אושרה הארכת הקצבאות לאברכים; ליברמן תמך
שרים רבים התבטאו נגד ההסדר שיאריך את מתן הקצבאות לאברכים בחמש שנים לפחות, אך בסופו של דבר 14 תמכו בו בהצבעה בממשלה - כולל שרי ישראל ביתנו. שרי הליכוד ארדן, לבנת וסער הצביעו נגד וכך גם שרי העבודה. סילבן שלום ושניים משרי ש"ס נמנעו
הממשלה אישרה הבוקר (יום א') את התוכנית שתאריך את מתן הקצבאות לאברכים בחמש שנים לפחות. 14 שרים הצביעו בעד ההצעה, ביניהם כל שרי ישראל ביתנו. לעומת זאת, כל שרי העבודה ושלושת שרי הליכוד, גדעון סער, לימור לבנת וגלעד ארדן התנגדו. מי שנמנע היו שניים משרי ש"ס שנכחו בהצבעה והמשנה לראש הממשלה סילבן שלום.
ההסדר שאושר קובע כי בארבע השנים הבאות לא יחול שום שינוי בתקצוב האברכים הלומדים בכוללים, שאינם עובדים ויש להם שלושה ילדים. בשנה החמישית הקצבאות לאברכים במסלול מסוים (מתחת לגיל 29, אך עומדים בקריטריונים לקצבה)
יוקטנו ל-75%. בסיום אותה השנה הקצבה לאברכים באותו מסלול אמורה להתבטל, אך החרדים מקווים כי עד אז ההחלטה תשתנה.
על פי הודעת הממשלה, במקביל למתן הקצבאות, תינתן תוספת של 50 מיליון שקלים לסטודנטים נזקקים במסגרת קרן הסיוע. "מדובר בצעדים הראשונים שננקטים על-ידי ממשלה כלשהיא בנושא", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר ההצבעה, "ממשלות רבות דיברו על כך – אנחנו עושים".
לדברי נתניהו, מדובר בשינוי כיוון "מהותי ואמיתי שלא נעשה עד היום". הוא הדגיש: "הגבלת הקיצבה נועדה לעודד את אוכלוסייה זו להשתלב בכוח העבודה, ולצאת ממעגל העוני".
ישי נעדר כדי להשתתף בהלוויה של חייט
שר הרווחה יצחק (בוז'י) הרצוג ששוהה בחו"ל, השאיר פתק ובו הביע את התנגדותו להסדר. הוא גם מתח ביקורת על יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן שכל חברי סיעתו הצביעו בעד. "ליברמן לחם כאריה על קריאה טרומית של חוק הגיור, אבל נפל כזבוב מול הסדר האברכים. ליברמן ומפלגתו הוכיחו בהצבעתם היום שבפופוליזם הם חזקים, אבל כשזה נוגע לשינוי חברתי אמיתי וצודק – הם נאלמים".
בסיעת ישראל ביתנו הגנו על תמיכתם בהסדר, ואמרו כי על אף שהצעת ההחלטה "אינה מושלמת" מדובר בהחלטה התומאת את מצע המפלגה. "עיקרי התקנה הזו תואמת לתפיסת עולמנו, גם מצד אחד שיוון בנטל דרך שירות לאומי, לאלו שאינם מתגייסים וגם הגדלת התקציבים לסטודנטים נזקקים".
שר הפנים, אלי ישי, שנעדר מההצבעה, הודיע לראש הממשלה כי בכוונתו לצאת מוקדם יותר מהישיבה על מנת להשתתף בהלוויתו של הכבאי דני חייט שמת אתמול מפצעיו. גם השר אריאל אטיאס נעדר מההצבעה, והשרים יעקב מרגי ומשולם נהרי שכן נכחו, החליטו דווקא להימנע. "כל ההצעה הזו הייתה צולעת", הסביר נהרי בשיחה עם ynet, "אני לא רואה בה משהו מושלם. היא לוקה בחסר ולא מקיפה".
"נתניהו מצפצץ על בג"ץ"
הוא ציין כי "זה היה רק כדי לדחות את הקץ. יגיע הזמן שיצטרכו לדון בזה מהתחלה, זה ברור. עם זאת, לא יכולתי להתנגד כדי לא למנוע מהאברכים את הקצבה בחודש ינואר, אחרי שבית המשפט דרש לקבוע אותה בחוק ובתקנות באופן שוויוני. הבעיה שלו אינה רק בהגבלה לחמש שנים, אלא בכך שההחלטה לא באמת מעודדת תעסוקה".
במהלך הדיון בקצבאות לאברכים, התפרץ שר התמ"ת, פואד בן-אליעזר, לעבר השרים, ואמר: "יש לי נכד בן 27, סטודנט שגם עושה מילואים וגם עובד בשמירה. איזה תשובות אני יכול לתת לו אחרי ההחלטות היום?".
המשנה לראש הממשלה, השר סילבן שלום שנמנע בהצבעתו, פנה במהלך הישיבה לשר האוצר שטייניץ, ואמר: "יש להוסיף תקציב לסטודנטים על מנת שלא יצאו נפגעים או מופלים מההחלטה. צריך קריטריונים נפרדים לסטודנטים ולא קשים מדי. לפיכך לא אוכל לתמוך בהחלטה". הוא הוסיף: "יש הרגשה של בחירות באוויר ולכן כל
המפלגות מקצינות את עמדותיהן: העבודה בעניינים המדיניים וש"ס וישראל ביתנו בענייני דת ומדינה".
בעקבות החלטת הממשלה תקף יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, ח"כ יואל חסון, ראש הממשלה והטיח בו ביקורת חריפה. "מדובר בעוד תרגיל של נתניהו, שמצפצף על החלטת בג"ץ ומביא לביזוי בית המשפט העליון. נתניהו משקר לסטודנטים ולחיילי צה"ל, וקונה את תמיכת החרדים בתקציב על חשבון כלל הציבור. אין פה עידוד ליציאה לעבודה, אין כאן שוויון ביחס לסטודנטים ויש רק הגדלת תקציבים לחרדים. לציבור נמאס מתרבות השקר של נתניהו וממשלתו".
Read this article in English