוא אמר כי "לכן יש להקים מתכונת חירום לאומי כולל לכל הגופים במשרד אחד. הבשילה העת לכנס תחת קורת גג אחת את שירותי הכיבוי וההצלה, מגן דוד וכדומה, תחת קורת הגג של המשרד לביטחון פנים".
Read this article in English