מפקד צבא לבנון: לא תפרוץ מלחמת אזרחים
בעקבות התפטרות שרי חיזבאללה, אמר הגנרל ז'אן קהווג'י, כי "המנהיגים לא יתנו שירות שכזה בחינם לאויבי לבנון, ובראשם לישראל". מנגד, בחיזבאללה אמרו כי הם "נערכים לכל אפשרות". במקביל, אמרו גורמים בביירות כי עיתוי ההתפטרות נועד להביך את אל-חרירי בבית הלבן
ביום שלאחר התפטרות שרי חיזבאללה מממשלת לבנון, מנסים הבוקר (יום ה') בלבנון וגם בכמה מדינות בעולם לנסות להרגיע את הרוחות. מנגד, חיזבאללה ממשיך לאיים. גורמים בתנועה אמרו, כי "כל האפשרויות פתוחות". במקביל, ראש ממשלת לבנון, סעד אל-חרירי, ייפגש בהמשך היום עם נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי. בינתיים קרא נשיא לבנון, מישל סולימאן, לאל-חרירי להישאר בתפקידו במסגרת ממשלת מעבר.
מפקד צבא לבנון, הגנרל ז'אן קהווג'י, שלל את האפשרות כי בעקבות ההתפתחויות האחרונות במדינה תפרוץ מלחמת אזרחים. בראיון לעיתון הקטארי, א-שרק, הוא הדגיש כי "המנהיגים הפוליטיים על שיוכיהם השונים, לא יתנו שירות שכזה בחינם לאויבי לבנון, ובראשם לישראל - הפועלת יומם ולילה לפלג את אחדותה של לבנון ולהחליש את רוח ההתנגדות בקרב העם הלבנוני".
אובמה ואל-חרירי בפגישתם אתמול (צילום: רויטרס)
הגנרל קהווג'י ביקש להרגיע את הרוחות ואמר כי האירועים הפוקדים את המדינה כעת, "אינם מדאיגים, שכן ההתפתחויות הפוליטיות
המתרחשות ובכלל זה הוויכוח סביב בית הדין הבינלאומי וטיוטות כתבי האישום, נובעות מהחיים הדמוקרטיים בלבנון".
עוד הוא ציין, כי ניתן לצאת מהשלב הקשה הנוכחי ולהתגבר עליו, תודות לאמונה העמוקה של הלבנונים במולדתם והתלכדותם סביב צבא לבנון, המהווה את הערובה הוודאית ליציבותה של המדינה ואחדותה. "הצבא הלבנוני מוכן לחלוטין לכבות את האש הרעה של מלחמת אזרחים ולא לאפשר לכל גורם שהוא להגיע עד לכדי מהומות ביטחוניות, שיאיימו על האזרחים, חייהם ורכושם".
במקביל, התייחסו מקורות בממשלה בביירות לעיתוי ההתפטרות של שרי חיזבאללה. בדברים שמסרו לעיתון הכוויתי אל-אנבא, נמסר כי מועד ההתפטרות נועד כדי להביך את ראש הממשלה, סעד אל-חרירי מול נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בכך שישב מולו כראש ממשלה שהתפטרה.
"אל-חרירי לא כשיר"
גורמים בכירים בחיזבאללה אמרו הבוקר, כי "כל האפשרויות פתוחות" בפני הארגון, בין אם ברמת ההידברות מול ראש הממשלה ובין ברמת השטח. כלי תקשורת בלבנון דיווחו, כי אותם המקורות אמרו ש"הצעד הבא, לאחר ההתפטרות מהממשלה, ינבע ממה שיעשה המחנה הפוליטי של אל-חרירי וכיצד הוא ינהג לאחר ההתפטרות. אולם, לא נשוב לאחור. מה שהושג בין סעודיה לסוריה הוא המינימום המקובל עלינו. לא ניתן לקבל כל הסכם שיכשיל את המאמצים הללו".
באשר לרמת השטח בלבנון, הם אמרו כי התנועה מוכנה לכל האפשרויות. "היא אמנם מעוניינת ביציבות ביטחונית ואינה רוצה לפנות לכל התפתחות שלילית, אולם היא תמתין לראות מה יהיו ההתפתחויות בשטח מצד המחנה השני. יש לתנועה תוכנית פעולה, הכוללת אפשרויות לכל התפתחות והתנועה נמצאת במוכנות מלאה, בין אם בתוך לבנון, בין כלפי התפתחות חיצונית ובמיוחד מצד האויב הישראלי".
במקביל, דיווח העיתון אל-אחבאר, הנחשב כמקורב לחיזבאללה כי ראשי האופוזיציה במדינה הודיעו לנשיא לבנון, מישל סולימאן, כי מבחינתם אל-חרירי לא ישוב לכהן כראש הממשלה בשום אופן, בשל העובדה שהוא "בלתי כשיר לשאת באחריות לפי מה שהוכיח הניסיון".
הטלטלה בלבנון השפיע גם על שכונותיה של לבנון. בעולם הערבי מודאגים מעימות פנימי בלבנון, שיגרום למשבר באזור. מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, אמר אמש כי על מדינות ערב לסייע ללבנון "כדי לחלץ אותה מפני סכנות של מלחמת אחים והידרדרות לסכסוכים פוליטיים וביטחוניים
שיפגעו בה. ההתפטרות מסוכנת ומעוררת חששות מפני כניסתה של לבנון פעם נוספת למצב של משבר ומתח פוליטי, על כל הסכנות והאיומים המשתמעים ממנו לגבי הביטחון והיציבות".
ומה בישראל? במערכת הביטחון עוקבים אחר ההתפתחויות בלבנון, אך לפי שעה אין בצה"ל היערכות מיוחדת. גורמים ביטחוניים ציינו כי לקראת המועד שבו יואשם חיזבאללה בבית הדין הבינלאומי בהאג בהתנקשות ברפיק אל-חרירי, יש סיכוי מסוים שהידרדרות המצב בלבנון תגלוש לישראל. אם חיזבאללה יהיה במצב מורכב מבחינתו, הארגון עלול להפנות את תשומת הלב לעבר ישראל באמצעות פיגועי טרור.