חילופי שרים בתמ"ת - מי יגן על הצרכנים?
חילופי השרים במשרד התמ"ת עלולים לפגוע בצרכנים, אלא אם כן ישנס השר שמחון מותניים ויתניע את פעילותה של הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן. וגם לאורית נוקד, שרת החקלאות, יש בהחלט מה לתרום בתחום משרדה החדש
בתוך חילופי השרים בימים האחרונים נעלמה לרוב עובדה אשר עשויה להשפיע על חיי הצרכנים בישראל לפחות בתקופה הקרובה, ואולי אף מעבר לכך. עד למינויה לשרת החקלאות הייתה אורית נוקד סגנית שר התעשייה, המסחר והתעסוקה (תמ"ת), ובמסגרת תפקיד זה הייתה מופקדת על תחום הצרכנות שבסמכותו של המשרד. עם עזיבתה לא מונה סגן שר בתמ"ת, ופירוש הדבר שהשר החדש, שלום שמחון, יהיה מופקד, בין שלל עיסוקיו במשרד זה, גם על ענייני הצרכנות.
זו אינה בשורה טובה לצרכנים. תחום הצרכנות הולך ונעשה מורכב, התפתחויות טכנולוגיות מאפשרות לגורמים העסקיים, מצד אחד, לפתות צרכנים לרכוש עוד ועוד מוצרים, ומצד אחר, לכבול אותם אליהם בדרכים יצירתיות להרע. אל מול תופעות אלו ואחרות בוצעו בשנים האחרונות תיקוני חקיקה, בניסיון להדביק את הקלקלות שמצמיח שוק הצרכנות הדינמי ולתת להן מענה הולם.
נוקד תרמה רבות לתחום הצרכנות עוד לפני שמונתה לסגנית שר התמ"ת, וגם בתפקידה זה עשתה רבות והשתדלה למצות את סמכויותיה. היא לא הצטמצמה בדלת אמותיה, וקיימה קשרי עבודה עם שרים אחרים, שענייני צרכנות אחרים היו בתחום סמכותם. אחד מהם היה שר התקשורת, משה כחלון, שגם לזכותו נזקפים שיפורים נאים בתחום זכויות הצרכנים.
ואם כך, מה יעלה כעת בגורל הטיפול בצרכנים באופן כללי? מה יהיה גורלם של מהלכים שנקטה נוקד וטרם הושלמו?
נמר של נייר או אימת עברייני הצרכנות?
לכאורה לא צריך להיות מקום לדאגה. הרי רק לפני כמה חודשים מונתה עו"ד תמר פינקוס לראש הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, רשות עצמאית שאליה הועברו על פי חוק סמכויות רבות שבעבר היו נחלת התמ"ת באופן ישיר. בפועל הדברים הרבה פחות מעודדים. רשות סחר הוגן עודנה נמצאת, במידה רבה, על הנייר, ואכיפת חוקי הצרכנות, בהיקפים לא מרשימים, נותרה רובה ככולה בידי התמ"ת.
לזכותה של עו"ד פינקוס ייאמר, כי בתקופת כהונתה הלא ארוכה היא החלה להשתמש באינטנסיביות באמצעי שהחוק מעמיד בידיה – שליחת אזהרות לבעלי עסקים שסרחו וחיובם לנהוג על פי חוק.
רק לפני כמה ימים התרתה בחברת מנו ספנות על פרסומים מטעים, ולפני כן זכתה גם חברת פוקס לאזהרה ברוח דומה. והם לא היו היחידים. עוד גופים, קטנים וגדולים זכו לקבל ממנה אזהרות כאלו במהלך החודשים האחרונים.
אם אכן יפעלו בעלי העסקים שהוזהרו על פי הוראות הרשות לסחר הוגן, יהיה בכך כדי להשיג את המטרה העיקרית – ההגנה על הצרכנים. אולם, והדבר מוכר היטב לכל מי שמודע למתרחש בישראל, מן הסתם ינסו חלקם לחזור לסורם. וכאן יהיה מבחנה האמיתי של הרשות להגנה על הצרכן ולסחר הוגן.
שכן, אי-ציות להוראה כזו עלול לגרום להחמרת העונשים שיוטלו על עוסק שביצע את העבירה על החוק (למשל, הטעיה), שבעטיה הוא הוזהר מלכתחילה. והשאלה הגדולה היא, האם אכן תפעל הרשות ביד קשה נגד מי שהפרו את הוראותיה-שלה, ותגיש נגדם כתבי אישום, כך שניתן יהיה למצות עימם את הדין על כל מכלול התנהלותם – כלפי הצרכנים וביחס להוראות הרשות.
