מומחים: החמקן הסיני כולל טכנולוגיה אמריקנית
המשטר הקומוניסטי בבייג'ינג חשף באחרונה מטוס שעלול לערער את העליונות האווירית של ארה"ב. אולם הפנטגון כבר צריך להכיר את יכולות ה-J-20, שחלק מהטכנולוגיות שלו הגיעו מה-F-117
גורמי ביטחון בבלקן וכן מומחי תעופה טענו היום (א') שהמטוס החמקני שפיתחה סין "שאב השראה" ממטוס שהתרסק בעבר בסרביה. לטענתם, נציגי הצבא הסיני אספו שברי מטוס שהתפזרו במדינה לפני 12 שנה.
בתחילת החודש, לקראת ביקורו מתוקשר של שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס, הדליפה סין צילומים של טיסת הבכורה של J-20 "צ'נגדו", מטוס חמקני הנמצא בשלבי פיתוח מתקדמים. בארה"ב ניסו לצנן את ההתלהבות ואמרו כי המטוס לא מאיים על ארה"ב וכי "יעברו שנים" עד שהוא יהיה כשיר לקרב.
תמונות מטוס ה-J-20 שהודלפו החודש (צילום: AP)
ה-F-117 "נייטהוק" היה מטוס הקרב החמקני הראשון בהיסטוריה והעניק לארה"ב את היכולת לטוס מבלי להתגלות על ידי מכ"ם. הפרויקט היקר ספג מכה קשה במהלך המלחמה בבלקן, כשמטוס שלקח חלק בהפצצת נאט"ו בסרביה במרס 1999 הופל בידי טיל נגד מטוסים. הטייס נפלט לפני הפגיעה וניצל, אך זו היתה הפעם הראשונה שהמטוס היקר נפגע.
הריסות המטוס שהופל התפזרו על פני שטח חקלאי נרחב ואזרחים אספו את השברים למזכרת, חלקם בגודל של מכונית קטנה. "בזמנו קיבלנו מידע מודיעיני על כך שסוכנים סינים חוצים את האזור לאורכו ולרוחבו ואוספים שברי מטוס מחקלאים מקומיים", אמר אדמירל דבור דומזט-לוסו, בכיר בצבא קרואטיה בעת התאונה.
"אנחנו מאמינים שהסינים השתמשו בחומרים הללו כדי לקבל הצצה לטכנולוגיה החמקנית הסודית ולבנותה מחדשה ב'הנדסה הפוכה'", הוסיף האדמירל הקרואטי דומזט-לוסו. בכיר בצבא הסרבי אישר גם כן שתושבים אספו את הריסות המטוס ושחלקם "הגיעו לידי נספחי צבאות זרים".
הריסות ה-F-117 בסרביה, 1999 (צילום: AP)
חלקים אחרים של ה-F-117, לרבות הכנף השמאלית עם סמל חיל האוויר האמריקני, חופת תא הטייס, כסא המפלט וקסדת הטייס, מוצגים במוזיאון התעופה של בלגרד. "אני לא יודע מה עלה בגורלו של שאר המטוס", הסביר זורן מילשביץ', סגן מנהל המוזיאון. "הרבה משלחות ביקרו אצלנו בעבר, לרבות הסינים, הרוסים והאמריקנים. אולם אף אחד לא ביקש לקחת חלק מההריסות".
זורן קוסבץ', יועץ צבאי העובד באיטליה, אמר ששליט סרביה לשעבר סלובודן מילושביץ' נהג לחלוק ציוד מערבי שנפל בחיקו עם בעלי בריתו במוסקבה ובבייג'ינג. "אין ספק שה-F-117 עמד בראש רשימת הבקשות, הן של הרוסים והן של הסינים".
רוסיה מקווה להכניס לשירות הבאה מטוס חמקן שהיא פיתחה, T-50 של חברת סוחוי, שהמריא אשתקד לטיסת הבכורה. המטוס צפוי להיכנס לשירות פעיל בעוד ארבע שנים. ייתכן שגם הקרמלין "שאב השראה" מהריסות ה-F-117 שהתרסק בסרביה.