מורים לאזרחות מודאגים: "התלמידים גזענים יותר"
כמאה מורים לאזרחות חתמו על עצומה נגד הגזענות הגוברת בתיכונים. הם קראו לשר החינוך "להשמיע קול ברור" נוכח התבטאויות גזעניות של רבנים ונבחרי ציבור. "התגברות הגזענות עלולה לגרום נזק", הזהירו, "השדה החינוכי בוער"
תלמידי ישראל גזעניים יותר והמורים חשים בחוסר סובלנות גובר בשיעורים: כמאה מורים לאזרחות בתיכונים, יהודים וערבים, חתמו אמש (יום ה') על עצומה הקוראת למגר את הגזענות מבתי הספר, וקראו לשר החינוך, גדעון סער, "להשמיע קול ברור ומובהק נגד ביטויי הגזענות באשר הם".
"אנו קבוצה של מורים לאזרחות ולתחומי דעת נוספים, שנושא החינוך לערכים דמוקרטיים הוא בנפשם", נכתב בעצומה. "איננו יכולים לשתוק עוד לנוכח הנוכחות ההולכת וגוברת בין כותלי בתי-הספר של ביטויי גזענות ושלילת האחר באשר הוא - ערבים, עולים מאתיופיה ומרוסיה, הומוסקסואלים ומהגרי עבודה".
"הגיעו מים עד נפש". הפגנה בשבוע שעבר בבת-ים (צילום: עופר עמרם)
כמחנכים אנו רואים לעצמנו חובה להשמיע ולהתריע. שורה של מחקרים וסקרים משקפת את המציאות היומיומית, שכולנו חווים במפגשים עם התלמידים: עלייה בשכיחות הגזענות ובעוצמתה בקרב צעירים בישראל. אנו אלה העדים לגזענות המתעצמת הזאת בשדה החינוכי. והשדה בוער!".
לדברי המורים, הם מתקשים לעמוד מנגד בזמן שרבני ערים, חברי כנסת וראשי ערים "מתבטאים בניסוחים פוגעניים וגזעניים, ומעניקים בכך לגיטימציה לביטויים אלה. תופעה זאת עושה את ההתמודדות החינוכית עם הגזענות לקשה עוד יותר".
"התגברות הגזענות עלולה לגרום נזק לחברה"
היוזמה לעצומה נולדה במהלך השתלמות שעברו השבוע המורים במרכז טכנולוגיה חינוכית (מט"ח) הפועל בשיתוף משרד החינוך. "מדובר במורים צעירים ואידיאליסטיים אשר רואים את העבודה שלהם כשליחות, אך הם חסרי אונים לנוכח הגזענות העולה בקרב בני הנוער", מספרת מרים דרמוני שרביט, ראש צוות אזרחות במט"ח אשר חתמה על העצומה.
לדבריה, "זו אמירה ציבורית של קבוצת מורים שערים לכך שהתגברות הגזענות בשנים האחרונות עלולה לגרום נזק לחברה הישראלית, במיוחד כשנראה כי יש לכך לגיטימציה גם בקרב הציבור הרחב.
חלק ניכר משיעורי האזרחות הוא התמודדות עם נושאים אקטואליים וזכויות אדם, אך לצערי שיעורים שפעם היו מתנהלים תוך כדי דיון ענייני ותרבותי גולשים היום מהר מאוד לגזענות קשה ובוטה מצד מרבית תלמידי הכיתה. אין ספק שמבחינת המורים לאזרחות הגיעו מים עד נפש והם חרדים לדמותה של המדינה היהודית והדמוקרטית". המורים קוראים בעצומה לשר החינוך להיפגש עמם כדי שיוכלו לשתף אותו "בחוויות הכואבות" בכיתות.
אסף מצקין, מורה לאזרחות בתיכון במרכז הארץ, סיפר כי "הדעות שהתלמידים מציגים בשיעורים הן שיקוף של מה ששומעים בבית. במקום לשקף דעות מתירניות וליברליות, התלמידים הפכו בשנים האחרונות ליותר לאומנים,
גזעניים וכאלה המתנכרים לכל מה שזר ושונה. כל מי שהוא לא מאיתנו הוא נגדנו".
מורה ערבי לאזרחות בתיכון בבקה אל-גרביה ציין כי הגזענות חוצה מגזרים. "אני מרגיש שבשנה האחרונה נושא הגזענות החל לבעור גם בקרב התלמידים היהודים וגם בקרב הערבים, ונוצרה איבה קשה בין הצדדים". לדבריו, "התלמידים נוקטים בעמדות קיצוניות בשיעורים והתחושה היא שהערבים נוטים להסתגר 'בגטאות' של עצמם ומסרבים להתערבב בחברה הישראלית".