קריאה לליצמן: בטל השתתפות עצמית לתרופות
ההסתדרות הרפואית יוצאת בקריאה לסגן שר הבריאות ליצמן לבטל את ההשתתפות העצמית לתרופות. "תשלומי ההשתתפות העצמית לא מהווים כלי ריסון ל'שימוש יתר' בשירותי הבריאות והפכו להיות מחסום המונע שימוש בשירותים אלו מהשכבות החלשות"
בהסתדרות הרפואית מבקשים להאיץ בסגן שר הבריאות, יעקב ליצמן לממש את הבטחתו ולהפחית את ההשתתפויות העצמיות ברכישת תרופות ובביקורי רופא. בסוף החודש שעבר בכנס של משרד הבריאות אף נקב ליצמן בפרק זמן של חודש וחצי, שבו יציג את תוכניתו להפחתת ההשתתפויות העצמיות, לכל האוכלוסייה.
הרעיון אף הוצג לאחרונה בישיבת מועצת הבריאות, גוף שבו חברים עשרות נציגים של מערכת הבריאות וזכה להסכמה כללית מסביב לשולחן. מזכ"לית ההסתדרות הרפואית, עו"ד לאה ופנר, פנתה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו בבקשה להתחיל בתהליך לביטול תשלומי ההשתתפות העצמית למבוטחי קופות החולים.
במכתב ששלחה עו"ד ופנר למנכ"ל משרד הבריאות נאמר "לאור תמימות הדעים בין חברי מועצת הבריאות והמשתתפים בישיבה בדבר ההכרח בביטול תשלומי ההשתתפות העצמית נבקש להתחיל בתהליך לביטול הדרגתי של תשלומי ההשתתפות העצמית".
עו"ד ופנר אמרה כי "תשלומי ההשתתפויות העצמיות חדלו בפועל מלשמש כלי ריסון לצרכי מניעותו של 'שימוש יתר' בשירותי הבריאות והפכו להיות מחסום
ליצמן כבר הבטיח
"נפחית דמי השתתפות עצמית לתרופות"
צבי לביא
25% מהנזקקים לתרופות אינם מסוגלים לשלם את דמי ההשתתפות עליהן, ובדיון על התקציב היום מבטיח סגן השר: בקרוב ישלמו פחות. עוד הובטח: טיפולי שיניים חינם עד גיל 18 ו-150 מיליון ש' לבי"ח הפסיכיאטריים. ומה לא נראה באופק? בי"ח באשדוד: "בקצב הזה, יסיימו לבנות אותו ב-2025"
כעשירית מהציבור בישראל נאלצים לוותר על ביקור אצל רופא בשל העלות הכספית הכרוכה בכך. בקרב השכבות החלשות, שיעור המוותרים על ביקור אצל רופא הוא גבוה פי שניים מממוצע המוותרים בכלל האוכלוסייה ומגיע ל- 19%, כך עולה מנתוני סקר של ההסתדרות הרפואית ומכון גיאוקרטוגרפיה בנושא אי-שוויון, שנערך ב-2010.
ההשתתפות העצמית בתרופות שבסל היא כ-15 שקל עבור תרופה שעלותה עד 150 שקל ומעל לסכום זה, ההשתתפות העצמית היא בגובה 10% ממחיר התרופה. עם זאת, מדו"ח של משרד הבריאות על הפעילות הכספית של קופות החולים עולה שכמעט שליש מהוצאות קופות החולים על תרופות (31.7% ) ממומנות מתשלומי ההשתתפות העצמית של המבוטחים.
הכנסות הקופות מהשתתפויות עצמיות של המבוטחים על ביקורים אצל רופא ותרופות שבסל הסתכמו ב-2009 בלמעלה משני מיליארד שקל, שהם כ-7% מהכנסות הקופות.
במשרד הבריאות הקימו ועדה לבחינת נושא ההשתתפויות העצמיות, לאחר פעילות אינטנסיבית של ארגון "רופאים לזכויות אדם" בנושא. שלומית אבני, מנהלת מחלקת תושבי ישראל בארגון ציינה כי
"אנו מתריעים מזה שנים, יחד עם מרכז אדוה והאגודה לזכויות האזרח, על כך שאוכלוסיה הולכת וגדלה של אנשים מותרת על טיפולים רפואיים הכרחיים בגלל עלות ההשתתפות העצמית. הדבר המשמעותי ביותר שיכול לעשות משרד הבריאות בכדי לצמצם פערים בנגישות לשירותי בריאות הוא לבטל את ההשתתפויות העצמיות על שירותים הכלולים בסל הבריאות. המלצתנו שלנו היא לבטל, בשלבים הראשונים, את ההשתתפויות העצמיות על רכישת תרופות, על שירותי מניעה ראשונים ושניוניים ועל שירותים ותרופות לחולים כרוניים".
ברופאים לזכויות אדם מציעים לבטל את תשלומי ההשתתפות העצמית באופן מדורג: תחילה על שירותי מניעה (טיפת חלב וחיסונים וכן בדיקות לגילוי מוקדם) ולאחר מכן על תרופות ושירותים שנצרכים בעיקר על ידי חולים כרונייים ולאחר מכן על יתר השירותים.
האם יבטל ההשתתפות העצמית לתרופות? ליצמן
צילום: פול מלינג
מומלצים