חושב שהעובד חולה ושלחת אותו הביתה? תשלם
האם יכול מעסיק לשלוח עובד שנראה לו חולה לביתו - כדי שלא ידביק אחרים? לא, אלא אם כן הוא משלם לו תשלום מלא ולא גורע מימי המחלה או החופשה שלו. אבל יש יוצאי דופן
כבר קראנו על העלות המטורפת של השפעת למשק. שפעת ונגזרותיה תמיד תתפוס אותך לא מוכן; ובטח אם אתה עובד על בסיס עמלות מכירה, או שאינך זכאי לתשלום מלא על ימי מחלה מהיום הראשון. סקר שנערך לאחרונה אף הראה שכ-16% מהעובדים יגיעו לעבודה גם אם הם מאוד חולים. האם אותם עובדים מסורים מפגינים הקרבה? אולי, אבל זו גם הקרבת בריאות הסובבים אותם והקרבת טובת העסק שעלול להיפגע מהידבקות עובדיו. מה יכול המעסיק לעשות - כדי שההקרבה הזו לא תבוא על חשבונו?
- הצטרף לעמוד הפייסבוק של ynet
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
ובכן, מתברר שהוא לא יכול לעשות יותר מדי. למעסיק זכות לנהל את עסקיו כראות עיניו, אבל זו לא זכות מוחלטת. הקביעה אם עובד חולה או לא דורשת חוות דעת של רופא, והמעסיק איננו רופא. לכן הוא אינו יכול לכפות על עובד לשהות בחופשת מחלה כפויה. זאת, מבלי שרופא בחן זאת וקבע שמצבו הבריאותי של העובד לקוי וכי אין בכושרו לבצע את עבודתו.
לפיכך, מעסיק המורה "מעכשיו לעכשיו", לעובד לשהות בחופשה כפויה ללא תשלום, מסתכן בשתיים. האחד, כי הנחייתו לעובד שלא להגיע לעבודה תיתפס כהודעת פיטורין. השני, כי הוא יחויב בתשלום שכר מלא עבור ימי היעדרות אלו וכי ימי ההיעדרות לא יחשבו כימי חופשה על חשבון ימי החופשה הצבורים המגיעים לעובד מכוח חוק חופשה שנתית.
יש מקרים בהם אפשר לחייב בבדיקת רופא
אז לכאורה עובד שלא הולך להיבדק מבחירה הופך את מעסיקו לחסר אונים. אבל יש מוסדות עם הסכמים קיבוציים בהם נקבעה חובת העובד לעבור בידוק רפואי הן בעת קבלתו לעבודה והן במהלכה, אחת לפרק זמן מסוים. כמו כן, מעסיק אשר חלה עליו פקודת הבטיחות בעבודה, חייב לקיים שגרת בדיקות רפואיות לעובדים החשופים לגורמים סיכון המופיעים בפקודה. אבל, וזה אבל גדול, במקרים בו אין חובה שכזו עולה מתוך הסכם העבודה, הרי שבמרבית המקרים, לא יכול המעסיק לחייב את העובד לעבור בידוק רפואי.
המצב הינו שונה, כאשר עובד ממציא מסמך רפואי, המלמד על מצבו הרפואי ואצל המעסיק מתעורר ספק בדבר תוכן המסמך הרפואי שאז, הוא רשאי להעמיד את העובד לבדיקה רפואית והעובד נדרש להיענות להזמנתו להיבדק.
האם העובד זכאי לשכר בגין חופשה שנכפתה עליו ,ללא תיאום שגרמה לו אי נוחות קשה?
מעסיק המורה לעובדו לשבת בבית ולשהות בחופשת מחלה כפויה שאינה מגובה באישורים המתאימים, לא יכול לטעון כי מדובר בהיעדרות שאינה מזכה בשכר כלשהו. ככלל, כל חופשת מחלה כפויה, שאינה מגובה באישור רפואי, איננה מוגדרת כחופשת מחלה.
שלחת הביתה? שלם שכר מלא
בהתאם לכך, אם מדובר בעובד שמעוניין לעבוד ומעמיד את עצמו לרשות העבודה, כאשר ביכולתו לבצע את עבודתו כנדרש, אך עבודתו נמנעת ממנו על ידי המעסיק הטוען כי העובד חולה, הרי שהמעסיק חייב לשלם לעובד את שכרו הרגיל שהיה משולם לו אילו היה מתייצב לעבודה.כמובן שהשכר אותו ישלם המעסיק, איננו השכר השווה לדמי מחלה (שכר חלקי), שכן אין המדובר במחלה, שכן אין היא מגובה באישורים רפואיים מתאימים.
האם ניתן לראות בימי ההיעדרות שנכפו על העובד כימי חופשה?
חופשה אליה יצא העובד בניגוד לרצונו ואשר גרמה לעובד אי נוחות קשה, לא תוכר כחופשה על חשבון ימי החופשה השנתית המגיעים מכוח חוק חופשה שנתית. הדין והפסיקה מלמדים, כי חופשה הינה כזו המתואמת מראש. אומנם, המעסיק הוא בעל הזכות לקבוע את מועדי החופשות של עובדיו, אך עליו לעשות זאת תוך התחשבות בצרכי העובד ובתיאום עימו.
עובד על עמלות? תקבל רק שכר בסיס
איך מוודאים את זה? בית הדין הארצי לעבודה קבע שבמקרה בו מעסיק כפה על עובד חופשה שלא תואמה מראש והעובד לא הסכים לה, אין לראות בהיעדרות כחופשה שנתית או כהיעדרות שאינה מזכה בשכר. המשמעות - העובד זכאי לשכר מלא תוך שמירת זכותו לחופשה שנתית.באשר לעובדים המשתכרים מעמלות, הרי שהם זכאים בתקופת היעדרותם הכפויה לקבל לפחות את שכר המינימום הקבוע במשק.
הכותבת היא עורכת הדין שרון אלמקייס חכמון , ממשרד חכמון – אלמקייס ושות', המתמחה בדיני עבודה.