שתף קטע נבחר
 

העלאת שכר המינימום - כל השאלות והתשובות

התאחדות התעשיינים וההסתדרות הודיעו על העלאת שכר המינימום בתעשייה, באבטחה ובענפים נוספים. מי באמת יקבל משכורת של 4,300 שקל? מה יקבלו עובדי המגזר הציבורי - אם בכלל - ולמה עדיף חוק על צו? כל מה שצריך לדעת על המהלך

אתמול (א') הודיעו נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש ויו"ר ההסתדרות עופר עיני על העלאת שכר המינימום בתעשייה, באבטחה ובענפים נוספים בכ-12%, ל-4,300 שקל לחודש, ב-2 פעימות. מהי התוספת בפועל? מתי תקבלו אותה? האם צו הרחבה יהיה תקף לכל משתכרי שכר המינימום במשק, ומה יהיה עם עובדי המגזר הציבורי?

 

 

איך תתרחש העלאה?

 

העלאה תתרחש בשני שלבים: ביולי השנה יעלה השכר ב-250 שקל, וב-1 באוקטובר בשנת 2012 הוא יעלה ב-200 שקלים נוספים. השכר יעלה ביולי 2011 לכ-22 שקל לשעה; באוקטובר 2012 הוא יעלה לכ-22.15 לשעה. נציין, שדברים עשויים להשתנות עד הפעימה השנייה, כבעבר.

 

כמה עובדים יהנו מהעלאת שכר המינימום?

 

כ-700 אלף עובדים המשתכרים שכר מינימום יהנו מהעלאתו  - עם עיגונו בחוק. כאמור, הסיכום בין המעסיקים לבין ההסתדרות ייכנס לתוקף עם צו הרחבה או בהעברת שכר המינימום החדש בחוק.

 

באלו מענפים יהנו העובדים מעליית שכר המינימום?

 

לאחר הוצאת צו הרחבה - ההסכם יחול על כל העובדים בארגונים שאליהם שייכת לשכת התיאום, מפעלים, חברות שמירה, בתי מלון וגופים דומים נוספים שאין בהם ועד עובדים.

 

ומה על העובדים במגזר הציבורי והגופים והחברות במשק שאינם שייכים ללשכת התיאום (כמו רשתות שיווק), או עסקים פרטיים קטנים?

 

בהסתדרות ובארגוני המעסיקים אומרים שמתן צו ההרחבה מחיל את שכר המינימום גם עליהם. עם זאת באוצר מאוד לא מרוצים מהעלויות הנוספות שיגרור ההסכם. באוצר טוענים שצו הרחבה אינו חל על המגזר הציבורי. "צו הרחבה חל על המגזרים שברוש מייצג את המעסיקים שלהם, נמסר מהאוצר. "הוא חל על מפעלים, למשל, או על בתי מלון. הוא אינו חל על עסקים שאינם מיוצגים בארגונים הכלכליים, על עסקים באיגוד לשכות המסחר וכמובן שעל המגזר הציבורי".

 

במשרד התמ"ת, לעומת זאת, לא השאירו מקום לספקות: "(במקרה של צו הרחבה - ג"ק) העלאת שכר תהיה אוטומטית בכלל הענפים, אלא אם יש הסכמים או ענפים שיש להם שכר מינימום ענפי בנוסף לקבוע בחוק שכר מינימום או בנוסף למה שיקבע בצו ההרחבה".

 

נציין, שאם שכר המינימום החדש יאושר בחוק (ולא בצו הרחבה), על אף התנגדות האוצר, הוא יהיה תקף בין כה וכה לכלל המעסיקים במשק.

 

בכמה באמת יעלה השכר הודות להסכם:

אבל לפי מנגנון ההצמדה ל-47.5% מהשכר הממוצע במשק, שכר המינימום אמור לעלות בכל מקרה.

 

נכון, למרות שההסתדרות וארגוני המעסיקים מציגים את הסיכום בינהם ככזה שמבטיח העלאה של 250 שקלים ביולי השנה - בפועל, הודות לחוק קיים, שכר המינימום צפוי לעלות קודם לכן - באפריל. עדיין לא התפרסם השכר הממוצע בדצמבר, לפיו מחושב שכר המינימום, אך מהנתונים הקיימים עולה שבאפריל יעלה השכר לכ-3,890 שקלים. ביולי, בשל ההסכם, תתרחש עלייה נוספת ל-4,100 שקלים. כך שהתוספת האמיתית הודות להסכם עומדת בפעימה הראשונה על כ-210 שקל.

 

ומה לגבי הפעימה השנייה - גם כאן נקבל פחות משהבטיחו?

 

הפעימה השנייה צפויה להתרחש באוקטובר 2012. גם כאן, באפריל באותה שנה צפוי עדכון שכר המינימום לפי השכר הממוצע ב-2011. המשמעות היא שתוספת השכר הכוללת של 450 שקלים עד אוקטובר 2012 (250 בפעימה הראשונה, ו-200 בפעימה השנייה) כבר מגלמת בתוכה 2 עדכוני שכר לפי החוק הקיים - כך שהתוספת הודות להסכם נמוכה מ-450 השקלים עליהם דובר במסיבת העיתונאים.

