ארה"ב: חקירת ועדת טירקל מהימנה ואובייקטיבית
בוושינגטון העניקו רוח גבית לעבודתם וממצאיהם של חברי הוועדה לבדיקת אירועי המשט. דובר מחלקת המדינה הבהיר כי בבית הלבן עדיין ממתינים למסקנות ועדת האו"ם, אך הדגיש: "דו"ח טירקל עצמאי, אמין ובלתי תלוי בסיום חקירה שקופה"
בבית הלבן מרוצים מעבודתם של חברי ועדת טירקל ומסקנותיהם בנוגע לבדיקת אירועי המשט הטורקי לעזה, בהם נהרגו תשעה אזרחים טורקים. "אנו מאמינים שמדובר בדו"ח עצמאי, תוצר של חקירה מהימנה, חסרת פניות ושקופה מצד ישראל", הודיע אמש (יום ב') דובר מחלקת המדינה האמריקנית, פיליפ קראולי.
מסקנות ועדת טירקל - סיקור נרחב ב-ynet:
- ארדואן: למסקנות אין כל ערך או אמינות
- החיילים העידו: הכניסו לי אצבעות כדי לעקור עין
- "הסגר חוקי, אין רעב ולא נפגעו זכויות"
המסקנה המרכזית של ועדת טירקל הייתה שחיילי צה"ל פעלו כראוי, למרות שהופתעו מהאלימות, בהשתלטות על ה"מרמרה" שהיתה בדרכה לרצועת עזה. עוד עלה מהמסקנות כי ישראל פעלה על-פי החוק הבינלאומי כאשר השתלטה על
למרות התמיכה, בהודעה שפרסם הבהיר דובר מחלקת המדינה כי מסקנות הוועדה הישראלית אינן מהוות תחליף לממצאיה של ועדת האו"ם, שהוקמה כדי לחקור את אירועי המשט ואת פעולותיהם של חיילי צה"ל.
"אנחנו ממשיכים להתייחס לפאנל בחסותו של מזכ"ל האו"ם כפורום העיקרי שבו צריכה הקהילה הבינלאומית לבחון את נסיבות התקרית. אנחנו מאמינים שהשלמת הדו"ח הראשון מתוך שניים של ועדת טירקל, הוא צעד חשוב. למיטב הבנתנו, החלק השני יפורסם בחודשים הקרובים מזכ"ל האו"ם".
"תמכנו במאמץ הזה של ישראל", הוסיף קראולי. "זהו דו"ח עצמאי, אמין ובלתי תלוי בסיום חקירה שקופה שישראל ביצעה. הדו"ח הזה יתרום לתהליך הרחב יותר שיימשך באמצעות מזכ"ל האו"ם".
ההשתלטות על המשט לעזה אירעה ב-31 במאי אשתקד לפנות בוקר. מאות פעילים שהגדירו עצמם "פעילי שלום" עשו דרכם לחופי הרצועה כדי לשבור את הסגר הימי שהטילה עליה ישראל, וסירבו להוראת חיל הים - שכרז להם ברשת הקשר - לעצור. אחרי שכל הפניות אליהם נותרו ללא מענה, השתלשלו חיילי צה"ל ממסוקים אל סיפון האונייה "מרמרה", עליה היו מאות רבות של פעילים. תמונות מזירת האירוע תיעדו את הנוסעים מכים קשות את החיילים, ואף חוטפים את חלקם לזמן קצר.
בחלק הראשון של מסקנות הוועדה, שפורסם היום אחרי שהוגש לראש הממשלה, מטילים חברי הוועדה את האחריות להידרדרות ולאלימות על הסיפון על פעילי ה-IHH. "נכונות זו לתת סיכוי להתנהלות האירוע ללא אלימות, כלל איננו יכול להיזקף לחובתה של המדינה האוכפת. הגורם הסיבתי המכריע להידרדרות זו הוא האלימות
שננקטה על ידי פעילי ה-IHH".
בנוסף הם קבעו כי החיילים הופתעו מהאלימות, כשעלו על ה"מרמרה". "מקבלי ההחלטות לא ידעו מראש על אופיה של קבלת הפנים האלימה, שתוכננה על ידי פעילי ה-IHH, וחוסר היכולת לזהות את כוונות ה-IHH, היתה השפעה ישירה על התכנון והביצוע של המבצע". חברי הוועדה מצאו כי לא מדובר רק באיסוף מודיעין חסר, אלא גם ש"לא הובא בחשבון שעל הספינה הטורקית יש כוח מאורגן, החמוש בכלי נשק קטלניים, המתנגד באופן פעיל לניסיונות העלייה על האוניה".
על ההחלטה לעצור את המשט, לפני הגעתו לעזה, קבעה הוועדה:"עמדנו על כך שהדרג המדיני, והן הדרג הצבאי, פעלו בתום - תוך התחשבות במחוייבויותיה של ישראל, תחת החוק הבינלאומי במהלך שלבי ההכנה, כמו גם בזמן ניהול הפעולה. הדרישה להקנות משקל למחוייבויות אלה, תאמה גם את האינטרס הכללי של ישראל למנוע דה-לגיטימציה מדינית ופגיעה תדמיתית".