מדענים יקימו לתחייה את הממותה הפרהיסטורית
חוקרים יפנים ישיקו השנה פרויקט חדש שמטרתו להחיות את הממותות שנכחדו לפני עידן ועידנים באמצעות טכנולוגיית שיבוט
צוות חוקרים יפני ינסה להחיות את זן הממותות הנכחד במחקר חדשני שימשך כ-5 שנים, וזאת על ידי רקמה מפגר ממותה שנמצא בסיביר והשתמר במעבדת מחקר רוסית. "ההכנות להשגת יעד זה כבר בעיצומן", אמר פרופסור אקירה איריטני מאוניברסיטת קיוטו ביפן שמנהיג את קבוצת המחקר.
בעוד שהדינוזאורים נכחדו לפני 65 מיליון שנה מבלי להשאיר שרידים מלבד מאובנים, הממותות, שככל הנראה נעלמו עם עידן הקרח, השאירו שרידי רקמות המאפשרות לשחזר תאים לצורך שיבוט.
על פי התוכנית, גרעינים של תאי ממותה יוכנסו לתוך תא ביצית של פיל שממנו הוסרו מספר גרעינים, כך שיווצר עובר המכיל את גני הממותה. בשלב השני העובר יוכנס לתוך רחם של פילה בתקווה שבסופו של דבר תלד תינוק-ממותה. הדבר עשוי להתאפשר אודות לעובדה שהפיל הוא קרוב המשפחה המודרני הקרוב ביותר של הממותה.
בנתיים יצר צוות המחקר טכניקה מיוחדת לחילוץ דנ"א מתאי ממותה קפואים – מכשול שניצב עד כה בפני נסיונות השיבוט, עקב הנזק שנגרם לתאים בתהליך ההקפאה. ניסוי שכזה הצליח לפני כשנתיים כששובט עכבר מתאיו של עכבר אחר שהוקפאו במשך 16 שנים.
"אם ניתן ליצור עובר משובט עלינו לדון בשאלה, עוד לפני ההשתלה בתוך הרחם, כיצד נייצר ממותה והאם יש להציג אותה בפני הציבור", אומר פרופ' איריטני. "לאחר שהממותה תיוולד, נבחן את האקולוגיה ואת הגנים שלה כדי ללמוד מדוע נכחדה".
השאלה מדוע נכחדו הממותות הענקיות שפעם צעדו בעדרים גדולים ברחבי אירו-אסיה ובצפון אמריקה ממשיכה גם היום להעסיק את החוקרים ומעוררת דיון סוער: ישנם מדענים הטוענים כי הממותות ניצודו עד להכחדתן על ידי הטורף הדומיננטי החדש באותה התקופה בכדור הארץ – האדם, ואילו אחרים גורסים כי הגורם להיעלמות הממותות הוא השינוי החריף באקלים.