שתף קטע נבחר

 

תוניסיה: חמושים ירו על מטה מפלגת האופוזיציה

הכאוס במדינה הצפון אפריקנית נמשך: מפגינים הציתו את ארמון הנשיא, כוחות משטרה יורים ברחובות עיר הבירה ללא הבחנה וצלם גרמני-צרפתי נפצע אנושות מירי גז מדמיע. ראש המשמר הנשיאותי ואחיינו של הנשיא המודח נעצרו בחשד להפרות סדר

סוכנות הצילום האירופאית EPA מסרה היום (יום א') כי אחד מצלמיה, אזרח גרמני-צרפתי, נפצע בזמן שסיקר את ההתקוממות העממית בתוניסיה. תחילה דווח כי איש התקשורת נהרג, אך גורמים דיפלומטים הבהירו כי הוא מאושפז במצב אנוש.

 

במקביל, מפלגת האופוזיציה התוניסאית "המפלגה הפרוגרסיבית הדמוקרטית" (PDP) שלחה היום הודעה במייל לסוכנות הידיעות רויטרס, ובה היא טוענת כי חמושים ירו מתוך רכב על מטה המפלגה בעיר הבירה תוניס. לפי הודעת האופוזיציה, שוטרים שהיו במקום הצליחו לעצור שני חשודים, ומאוחר יותר נמסר כי הם נושאים דרכונים שבדים.

 

 

דובר סוכנות EPA, ג'רנו הנסל, הודיע כי לוקאס מברוק דולגה, צלם גרמני-צרפתי בן 32, מת לאחר שנפצע שלשום מירי גז מדמיע. במקביל, המשטרה התוניסאית הודיעה כי עצרה את ראש המשמר הנשיאותי, עלי סריאטי, ועשרות בני אדם נוספים, בחשד שביצעו ירי ללא הבחנה ברחובות עיר הבירה תוניס. הצבא מסר כי עצר את אחיינו של הנשיא המודח זין אל-עאבדין בן עלי, קייס בן עלי. לפי הצבא, אחיינו של הנשיא המודח פתח ללא סיבה באש על מכוניות עוברות בעיר מסקן שבצפון מזרח המדינה.   

 

צילום: AP

 

גם לאחר הדחתו של נשיא בן עלי ובריחתו שלשום לסעודיה, נמשכים חילופי אש בין כוחות ביטחון וכנופיות של צעירים חמושים הנאמנים לנשיא המודח לבין מתפרעים המכלים את זעמם במבנים המזוהים עם שלטונו של בן עלי. אתמול נהרגו עשרות בני אדם בניסיון בריחה קולקטיבי מכלא אל-מהדיה שבדרום המדינה, והתקוממות פרצה גם בכלא בנזרת שבצפון המדינה.

 

אלג'ירה הגבירה את הערנות בגבול

היום דיווחו כלי התקשורת בתוניסיה כי מפגינים זועמים השתלטו על כמה מהבתים והארמונות של משפחת הנשיא המודח בן עלי, ואף העלו כמה מהם בשריפה. עוד דווח כי כוחות הביטחון של אלג'יריה הודיעו כי יגבירו את הערנות לאורך הגבול עם תוניסיה השכנה מחשש להסתננות לשטחם.

 

המחאה העממית בתוניסיה אמנם הצליחה, אבל אווירת הכאוס הביאה לזרם תיירים מבוהלים שנסים על נפשם בחזרה למולדותיהם. "אנחנו חיים בתוניסיה, יש לנו שם בית. המדינה הפכה בן לילה לעיראק", סיפרה ליזי רו, אזרחית בריטית, כשנחתה בנמל התעופה גטוויק באנגליה. "המצב שם רע מאוד. זה כל כך רע, כי הנשיא הורה למשטרה לשלוח לכלא את כל מי שמפגין. האנשים שם מוחים כי הם דורשים איכות חיים טובה יותר". 


נושמים לרווחה. תיירים וקרוביהם, אחרי שנחתו בגרמניה (צילום: AP)

 

אזרח בריטי נוסף שמיהר לשוב לביתו בממלכה המאוחדת הוא לו הארווי. "ראיתי בדרך מעט מאוד נזק, מכיוון שאסרו עלינו לעבור באזורים המרכזיים של הערים חממת וסוס. נסענו בכבישים העוקפים, אבל גם שם ניתן היה לראות את הסימנים של המצב. היו לא מעט שברי זכוכית ושריפות דלק, אבל זה היה בערך כל מה שראינו. הצבא וידא שלא נגיע למרכזי הערים ופשוט הפנה אותנו לדרכים העוקפות".

 

תיירת בריטית: "ראיתי שם דברים נוראיים"

אליזבט ברטלט מלונדון שבה גם היא הביתה מבוהלת למדי. "ראיתי שם דברים פשוט נוראיים", אמרה עם נחיתתה בנמל התעופה. "ראינו המון כוחות צבא ברחובות, הרבה מאוד חמושים, ונאלצנו להיות כל הזמן בבית המלון שלנו. כאנגלייה אני יכולה עכשיו להגיד בכנות שהחיים שלנו בהחלט טובים".

  

הגורם העיקרי למהומות האחרונות בתוניסיה, שנחשבה עד כה ל"אי של שקט" בצפון אפריקה, הוא המצב הכלכלי הקשה בו שרויה המדינה. שיעור האבטלה במדינה גבוה (14%) וצעירים רבים מתוסכלים משום שאינם מוצאים מקום עבודה. סיבה נוספת לזעם של אזרחים רבים היא היד הקשה שמפעילות רשויות המדינה נגד גילויי ביקורת על השלטון - בתקשורת הכתובה והאלקטרונית.

 

ההפגנות נגד השלטונות בתוניסיה החלו לפני כחודש לאחר שבוגר אוניברסיטה מובטל הצית את עצמו לאחר שהמשטרה החרימה ממנו פירות וירקות שמכר ללא רישיון. באחת ההפגנות נורה אדם מאש המשטרה, ובאירוע אחר מפגין חישמל את עצמו למוות. בשבועות האחרונים החלה המחאה להתפשט בכל רחבי המדינה ואף לאלג'יריה השכנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצים לעבוד! הפגנה בתוניס
צילום: AP
אחים בדם. מפגין תוניסאי במונטריאול
צילום: AFP
לא לוקחים סיכון. התיירים הזרים בורחים הביתה
צילום: AP
מומלצים