שתף קטע נבחר

 
צילום: דובר צה"ל

החזית הדיפלומטית: טירקל? מאוחר ולא אמין

במערב יגיבו באיפוק, המדינות העוינות "יעשו מטעמים", וההשפעה האמיתית תתגלה רק בחקירות האו"ם העתידיות. דיפלומטים בכירים לשעבר מתקשים לראות את העולם יוצא מגדרו בעקבות פרסום ממצאי ועדת טירקל על המשט לעזה

פרסום ממצאי ועדת טירקל אתמול (יום א') אולי עורר הדים בישראל ובטורקיה, אבל דיפלומטים ישראלים מעריכים כי ההשפעה בזירה הבינלאומית תהיה מינימלית. להערכתם, הזמן שעבר מאז התקרית, טענות על עדויות חד צדדיות ומחלוקות בנושאים הנדונים יקשו על ישראל לתרגם את הזיכוי שקיבלה מהוועדה להישגים בזירה הבינלאומית.

 

"מוטב מאוחר מלעולם לא, אך אומות העולם לא יעמדו מחר מאחורי ישראל", אמרו ל-ynet דיפלומטים בכירים לשעבר והזכירו כי "דו"ח האו"ם יהיה הרבה פחות עדין מדו"ח טירקל".

 

מסקנות ועדת טירקל - סיקור נרחב ב-ynet:

  • מסמך: לחצו להורדת הדו"ח המלא (בפורמט pdf)
  • מסקנות ועדת טירקל: דיון מיוחד בעמוד הפייסבוק שלנו

     

    ועדת טירקל אמנם נועדה לבדוק את התנהלות ישראל באירועי המשט,

    אך קשה שלא לראות בממצאיה תחמושת בקרב על דעת הקהל העולמית. ועל פי דיפלומטים בכירים בדימוס, מדובר בתחמושת לא יעילה. "אני צופה אפקט דליל ביותר של המסקנות הללו", אמר ל-yent עודד ערן, שכיהן בעבר כשגריר ישראל באיחוד האירופי ובירדן, וכן כראש המשא ומתן עם הפלסטינים. ערן הסביר כי הפרשה אמנם טרם נשכחה בעולם, אך עם הזמן היא "איבדה מהעניין הגדול שהיה בה".

     

    מי שכן יתעניין בפרטים, לדבריו, יהיו הטורקים, וכן מדינות פרו-פלסטיניות או מדינות ערב. "מי שכבר שפט את מדינת ישראל", הבהיר ערן, "בהחלט לא עומד להשתכנע". צבי מגן, שגריר ישראל ברוסיה ואוקראינה לשעבר, דיבר על תגובה מעורבת במזרח התיכון - בעוד מדינות מתונות כירדן וסעודיה יקבלו את הממצאים, מדינות עוינות "יעשו מהם מטעמים". במערב, לדבריו, כמו גם ברוסיה וסין, הדוח צפוי להתקבל באופן חיובי אך שקט. 


    "את המתנגדים הדו"ח כבר לא ישכנע" (צילום: רויטרס)

     

    ערן הוסיף כי חשיבותה האמיתית של הוועדה תתברר במלואה רק כשהפרשה תגיע למסדרונות האו"ם. "ייתכן מאוד שאז העניין יתעורר, במיוחד אם תהיה התנגשות בין מסקנות טירקל למסקנות האו"ם", אמר ערן, שציין כי בהקשר זה שיתופם המלא של משקיפים בינלאומיים וחתימתם על הממצאים יפעלו לטובת ישראל. "ועדת האו"ם תהייה חייבת לקחת את הדו"ח הזה בחשבון, לא יוכלו להתעלם ממנה שם".

     

    "המחלוקות נותרו בעינן"

    אולם, יש מי שחושב כי אין לתלות בעיטור מצבת הוועדה בשמות זרים תקוות רבות מדי. "ישראל לא ידועה בעולם כאחת ששופטת את עצמה יותר מידי בחומרה, וגם שני הנציגים הבינלאומיים, שאחד מהם ידוע כידיד ישראל, לא ישנו זאת", הסביר שמעון שטיין, שגריר ישראל בגרמניה בין השנים 2007-2001 וסמנכ"ל משרד החוץ לענייני מזרח ומרכז אירופה לשעבר. לדבריו היעדר העדויות מהצד השני פוגם בלגיטימציה של הוועדה, שתועלתה ההסברתית תסתכם בהפחתת לחצים ו"הורדת גובה הלהבות".

     

    בשיחה עם ynet הסביר שטיין כי שלושת הנושאים אליהם התייחסה עד כה הוועדה הציבורית

    - הסגר הימי על עזה, השיקולים ההומניטריים של המצור והתגובה למשט - היו ונשארו שנויים במחלקות: "באשר לסגר, האיחוד האירופי סבור שישראל צריכה להסירו מיידית, ואת הפרשנות המשפטית בסוגיית המים הבינלאומיים אפשר לסתור". במישור ההומניטרי, לדבריו, ההקלות עליהן החליטה ישראל רק הוכיחו כי ניתן היה לפעול מבלי לפגוע בביטחון ישראל.

     

    בדומה לעמיתיו, שטיין לא מעריך שהדו"ח ישפיע באופן משמעותי על דעת הקהל העולמית ביחס לתקרית. "התמונות כבר עשו את שלהן. הוועדה קבעה שאין בפעולה כמעט כל פסול, אז מה?" תהה שטיין. "אמנם מוטב מאוחר מלעולם לא, אך האם מחר יעמדו אומות העולם מאחורי ישראל ללא כחל וסרק? לדעתי לא".


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מעט ומאוחר? יעקב טירקל
    צילום: גיל יוחנן
    תומכים במשט
    צילום: רויטרס
    מומלצים