 

אם כך, מדוע הוצג כאילו ההסכם עצמו מעלה את שכר המינימום ב-450 שקלים בעוד שהוא מעלה בהרבה פחות?

 

ההסבר שניתן לכך הוא שזה המצב העתידי - לעומת המצב היום.

 

מה תקפות ההסכם אם שר התמ"ת לא יוציא צו הרחבה או ששכר המינימום החדש לא יעוגן בחקיקה?

 

התנגדות האוצר להסכם בין המעסיקים להסתדרות מקטינה את ההסתברות לעיגון שכר המינימום בחוק. בכל מקרה, אם לא תהיה חקיקה בנושא וגם לא יוצא צו הרחבה - ההסכם יבוטל.

 

האם נדרשת הסכמת האוצר להוצאת צו הרחבה על ידי שר התמ"ת?

 

לא. האוצר יכול להגיש התנגדות אבל שר התמ"ת לא חייב להתחשב בהתנגדות. מההסתדרות נמסר שהם הגיעו עם שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, להבנות לפיהן יוציא צו הרחבה אם השכר החדש לא יעוגן בחוק. כך גם עולה מתגובת שר התמ"ת.

 

אין משמעות פלילית לעבירה על צו הרחבה

מה זה משנה אם שכר המינימום החדש יעוגן בחוק, או רק בצו הרחבה?

 

שכר מינימום מכוח הסכם וצו הרחבה – אינו בר אכיפה פלילי. אם שכר המינימום לא יעוגן בחוק אלא בצו הרחבה בלבד ייווצרו בציבור שני סכומים של שכר מינימום. אחד לאכיפה הפלילית ואחד אחר לתביעה ללא משמעות פלילית. על אף שניתן יהיה לתבוע בבית הדין לעבודה במקרים של אי תשלום שכר המינימום - על המעסיק לא יוטלו העונשים הקבועים בחוק בשל הלנת שכר, אלא חובת תשלום השכר הענפי בלבד. 

 

כמו כן, כאמור, צו הרחבה מותיר שאלות בכל הנוגע לתקפות שכר המינימום החדש לחברות ומעסיקים שאינם חלק מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים.

 

האם יש סכנה לגל פיטורים במשק בשל העלאת שכר מינימום ולפיכך הכבדת נטל המשכורות על המעסיקים?

 

הסכומים שבהסכם נובעים מדיון בין העובדים למעסיקים. ההידברות וההסכמה מצביעות על כך שבאופן כללי יכולים המעסיקים להרשות לעצמם, בתנאים הנוכחיים, תשלום שכר גבוה יותר. עם זאת, כבכל עליית שכר, גם היא צפויה לפגוע בביקוש לעובדים וייתכן ויהיו מעסיקים שיצמצמו תקנים או שעות עבודה על מנת לשמור על רמת רווחיות מספקת. זה אחד החששות אותן העלה האוצר בהתנגדותו להסכם - עלייה בשיעור האבטלה. 

 

האם העלאת שכר בחוק לא תמריץ להעסיק עובדים ללא תשלום שכר מינימום, כגון מסתננים מאפריקה ועובדים זרים לא חוקיים נוספים - על חשבון העובד הישראלי?

 

בהסתדרות מעריכים שמעסיקים שפעלו עד היום כחוק, לא יעברו להעסקת מסתננים מאפריקה או עובדים זרים לא חוקיים אחרים.  עם זאת, בכל העלאת שכר מינימום או בהגברת זכויות בעבודה  יש מרכיב שעלול לגרום למיעוט בקרב המעסיקים לפעול בניגוד לחוק, ולהעסיק עובדים ללא זכויות כדי לחסוך כסף.

נציין שהעסקת עובד זר יכולה להיעשות רק אם ניתן היתר העסקה למעסיק הישראלי ואשרת עבודה לאזרח הזר - אחרת היא מנוגדת לחוק והן העובד הבלתי חוקי והן המעסיק הם עבריינים.

 

האם ההסתדרות תנצל את כוחה להשיג אכיפה מוגברת או להחמרת ענישה על מעסיקים עובדים זרים לא חוקיים או מליני שכר מינימום?  

 

בתקציב האחרון מונו עוד פקחים למשרד התמ"ת, אך עדיין יש בעיית אכיפה בשוק העבודה. מההסתדרות נמסר שהם גיבשו הצעת חוק שמגביר את אכיפת חוקי העבודה ומטיל אחריות הן על המעסיק והן על מזמין העבודה כשמופר שכר המינימום, אך היא "תקועה" בוועדת העבודה והרווחה זמן רב. לדבריהם "נפעל להעברת החוק".

 

האם יש צפי למספר האנשים שייצאו ממעגל העוני בשל העלאת שכר המינימום?

 

מנתוני הביטוח עולה לשנת 2009 עולה שאחד מכל 4 אנשים נמצא מתחת לקו העוני. העלאת שכר המינימום תתרום למעבר של חלק מאותם 1,774,800 עניים את משוכת העוני. נתונים מדוייקים עדיין אינם בנמצא.

 


פורסם לראשונה 02/01/2011 18:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר ההסתדרות, עיני, ונשיא התאחדות התעשיינים, ברוש
צילום: יהונתן צור
מומלצים