כמעט מובן מאליו שאם האזהרות לא תקבלנה ביטוי נוקב יותר, וגורמים עסקיים אשר יחזרו לעבור עבירות לא יחושו בסנקציות מוחשיות יותר, עד מהרה תיווצר התחושה שהרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן היא רק נמר של נייר. וגם ההיפך נכון: צעדים מהירים וחד-משמעיים יַקנו לרשות החדשה יחס של כבוד – מצד העוסקים והצרכנים כאחד.
רשות ההגבלים העסקיים – זוכרים שהוקמה לטובת הצרכנים?
כאן נכנס לתמונה השר שמחון. אם ישׂכיל להבין עד כמה דחוף לאייש משרות מפתח ברשות להגנה על הצרכן ולסחר הוגן – מערך ייעוץ משפטי ותביעה, חוקרים וכלכלנים ואף דובר מקצועי – הוא יוכל לתרום לשיפור ניכר בחיי הצרכנים בישראל. הכסף להקמת הרשות כבר הוקצב, וחיכוכים אחרונים עם עובדי התמ"ת עקב השינויים שהתחוללו במשרד עם הקמת הרשות עומדים כנראה בפני פתרון, כך שכעת הוא הזמן להפשיל שרוולים.
חשוב לא פחות בהקשר זה הוא מינוי, רצוי מהר ככל האפשר, של ממונה חדש על ההגבלים העסקיים. לפני חודשים אחדים הודיעה רונית קן, הממונה הנוכחית, כי ברצונה לעזוב את תפקידה. לא הזלנו דמעות על כך. להיפך, זו הזדמנות טובה למנות אדם שיפעל ביתר נחישות למניעת התנהלות מונופוליסטית וקרטליסטית במשק – לטובת הצרכנים.
בהקשר זה כדאי שהאיש החדש שייבחר יזכור שבדיוק למען הציבור הענק הזה – הצרכנים – קמה רשות ההגבלים העסקיים. בשנים האחרונות, שבהן כיהנה רונית קן, קשה היה להתרשם שכך היא באמת רואה את תפקידה. ואם כך, הנה עוד הזדמנות לשפר משהו. רשימת המועמדים לתפקיד התארכה, ויש לקוות שוועדת האיתור תבחר אדם ראוי, ולא עוד חביבו של השר שמחון או חביבו של ראש הממשלה. בסרט הרע הזה כבר היינו.
צרכנות – גם במשרד החקלאות
השר שמחון כיהן עד לא מכבר כשר החקלאות. לא רבים מודעים לכך, אך מחיריהם של שני סוגי מזון בסיסיים עודם נתונים לפיקוחו של משרד החקלאות – סוגים מסוימים של חלב וכמה מוצרי חלב בסיסיים, וביצים. אלו מוצרים שצורכים רבות אלה הנמנים עם השכבות החלשות באוכלוסייה, וכל עלייה במחירם מטלטלת את תקציבם.
כעת מופקדת על תחום רגיש זה השרה אורית נוקד. את התייקרות הביצים האחרונה היא כבר לא תוכל למנוע, זה קרה לפני כניסתה לתפקיד. אך ההחלטה ביחס למחיריהם של מוצרים אחרים – כגון חמאה, אשל ושמנת, וכן גבינות קשות מסוימות – היא בידיה. כך גם ההחלטה האם להחזיר לפיקוח מוצרים שהפיקוח ביחס אליהם בוטל, כגון הקוטג'.
מאז בוטל לפני כמה שנים הפיקוח על מחיר הקוטג' עלה מחירו בכ-50%, ובשל כך הדבר אף הגיע לפני כמה חודשים לדיון בוועדה לביקורת המדינה. באותו דיון התחייב משרד החקלאות לשקול את החזרת מחיר הקוטג' לפיקוח, ואת עמדתו הוא אמור למסור לוועדה עד תחילת חודש פברואר הקרוב.
אמנם, לא נשאר זמן רב לגבש את ההחלטה בעניין זה, אך זו הזדמנות להפגין מחויבות לצרכנים באופן לא שגרתי. כבר שנים רבות שבתחום הפיקוח על מחיריהם של מוצרים ושירותים הדרך היא חד-סיטרית – ביטול הפיקוח על מחירים, שבעקבות זאת רק הולכים ומאמירים. הנה הזדמנות לפעול לטובת הצרכנים, כדי לאפשר לכולם ליהנות מאותו מוצר כה ישראלי – גבינת קוטג' – במחיר סביר, תוך פיקוח של משרד החקלאות.
הכותבת היא עורכת דין המתמחה בנושאי צרכנות ומנהלת פורום צרכנות ב-ynet