חניכי ימין אורד שבו במחול ושירה: "הכי טוב בבית"
מאות תלמידים הגיעו לכפר הנוער, שספג פגיעה קשה בשריפה. "הכי טוב לחזור לשגרה, לחזור הביתה", אמר בהתרגשות אחד מהם. המנהל: הם הביאו איתם את המצעים והדובונים
חודש אחרי שריפת הענק בכרמל, שבו היום (ה') מאות תלמידי ימין אורד לכפר הנוער המשופץ, כשהם מלווים בשירה וריקודים את ספרי התורה שפונו עמם. "הכי טוב לחזור לשגרה, לחזור הביתה", אמר אחד מהם.
עבור רבים מהתלמידים, ילדים ובני נוער שעלו לישראל ללא משפחותיהם, הייתה זו השיבה הביתה - והם נראו שמחים ונרגשים במיוחד. הם נשאו על גביהם תיקים שבהם כל רכושם, מצעים וצעצועים. השריפה הקטלנית שהשתוללה בכרמל בתחילת החודש שעבר גרמה נזק קשה לכפר, וכ-40 אחוז מהמבנים בו נשרפו. 500 התלמידים, ש-150 מהם מתגוררים במקום באופן קבוע, נאלצו לעזוב.
"החזרה מרגשת אותי ואת החניכים מאוד", אמר מנהל הכפר, ד"ר בני פישר. "אתם יכולים לראות אותם מתרגשים, הם מביאים איתם את המצעים והדובונים, ורוצים כבר לסדר את החפצים שלהם על המדפים, להרגיש שוב בבית".
השיבה לכפר הנוער נמשכה מספר שעות. תחילה הגיעו הנערים והנערות לניר עציון הסמוכה, משם יצאו ספרי התורה בתהלוכה לכפר. הם הוכנסו לבית הכנסת בשירה וריקודים, ולאחר תפילת מנחה המשיכו הטקסים והחגיגות ברחבי הכפר. "התחושות בעקבות העזיבה היו קשות מאוד לחניכים וגם לנו", הוסיף ד"ר פישר, "אחד המבנים שנשרפו היה בית לילדים בני 6 שנמצאים בארץ לבד. כל חפציהם נשרפו, כולל אלבומים שהכילו את הזכרונות מכל מה שהיה להם".
נזקי השריפה בימין אורד. "הזכרונות נשרפו" (צילום: יואב זיתון)
"שמח לראות שהכל כרגיל"
יעקב גאטו, אחד מהחניכים הבוגרים יותר, נכנס לראשונה לחדרו בחשש מה. הוא ביקר בכפר בימים שלאחר השריפה, וכשהגיע כעת, שמח לראות כי החדר חזר להיראות כפי שהיה. "הגעתי לפה אחרי
חופשת חנוכה, וזה ממש היה קשה. הכל היה פה שחור. הרי הכפר הזה הוא מקום פורח וירוק, ופתאום הכל היה שחור. כל החדרים היו מלאים בפיח ובמים. אני שמח לראות שעכשיו הכל שוב כרגיל, כמו שהיה לפני השריפה. הכי טוב לחזור לשגרה. לחזור הביתה".
ד"ר פישר אמר כי הוא מקווה שתוך שנתיים יסתיים השיפוץ המלא של הכפר, כולל שיקום כל המבנים שנפגעו. בינתיים, בעוד החניכים שוהים בפנימייה אחרת בגבעת אולגה, מגורי החניכים שופצו על מנת לאפשר להם להיכנס ולחזור לשגרה.
"חלק מהחניכים היו פה בעת השריפה ופונו", נזכר ד"ר פישר, "הם הספיקו לראות את הרכס מעל
הכפר בוער. גם אנחנו, שעוד נשארנו כאן ופונינו בליל שבת (ביום שלאחר תחילת השריפה - א.ר) ראינו מאחורינו את הכל בוער".
"הייתה תחושה שכל הכפר נשרף", הוא מספר, "אלה תמונות ותחושות לא קלות. אנחנו מזהים אצל חלק מהחניכים תופעות של פוסט-טראומה, רגרסיה. כעת אנחנו פועלים לחזור כמה שיותר מהר לשגרה, כדי שנוכל לפעול ולשקם גם מבחינה רגשית".
מנהל כפר הנוער סיפר כי מתנדבים רבים סייעו בפעולות השיקום במקום, כמו גם משרדי הממשלה. לפני הצהריים הגיעו חניכים בקורס בלשים של המשטרה כדי לסייע בשיפוצים, ונמל חיפה תרם בימים האחרונים 30 מכשירי חשמל ביתיים לקראת שובם של החניכים.