משאל העם בדרום סודן: יותר מ-60% כבר הצביעו
אחוז המצביעים במשאל ההיסטורי חצה את הרף המינימלי שיעניק לתוצאותיו תוקף. ראש צוות המשקיפים ג'ימי קרטר: "המשאל יעמוד בסטנדרטים. יש למחוק את חובותיהן של צפון ודרום סודן. לגופים הנושים לא צריכה להיות בעיה לוותר"
יומו החמישי של משאל העם בדרום סודן עמד בסימן שתי הצהרות משמעותיות, לקראת מה שמסתמן כמשאל שיוביל להיפרדותו של החבל הנוצרי מסודן המוסלמית. הראשונה - היתה הכרזתו של נשיא ארה"ב לשעבר ג'ימי קרטר, העומד בראש צוות המשקיפים במדינה, כי הוא מאמין שהמשאל "יעמוד בסטנדרטים שהציבה הקהילה הבינלאומית", והשנייה - ההכרזה כי אחוז ההצבעה חצה את הרף המינימלי שיעניק לתוצאה תוקף.
במסיבת עיתונאים בבירת מחוז הדרום, ג'ובה, אמר קרטר כי להערכתו הליך ההצבעה מתקיים תוך הבטחת החרויות של ציבור המצביעים. "יש לנו עוד יומיים של להצבעה ואני לא חושב שיש איזשהוא ספק שהתוצאות יתקבלו ללא התנגדות ממשית". נשיא ארה"ב לשעבר גם קרא לקהילה הבינלאומית למחוק את חובה של סודן ולהעניק לצפון ולדרום תמריצים כספיים להתמודדות עם המציאות החדשה.
"חובה של סודן נאמד ב-38-39 מיליארד דולר והבנק העולמי טוען שכ-30 מיליארד מתוך הסכום הזה, נובע מפיגור בתשלומים. זהו נטל חוב גבוה מאוד. יש בידי את רשימת הנושים ואינני חושב שמישהו מהם אינו יכול לוותר על הסכום שחייבים לו", אמר קרטר.
מחכים להצביע. משאל העם ההיסטורי בדרום סודן נמשך (צילום: AFP)
במקביל, הודיעה ועדת הבחירות המרכזית כי אחוז ההצבעה במשאל העם חצה את רף 60 האחוזים - רף ההצבעה המינימלי שיעניק לתוצאות תוקף משפטית. אלפים עדיין תקועים בדרכים בניסיון להגיע למקם הצבעתם. ההכרזה באה בשעה שהשבטים הנוודים בחבל המריבה אביי, העשיר בנפט, הודיעו כי הגיעו לשורה של הסכמים בתום חמישה ימים אלימים בהם נהרגו לפחות 46 בני אדם.
מנהיגי שבט מיסרייאה הנאמן לצפון המוסלמי ומנהיגי שבט דינקה גוק הנאמן לדרום, סיכמו על פיצויים הדדיים בגין האלימות בחבל אשתקד. כמו כן, סיכמו השניים להגן על ביטחונם של פליטים המעוניינים לשוב לחבל, ועל ביטחונם של תושבי החבל המעוניינים להגר לדרום עם המקנה שלהם.
בג'ובה משקיפים בסיפוק על התקדמות המשאל. השאלה המרכזית שעדיין נותרה פתוחה היא כיצד יגיב הצפון במקרה שבו יתברר כי תושבי הדרום אכן מעוניינים בהקמת מדינה ריבונית.
בצפון, לעומת זאת, תסכול וכעס רב על עצם קיום המשאל - הנתפס בעיני רבים כאמצעי לגזילת כרבע משטחה של סודן ומרבית עתודות הנפט שלה.
סוגיית סימון הגבול במחוז אביי, כמו גם חלוקת רווחי הנפט ביום שאחרי הקמתה של מדינת דרום סודן - טרם נפתרו. החשש מאובדן רווחי הנפט, גרם בשבועות האחרונים להאמרת מחירים מהירה של מוצרים המזון והדבר עורר מחאות סטודנטים החוששים מהידרדרות המדינה למיתון. תוצאות ראשונות של משאל העם צפויות להתפרסם בראשית חודש פברואר והתוצאות הרשמיות כשבועיים לאחר מכן.