תוניסיה: "נאמני הנשיא המודח אנסו עשרות נשים"
ראש הממשלה מוחמד רנושי צפוי להכריז היום על הקמת ממשלת אחדות עם האופוזיציה בניסיון להשיב את הסדר לרחובות. עם זאת, נמשכים חילופי הירי בין כוחות הביטחון לנאמני הנשיא המודח בן עלי. פעיל זכויות אדם בתוניס ל-ynet: "מסוכן כאן מאוד. יורים על העוברים והשבים ללא הבחנה"
ראש ממשלת תוניסיה הבטיח כי יכריז היום (יום ב') על הקמת ממשלת אחדות עם האופוזיציה, בתקווה שהמהלך יביא להרגעת מהומות הדמים שפרצו במדינה בחודש האחרון וגבו את חייהם של עשרות בני אדם. עם זאת, לא נראה כי המצב בשטח הולך להשתנות בקרוב.
הדחה היסטורית של רודן ערבי - כתבות אחרונות:
• חזרו מטיול אקסטרים בתוניסיה: "כיוונו עלינו נשק"
• היהודים התפללו תחת אבטחה: "לא חוששים"
• חמושים ירו על מטה מפלגת האופוזיציה
• עוד עדכונים? הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet
קרבות פרצו אתמול בין כוחות ביטחון לכנופיות חמושות הנאמנות לנשיא המודח, זין אל עבאדין בן עלי, סמוך לארמון הנשיאות בפרבר של עיר הבירה תוניס. בחילופי אש אחרי שנערכו ליד הבנק המרכזי בתוניס נהרגו שניים מנאמניו של בן עלי.
"נכריז על הממשלה החדשה שתפתח דף חדש בהיסטוריה של תוניסיה", אמר ראש הממשלה מוחמד רנושי. לפי מקורות המקורבים למשא ומתן הקואליציוני, מנהיגי אופוזיציה ימונו לשרים בממשלה החדשה שתוקם. עם זאת, שרי החוץ והפנים הנוכחיים ישמרו על מקום בקבינט.
"המדינה משותקת"
שני עדי ראייה שמתגוררים בסמוך לארמון סיפרו הלילה כי שמעו חילופי אש כבדים. "יש קולות ירי סביב ארמון הנשיאות, ירי כבד ומתמשך", סיפרה אישה אחת, "יש רעש חזק, ואני חושבת שמדובר ביותר מסתם קליעים". העדויות מתוניס מלמדות כי האלימות במדינה ממשיכה להחריף ובכל רגע מתקבלים דיווחים על ירי מכלי רכב חולפים.
סוהיל פתוח, פעיל זכויות אדם שלקח חלק בהתקוממות להדחת בן עלי, שוחח עם ynet מלב הבירה התוניסאית. "המדינה משותקת. בתי המשפט, האוניברסיטאות ומשרדי הממשלה אינם פתוחים לקהל, ומי שרוצה ללכת לעבוד לא יכול לעשות זאת", סיפר פתיח. לדבריו, "מסוכן כאן מאוד. יורים על העוברים והשבים גם בזמן שאנחנו מדברים".
"ניתנה הוראה לשרוף את בתי מתנגדי השלטון"
פעיל זכויות האדם גם תיאר בזעזוע כי "זורמות תלונות על אונס של עשרות נשים, וניתנה הוראה לשרוף את בתיהם של מתנגדי השלטון. מורגש מחסור רציני מאוד במזון, בדלק ובמצרכים חיוניים נוספים. הכספומטים התרוקנו ממזומנים ואין אפשרות למשוך כסף. ברחובות מורגש פחד גדול, וזה התפשט גם לכפרים".
פתוח ציין כי על אף שכלי התקשורת המקומיים התנגדו לשלטון הרודנות שהנהיג בן עלי - שנמלט לסעודיה - מתקשים שם עדיין למתוח ביקורת נוקבת עליו ועל יתר ראשי ההנהגה. "לעומתם, אנחנו, המתנגדים, לא מפחדים.
הנשיא המודח עדיין מנסה לתפקד וגם ברגעים אלו הוא ממשיך לעסוק בשחיתות. לפני שהוא ברח, הוא העביר חמישה מיליון אירו למדינות שונות כדי להבטיח את עתידו. אני, כמו כל יתר מתנגדי המשטר, נתונים למעקב.
הגורם העיקרי למהומות האחרונות בתוניסיה, שנחשבה עד כה ל"אי של שקט" בצפון אפריקה, הוא המצב הכלכלי הקשה בו שרויה המדינה. שיעור האבטלה במדינה גבוה (14%) וצעירים רבים מתוסכלים משום שאינם מוצאים מקום עבודה. סיבה נוספת לזעם של אזרחים רבים היא היד הקשה שמפעילות רשויות המדינה נגד גילויי ביקורת על השלטון - בתקשורת הכתובה והאלקטרונית.
ההפגנות נגד השלטונות בתוניסיה החלו לפני כחודש לאחר שבוגר אוניברסיטה מובטל הצית את עצמו לאחר שהמשטרה החרימה ממנו פירות וירקות שמכר ללא רישיון. באחת ההפגנות נורה אדם מאש המשטרה, ובאירוע אחר מפגין חישמל את עצמו למוות. בשבועות האחרונים החלה המחאה להתפשט בכל רחבי המדינה ואף לאלג'יריה השכנה.