שלוש פעמים במפגש: רה"מ שאל 'מה עם איראן?'
מסמך שהודלף ל"ויקיליקס" חושף כי באפריל 2009, ימים ספורים אחרי שנכנס לתפקיד, נפגש נתניהו עם מחוקקים אמריקנים ושאל אותם לפחות שלוש פעמים מה ארה"ב מתכננת לעשות עם איראן. ממסמך אחר עולה כי על רקע הקיפאון המדיני אמר יועצו לאמריקנים לפני שנה: "לנתניהו אוזלת הסבלנות"
ב-6 באפריל 2009, ימים ספורים אחרי שמונה לראש הממשלה בפעם השנייה, ערך בנימין נתניהו פגישה רשמית ראשונה עם נציגים של ארצות הברית. לפי מברק שהודלף לאתר "ויקיליקס", ראש הממשלה לא בזבז זמן ושאל שוב ושוב את משלחת המחוקקים האמריקנית מה וושינגטון מתכננת לעשות בסוגיית הגרעין האיראני.
נתניהו תהה מה יקרה למזרח התיכון אם הרפובליקה האיסלאמית תשיג נשק גרעיני. הוא שאל מה ארה"ב מתכננת לעשות במקרה כזה, ואיך תפעל אם קיצונים ישתלטו על פקיסטן, שמחזיקה בנשק גרעיני.
הדלפת ויקיליקס - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- ההתנקשות ביועץ של אסד: סוריה חשדה - ושתקה
- ארה"ב מנתחת: ישראל חזקה וחרדתית
- ידלין ב-2007: אשמח אם חמאס ישלוט בעזה
- דיסקין ב-2007: הפתח ביקש שנתקוף את חמאס
- בגלל בונו: ברלוסקוני שקל להגדיל את סיוע החוץ
חברת הקונגרס הדמוקרטית ג'יין הרמן אמרה לראש הממשלה כי ארה"ב חייבת לתת הזדמנות למאמצים הדיפלומטיים מול איראן. היא הסבירה כי גם אם המאמצים לא יישאו פרי, האמריקנים יוכלו לפחות לומר שניסו.
הסנאטור הרפובליקני ג'ון קייל אמר כי אובמה יקדם את המאמצים הדיפלומטיים מול טהרן, אך הטיל ספק בסיכויי ההצלחה של המהלך. נתניהו אמר בתגובה כי על ארה"ב לנוע במהירות, וכי המאמצים הדיפלומטיים צריכים להיות מוגבלים בזמן ועם מטרה ספציפית: "לדוגמא, לדבר עם האיראנים במשך ארבעה עד 12 שבועות ולהבהיר שהמטרה של ארה"ב היא לשים סוף לתוכנית הגרעין שלהם". לאחר מכן נתניהו נשען קדימה וחזר על שאלתו הקודמת: "מה תעשו אם זה לא יעבוד?". לפי המברק, הוא חזר על השאלה הזו לפחות שלוש פעמים במהלך השיחה.
בהמשך הבהיר ראש הממשלה כי אין בכוונתו לקשור בין השיחות עם הפלסטינים לבין ההתקדמות בנושא איראן. הוא אמר כי יש הממשלה ו-80 אחוז מהציבור סבורים כי הפלסטינים צריכים למשול על עצמם. נתניהו גם הזהיר כי אם חמאס יכפה עימות, ישראל תצטרף ליזום פעולה צבאית נוספת בעזה. "ישראל לא רוצה להיכנס שוב לעזה", נכתב במסמך, "אבל היא תעשה מה שדרוש כדי להגן על אזרחיה".
"על אבו מאזן להיות מנהיג"
מברק אחר שנחשף ב"ויקיליקס" חושף מה היו התחושות של נתניהו כלפי הפלסטינים חצי שנה מאוחר יותר. בפגישה עם עובדי הסנאט בדצמבר 2009, אמר יועצו המדיני רון דרמר כי הסבלנות של ראש הממשלה "אוזלת", אחרי שנקט צעדים רבים כדי לחדש את המשא ומתן עם הפלסטינים ללא הצלחה.
דרמר ציין כי נעשתה התקדמות בנושא המחסומים והמאחזים בגדה המערבית, הזכיר את העובדה
שנתניהו אימץ את פיתרון שתי המדינות במהלך נאומו בבר אילן ביוני 2009, איפשר לגורמים "אלימים'" להשתתף בכינוס של הפתח בגדה המערבית והקפיא את הבנייה בהתנחלויות. היועץ טען כי זו הייתה החלטה קשה וכי 70 אחוז מהישראלים מתנגדים להקפאת הבנייה, אך מי שחיבר את המברק כתב בסוגריים "אנחנו חושבים שזו הגזמה".
יועצו של נתניהו מתח ביקורת חריפה על הנשיא הפלסטיני במהלך הפגישה. הוא אמר שהממשלה הישראלית מבינה את האילוצים שלו ומודעת לעובדה שמדינות ערב אינן תומכות בתהליך השלום, אך בסופו של דבר על אבו מאזן "להיות מנהיג".
דרמר הזכיר בהזדמנות זו גם את דו"ח גולדסטון, שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה ברצועת עזה. לדבריו, לנתניהו יהיה קשה לפנות לקבינט בנושא המשא ומתן עם הפלסטינים, "כשכל מה שממשלת ישראל קיבלה בתמורה למאמצים הללו היה נזיפה מהקהילה הבינלאומית (על דו"ח גולדסטון)".
Read this article in English