שתף קטע נבחר
 

אושרה רפורמה שנויה במחלוקת במיסוי מקרקעין

ועדת הכספים אישרה לקריאה שנייה ושלישית את העברת תשלום מס השבח ממוכר הדירה לקונה, במטרה לקצר את הליכי רישום העברת בעלות על נכסים. מתנגדי השינוי טוענים: לאחר שהרוכש שילם מכיסו את מקדמת המס, הוא עלול להיחשף לניסיונות סחיטה מצד המוכר

ועדת הכספים אישרה היום (ב') את הצעת האוצר לרפורמה בחוק מיסוי מקרקעין למרות התנגדויות של לשכות רואי החשבון ועורכי הדין וכן של התאחדות הקבלנים. האוצר טען שהרפורמה נועדה לקצר את הליכי רישום העברת בעלות על נכסים, ואילו המתנגדים טענו כי האוצר מבקש לעשות לעצמו חיים קלים במחיר המתח והעצבים שהרפורמה עלולה ליצור בין הרוכשים למוכרים.

 

 

הרפורמה נוגעת להעברת בעלות בעסקאות יד שניה של רכש נכסים, החייבות בתשלום מס שבח (למעט דירות מגורים אחרי 4 שנות בעלות רצופות). אישור הוועדה לקריאה שנייה ושלישית של הרפורמה איננו סופי והוא מותנה בתוצאות ההצבעה החוזרת אותה ביקש יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה).

 

לפי החוק הקיים, המוכר חייב לשלם את המס לפני העברת הבעלות לקונה. לפי החוק החדש הקונה יהיה זה שיידרש לשלם לרשות המסים, בתוך 25 יום מחתימת ההסכם, 15% ממס השבח המוטל על הנכס (אם הוא נרכש קודם לפני 2001) או 7.5% (אם נרכש אחרי 2001). את מקדמת המס יוכל הרוכש לנכות מהתמורה עבור הנכס שהתחייב לשלם למוכר. על פיגורים בדיווח יוטל על המוכר קנס של 200 שקל לכל שבועיים של איחור. תשלום מקדמת המס בידי הקונה יקצר את משך העסקה והעברת הבעלות, מאמינים ברשות המסים.

 

יהודה נסרדישי, מנהל הרשות, חזר וטען בוועדה כי מניסיונו הרפורמה נועדה דווקא להיטיב עם רוכש הנכס. לדבריו, למוכר אין אינטרס למהר עם העברת הבעלות על הנכס על שם הרוכש. זאת מאחר שהוא חייב לשלם קודם את מס השבח וכל מס אחר שהוא חייב על הנכס, ולכן הוא משתדל לדחות ככל האפשר את פירעון התשלומים המגיעים ממנו.

 

מתנגדי השינוי חזרו וטענו כי הרפורמה לא תקצר עסקאות נדל"ן בין צדדים הגונים שעומדים בלוח הזמנים של ההסכם ללא התחכמויות וכוונות זדון. לא כן במצב הפוך, ואז הרפורמה רק מסבכת את הרוכש ועלולה ליצור מתחים בין הצדדים, שכן לאחר שהרוכש שילם מכיסו את מקדמת המס של המוכר, הוא עלול להיחשף להתמקחות עם המוכר, עד ניסיונות סחיטה מצידו סביב יתרת התשלום שהוא חייב כדי להשלים את העסקה.

 

אך הסיפור לא נגמר עם תשלום מס השבח - בייחוד אם המוכר חייב מסים אחרים על הנכס - העברת הבעלות לא תאושר בטאבו אלא אחרי פירעון כל החובות. בנוסף, טוענים המתנגדים, קנס הפיגורים שמציע החוק החדש לא מרתיע ביחס לעסקאות נדל"ן שמגיעות לסכומים של מאות אלפים עד מיליוני שקלים.

 

הצעת הרפורמה נכללה בחוק ההסדרים אך פוצלה ממנו ל"דיון יסודי" שהיה היום קצר ודל משתתפים. מנכ"ל האוצר חיים שני אמר לוועדה כי הרפורמה תפחית את תהליך רישום העברת הבעלות על נכס עד ממוצע של 40-70 יום לעומת 150 יום במצב הקיים. לדבריו, הרפורמה היא "פועל יוצא ממהלך כולל של הממשלה לצמצום הביורוקרטיה הממשלתית שמשפיעה לרעה על רמת ההשקעות הזרות בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים