כך חסך הביטוח הלאומי על חשבון חולי הסוכרת
רופאים בוועדות הרפואיות הונחו להחמיר עם חולי סוכרת שתבעו קצבות נכות ובכך חסך עשרות מיליוני שקלים. בג"ץ נזף בביטוח לאומי – והחולים יזכו לבדיקה נוספת
במשך שנה הונחו רופאים היושבים בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי להחמיר עם חולי סוכרת האמורים לקבל קצבת נכות בעקבות סיבוך מחלתם. הרופאים הונחו שלא להעניק לאותם חולים 65% נכות כפי שקובעות התקנות. על פי ההערכות מדובר ביותר מ-1,000 חולי סוכרת שלא קיבלו קצבאות בסכום של עשרות מיליוני שקלים.
בישראל ישנם כ-400 אלף חולי סוכרת. רבים מהם, שאינם מסוגלים לעבוד, מוכרים על ידי הביטוח הלאומי כנכים הזכאים לקצבת נכות. על פי תקנות שנקבעו ב-1995 על ידי משרד הרווחה, חולה סוכרת שמחלתו גרמה לסיבוכים זכאי אוטומטית ל-65%.
אולם בשנים האחרונות החליטו בביטוח הלאומי לפרש אחרת את התקנה וקבעו כי החולים לא זכאים אוטומטית לאחוזי הנכות הגבוהים. בחודש יוני 2008 שיגר המוסד הנחיה לרופאים החברים בוועדות הרפואיות שלא להעניק את אחוזי הנכות בצורה אוטומטית. רק בחודש יוני ,2009 לאחר שהוגשה עתירה לבג"ץ, הופצה בקשה של המוסד להתעלם מההנחיה הקודמת.
"נעשה בשיטתיות"
בימים האחרונים פסק בג"ץ כי ההנחיות שניתנו לרופאים מבוטלות וקבע כי אם יש לביטוח הלאומי השגות כלשהן על התקנה הוא מוזמן לעתור לבית הדין הארצי לעבודה. במקביל נזף ביהמ"ש בביטוח הלאומי על המעשה החמור והמנוגד לחוק.
מנכ"לית המרכז למימוש זכויות רפואיות, לבנת פורן, שהובילה את המאבק נגד הביטוח הלאומי, אמרה אתמול: "זו לא הייתה טעות חד פעמית, אלא דבר שנעשה על ידי הביטוח הלאומי בשיטתיות. אני שמחה שהצלחנו להביא לתיקון של העוול הזה".
לדברי פורן, מדובר בכ-1,000 חולים שערעורם נדחה למרות שהיו זכאים להגדלת הקיצבה וכי בדרך זו חסך הביטוח הלאומי עשרות מיליוני שקלים. בביטוח הלאומי טוענים כי מדובר במספרים נמוכים בהרבה.
מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה: "בית המשפט העליון לא נכנס לשאלה על הפרשנות של התקנה בעניין סוכרת עם סיבוכים והיא תידון בבית הדין לעבודה. אנו סבורים שהפרשנות שלנו לתקנות תיטיב עם הנכים הקשים. ההנחיות הופצו בטעות, והוצאנו מכתב מתקן על כך שההבהרות שהופצו אינן מחייבות. חולי סוכרת שוועדות הערר דנו בתקופה זו בעניינם מוזמנים לפנות שוב לביטוח לאומי לבחינה חוזרת של ההחלטה".
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"