ועדת הכספים נגד ניצול לרעה של מלגות סטודנטים
הוועדה אישרה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת תיקון הקובע כי פטור המס על מלגות לסטודנטים, בהיקף של עד 90 אלף שקל, לא יינתן כשכר סמוי עבור עבודה שאינה קשורה ללימודים. התיקון נועד לסגור פרצה שנוצלה בין השאר על ידי עורכי דין שהעסיקו מתמחים תמורת מלגה כחלופה לשכר
ועדת הכספים אישרה היום (ג') תיקון בחוק מס הכנסה שנועד למנוע ניצול לרעה של מתן פטור ממס על מלגות לימודים כתרגיל התחמקות מתשלום המס. הפטור ניתן למלגות לסטודנטים וחוקרים במוסדות מוכרים להשכלה גבוהה או במוסד מחקרי ובמכוני מחקר תורניים. הפטור הוא למלגות עד 90 אלף שקל.
התיקון נועד למנוע מתן מלגה כשכר סמוי למקבל המלגה בתמורה לביצוע שירותים שייתן ללא קשר ללימודים או למחקר כדי להתחמק מתשלום המס. התיקון שאושר היום נועד לחדד את החוק הקיים ולסגור את הפירצה שהתגלתה בו ונוצלה בין השאר על ידי עורכי דין שהעסיקו מתמחים שלהם תמורת מלגה כחלופה לשכר.
התיקון קובע תנאי לקבלת המלגה - מתן התחייבות של הסטודנט או החוקר שלא לתת תמורה לנותן המלגה במתן שירות או במילוי תפקיד כלשהו. לא ייחשבו לתמורה שימושים שנעשו במחקר של החוקר במוסד שבו הוא לומד או חוקר או פעילות קהילתית וחברתית של הסטודנט החוקר שמתבצעות מטעם מוסד הלימוד והמחקר או בזיקה אליו.
כמו כן יידרש מקבל המלגה לחתום על התחייבות להקדיש את מירב זמנו ומרצו ללימודים ולמחקר באותו מוסד שבו הוא לומד או חוקר. שימוש המוסד במחקר או בממצאים של מקבל המלגה כוללים פרסום ספר, או פרסום שם המוסד וכאמור יהיו פטורים ממס.
הפטור מוגבל למלגה בתקופת לימודים לתואר שני למשך ארבע שנות מס, מתחילת הלימודים וללומדים לתואר שלישי הפטור יינתן במשך שמונה שנות מס. לגבי חוקרים, תקופת המחקר לא תעלה על 12 שנה.
התיקון נעשה בהסכמה בין היועצות המשפטיות של הוועדה ושל רשות המסים, עורכות הדין שגית אפיק ומיכל דויטש. הוא אושר לקריאה שניה ושלישית ויעלה לאישור סופי במליאת הכנסת בימים הקרובים.
התיקון שהציעה הממשלה במקור נכלל בחוק ההסדרים אולם הוצא ממנו לדיון יסודי נוכח חילוקי הדיעות שהתעוררו לגביו ושחייבו דיון יסודי שהסתיים היום. עו"ד דויטש אמרה כי רשות המסים תתערב בכל מקרה של חשד לעסקה סיבובית אשר נועדה להסתיר את נותן המלגה בתור הגוף שיקבל את השירות האסור. היא שומרת לעצמה את הזכות להגדיר מיהו נותן המלגה הפטור ממס.