שתף קטע נבחר

 

נשיא הרפורמים: ישראל לא נראית כמו דמוקרטיה

הרב אריק יופה נועד עם בכירי המערכת הפוליטית, והתריע על הפגיעה בדימוי של ישראל: "מכתב הרבנים היה אסון. הצטיירה מדינה עם מנהיגים פאנטיים". על המונופול האורתודוכסי אמר: "זו הדמוקרטיה היחידה שבה יש אזרחים שלא יכולים להינשא"

"המונופול האורתודכסי הוא אסון ליהדות ולעם היהודי. היהדות בנויה על חינוך ושכנוע, ולא על כפייה. בעולם המודרני, מונופול כזה, שנאכף גם על ציבור שלא מקבל אותו, גורם לאנשים להתרחק מהיהדות", כך אומר נשיא הקהילות הרפורמיות בארצות הברית, הרב אריק יופה, בראיון מיוחד ל-ynet.

 

 

יופה, שלמעשה משמש נציגם של מיליוני יהודים אמריקנים, ביקר השבוע בישראל ונועד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, הנשיא שמעון פרס, יו"ר האופוזיציה ציפי לבני ובכירים נוספים במערכת הפוליטית. בשיחות עמם, הוא התריע על פגיעת הרבנים והממסד האורתודוכסי בתדמיתה של ישראל - כלפי חוץ. לראש הממשלה הוא הודה על הקפאת חוק הגיור שהעניק מונופול לרבנות הראשית בגיור, וציין את הנזק הרב שגרמו מכתב הרבנים והוויכוח סביב גיורי החיילים.

 

להתחיל מבראשית

נשיא הקהילות הרפורמיות סיפר כי בביקוריו בבתי ספר ממלכתיים בארץ, פגש צעירים שרואים במפלגות הדתיות - כתות. "כל מה שקשור אליהם מאוס בעיניהם", הוא מעיד על המפגשים, "הם מתעבים אותם, וזה מרחיק אותם מהתורה והיהדות. זה לא טוב לנו. כולי תקווה שיום אחד הרב הראשי יבין שצריך להיות גמיש, ושכל המנגנון האורתודוכסי הוא בעייתי וצריך להתחיל מחדש. צריך לתת לאנשים לבחור את היהדות שלהם".  

 

כשיופה מדבר על התחלה חדשה, הוא בהחלט מתכוון לכך: "ביהדות אין רבנים ראשים. רב גדול הוא רב שהידע, הבקיאות שלו בתורה ואופיו הופכים אותו למנהיג - ולא העובדה שהוא נבחר בצורה פוליטית. הרבה יותר טוב לנו אם לא היתה קיימת בכלל הרבנות הראשית. מה שחשוב ליהדות זה שיהיה שוק חופשי בענייני דת, ושהאחריות על היהדות בכל הזרמים תהיה לחנך - ולא לעשות את זה כמו היום, באופן כפייתי.

 

"בעצם, ישראל היא המדינה הדמוקרטית היחידה בעולם שיש בה אזרחים שלא יכולים להתחתן. מי שרוצה להינשא בישראל לא יכול ללכת לרב רפורמי או קונסרבטיבי, כי לפי החוק אין לזה מעמד בכלל. התוצאה היא שיש לא-מעט אנשים שבוחרים להתחתן מחוץ למדינה. זה מגוחך. וזה לא מחזק את המדינה, אלא להפך. העלייה מרוסיה הביאה לארץ מאות אלפי אנשים שההלכה אינה מכירה בהם כיהודים, אז הלכה למעשה כבר קיים היום מצב שהאורתודוכסים חוששים ממנו, שיש שתי קבוצות שלא יכולות להינשא ביניהן".

 

"מדינה עם מנהיגים פאנטים"

להתנהלות הפנים-ישראלית יש כמובן גם השלכות. מכתב הרבנים, למשל, עורר סערה רבתי בארץ, אך גם ממש לא תרם לתדמיתה של המדינה יהודית, כפי שהיא נתפסת בארצות הברית.

 

"כל מה שנתפס כמערער את הדמוקרטיה  - זה רע ומסוכן", אמר יופה, "אי אפשר לתאר איזה אסון מבחינת הדימוי של המדינה היה מכתב הרבנים, שאסר להשכיר דירות לערבים. הרושם שהתקבל באמריקה הוא שיש פה מנהיגים דתיים שאומרים שאסור לתת שוויון מלא לאזרחי המדינה. זה נתפס כהתקפה על הדמוקרטיה. התגובה של היהודים היתה שזה בטח סילוף, אבל בעיתונות הכללית הצטייר שיש כאן קיצונות דתית. המדינה נראתה כאילו זו אינה מדינה דמוקרטית, אלא מדינה שיש בה מנהיגים פאנטים - וזה מאוד מסוכן".

