"מספר רופאי טיפול נמרץ ילדים נמוך בצורה מסוכנת"
מומחים מתריעים היום כי מדינת ישראל אינה ערוכה לתת טיפול רפואי במצבי חירום: קיים מחסור של 500 מיטות בטיפול נמרץ, חולים מונשמים מאושפזים במחלקות רגילות, והמחסור ברופאי טיפול נמרץ ילדים הוא אדיר. מומחה: "נותנים כסף לאברכים - על חשבון הילדים"
"חורצים גורלות כל יום"
רק 2.3% מכל מיטות האשפוז בישראל מוגדרות כמיטות טיפול נמרץ, לעומת חמישה אחוז באירופה ועשרה אחוז בארצות הברית. מהנתונים שהוצגו עולה כי
שיעור מיטות הטיפול הנמרץ בישראל הוא הנמוך ביותר מקרב מדינות ה-OECD.
ד"ר ערן סגל, יו"ר האיגוד הישראלי לטיפול נמרץ כללי, התריע בכנס כי רופאי טיפול נמרץ חורצים מדי יום גורלות, בשל מצוקת המיטות במחלקות. "כשאדם צריך טיפול נמרץ ומאושפז במחלקה רגילה, עם אחות אחת לכל 12 חולים במקום לכל שני חולים, התמותה תהיה יותר גדולה, והסיכוי להצלחת הטיפול יהיה קטן יותר".
בימים האחרונים עלה מספר החולים הנזקקים להנשמה, אך רק 300 מהם זכו לקבל מקום ביחידות לטיפול נמרץ, בעוד 500 אחרים אושפזו במחלקות הפנימיות. "ברור לחלוטין שזה עולה בחיי אנשים", אמר ד"ר סגל.
ד"ר סגל קבע כי אילו היו באסון האוטובוס בשריפה בכרמל עשרות פצועים בכוויות בדרגה חמורה מדינת ישראל לא היתה ערוכה לטפל באנשים האלה. "את מי היינו מוציאים מטיפול נמרץ כדי לטפל בפצועים מהכרמל?" שאל.
"תקציבים הולכים לאברכים - במקום לבי"ח"
ד"ר אלחנן נחום, יו"ר האיגוד הישראלי לטיפול נמרץ בילדים, שירטט בכנס תמונה עגומה של מערך הטיפול הנמרץ בילדים ממנה עולה כי בבית החולים שניידר יש רק שני רופאים בטיפול נמרץ ילדים, שאחד מהם עומד לפני פרישה לפנסיה.
מחדרה וצפונה יש שלושה רופאי טיפול נמרץ בילדים, האמורים לתת מענה לכל הילדים באיזור הזה. בנהריה יש רופא אחד, באשקלון סגרו את המחלקה, ובבתי החולים שיבא, שניידר ואיכילוב מועסקים כיום מחצית ממספר הרופאים הנדרשים בפועל.
"משרד הבריאות מצקצק בלשון ומגלגל עיניים למעלה. יש הרבה מאד תקציבים שהולכים לכביש לשום מקום, או ללימודים לאברכים. אם לא נפתור את הבעיה
הזאת כיום, לא נעמוד בשום סטנדרט אירופאי או אמריקני. ומי שמשלם את המחיר הם הילדים".
פרופ' יהודה אולמן, יו"ר האיגוד לכירורגיה פלסטית ומ"מ מנהל יחידת הכוויות במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה, הציג בכנס את הקושי למצוא מיטה לפצוע כוויות המגיע לבית חולים שאין בו יחידת כוויות. "אם 50 האנשים בכרמל היו נשארים בחיים, היתה לנו בעיה לטפל בהם. 50 איש היו משביתים את בית החולים לחצי שנה לפחות. מדינת ישראל חייבת להקים ארבע-חמש יחידת כוויות המשולבות בטיפול נמרץ".