 

הבעיה שלנו היא רק מבחינה דתית?

 

"יש הרבה דברים שדורשים שינוי במדינת היהודים, אבל מה שחשוב לי זו התמונה הדתית. נפגשתי עם גדעון סער, שר החינוך, וציינתי בפניו שהחינוך הממלכתי הוא מאוד בעייתי - אין הרבה שעות תנ"ך, לא לומדים כמעט על העולם היהודי. עכשיו השר יזם תוכנית לימודים שתעסוק ביהדות ואני קצת יותר אופטימי. הנושא הזה מאוד הדאיג אותי".

 

היהדות שיופה מבקש לקדם היא קהילתית, כזו שמרוכזת לא סביב מצוות והלכה, אלא סביב ציר חברתי שממוקם בבית כנסת. "באמריקה יהודי מזדהה עם הקהילה דרך בית הכנסת, גם אינו מאמין", הוא מסביר, "בארץ זה שונה לגמרי. פה יש היסטוריה של אנטי-דתיוּת, שלא קיימת בארצות הברית. באמריקה יש אדישות לדת, אבל לא שנאה. כאן, חילונים מרחיקים את עצמם מכל ענייני הדת. חילונים מרגישים שאין להם צורך בגישה לעולם הדתי, שהם לא זקוקים לתפילות או לרוחניות. רק בשנים האחרונות אנחנו רואים קבוצות שמתחילות להתקרב ליהדות בדרכן. זה ייקח קצת זמן, אבל זה יילך ויגדל".

 

מאמץ משותף נגד התבוללות

נשיא הקהילות הרפורמיות מאמין שההתעוררות החדשה ביהדות תעשה טוב גם ליהדות המתקדמת בארץ. "אנחנו קטנים פה ומתכוונים לעשות הרבה בעניין בעתיד, הוא מבהיר. "בשנים הראשונות של המדינה שמנו את הדגש על בניית מדינה יהודית, עכשיו אנחנו משנים גישה ונחשוב יותר על עצמנו. הטעות הגדולה שלנו הייתה שלא דאגנו לחנך פה רבנים ישראלים. יש לנו עכשיו תוכנית חדשה להכשרת רבנים ילידי הארץ, ואני מאמין שבעוד 10 שנים יהיו פה למעלה מ-100 רבנים שיעמדו בראש קהילות בכל רחבי הארץ. זה מה שצריך, וזה מה שיקרה".

 

אחוזי ההתבוללות הגבוהים בתפוצות אולי מצביעים על כך שאתם לא הדרך

 

"זו אכן סכנה, אבל זה לא עניין של רפורמים או לא. מדובר בתופעה שהיא תוצאה של חיים בעולם מודרני, שנותן ליהודים שוויון מלא. בצרפת ובאנגליה יש רוב לאורתודוכסים, האם שם יש פחות התבוללות? זו בעיה של כולנו, ולכן עלינו לעבוד יחד כדי לחנך לזהות יהודית. בלעדינו המצב היה הרבה יותר קשה".

 

אם גיפורד הייתה בישראל

תופעת ההתבוללות לא מונעת מקהילות רפורמיות לצרף לשורותיהם חברים שהם דור ראשון להתבוללות,

ושההלכה האורתודוכסית אינה מכירה ביהדותם. הדוגמא ההבולטת של התקופה האחרונה היא חברת הקונגרס גבריאל גיפורדס, שנורתה בראשה בכנס בארצות הברית לפני כשבועיים.

 

גיפורדס היא בת לאב יהודי ואם נוצריה, ועומדת בסטנדרטים ההלכתיים של הרפורמים. "מדובר באשה נפלאה", מעיד יופה, "אבל אם היא הייתה באה לארץ, לא היו מקבלים אותה כיהודיה. כילדה היא גדלה בלי זהות יהודית, אבל כשביקרה בארץ התקרבה ליהדות והצטרפה באופן רשמי לבית כנסת רפורמי - והפכה לפעילה בקהילה. וזה הודות לכך שיש זרם שהכיר בה כיהודיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרב אריק יופה
צילום: באדיבות אתר ה- urj
גיפורדס. יש מי שהכיר בה
צילום: AP
מכתב הרבנים. אסון תדמיתי
הגיור הצבאי. נזק רב נגרם
מומלצים