שתף קטע נבחר

 

יום השואה הבינלאומי: פחות ניצולים, יותר עניים

העולם מציין היום את זכר השואה, והקרן לרווחת הניצולים מדווחת שבתוך 5 שנים חל בישראל גידול של 160% במספר הניצולים הנזקקים לעזרתה. הניצולים חוששים שגם ארגוניהם יקרסו: "רבים מאתנו בודדים, ורק שם מוצאים עם מי לדבר"

"אני חי מהיד לפה. אין לי טלפון נייד או DVD. הרנטה הגרמנית שאני מקבל משולמת לשכר הדירה עבור דירת חדר קטנה, ואני חי מקצבת ביטוח לאומי של 1,800 שקל. אני כל הזמן בדיכאון, ומטופל בתרופות עוד מהמלחמה".

 

המונולוג הזה שייך לארנסט דויטש, ניצול שואה בן 84 שחי בגפו בתל-אביב, אחד מ-60 אלף ניצולי השואה שנתמכים על-ידי הקרן לרווחת ניצולי השואה. דו"ח שמפרסמת היום (ה') הקרן לרגל יום השואה הבינלאומי אינו מביא עמו בשורה - בחמש השנים האחרונות חלה עלייה של 160% במספר הניצולים הנזקקים שקיבלו סיוע מהקרן.

 

אם בשנת 2005 עמד מספר הניצולים שהסתייעו בקרן לרווחת הניצולים על 23 אלף, כעת הוא עומד על כ-60 אלף. בקרן

מציינים כי העלייה במספר הניצולים הנזקקים התרחשה אף שמאז שנת 2005 הלכו לעולמם כ-56 אלף ניצולים מתוך 264 אלף (22%). בשנת 2010 חיו בישראל 208 אלף ניצולי שואה, ולפי מחקר של מכון ברוקדייל, בשנה הקרובה ילכו לעולמם 6% מהם - כ-13 אלף איש.

 

בקרן מודים כי למרות הגידול בתקציב הקרן, היא אינה מצליחה לספק את צורכי כל הפונים, בין היתר משום שגיל הניצולים עולה. בשנת 2010 עמד תקציב הקרן על 425 מיליון שקלים לעומת 166 מיליון בשנת 2005. "בזמן שהעולם מציין את יום השואה הבינלאומי, עלינו לעשות הכול כדי להמשיך ולהגדיל את התמיכה בניצולים - ראשית בתמיכה החומרית, אך לא פחות מכך, ליצור עבורם חברה תומכת ולהיות 'אור ליהודים' עוד לפני שנהיה 'אור לגויים', בכל הקשור לזכויות ניצולי השואה", אמר יו"ר הקרן, אלעזר שטרן.

 

ארגוני הניצולים: פטרו אותנו מארנונה

יום השנה הבינלאומי עומד הפעם מבחינת ניצולי השואה בישראל גם בסימן סכנת הסגירה המרחפת מעל ארגונים הפועלים למענם ברחבי הארץ. רבים מהארגונים האלה אינם מסוגלים לעמוד בעלויות הארנונה, ואף ששר הפנים, אלי ישי, הבטיח

לסייע להם, הפיתרון אינו נראה באופק. חלק מהארגונים למען ניצולי השואה פועלים מבתי הניצולים עצמם, בניסיון לחסוך את שכר הדירה.

 

מרים שוסטר, העומדת בראש ארגון למען הניצולים שנוסד לפני כחמישים שנה, והיום עומד בפני סגירה בשל קשיים כלכליים, מספרת על החשיבות הרבה הטמונה בארגונים כגון זה. "הגיעה אליי ניצולת שואה מבוגרת, ופשוט רצתה שאעזור לה לחייג לביטוח הלאומי. שאלתי אותה, למה הילדים לא עוזרים לך? היא ענתה שהילדים צוחקים עליה. לניצולי שואה הרבה יותר קל לבקש משהו מניצול שואה אחר. כשזקן רואה זקן, הוא רואה את עצמו, ויותר קל לו להיפתח".

 

לפני כחצי שנה הגיעה משלחת של ניצולי שואה אל שר הפנים ישי, כדי לבקש פטור מתשלום הארנונה עבור ארגוניהם, והוא הבטיח לעזור להם - אך מאז דבר לא קרה. במכתב ששלח בחודש שעבר יו"ר ארגון הגג של ארגוני ניצולי השואה, נח פלוג, הוא כתב לישי: "למרות הבטחתך לבדוק את הנושא, טרם קיבלנו תשובות כלשהן בנושא או התייחסות כלשהי מצדך" (לקריאת המכתב, לחצו כאן). הוא קבל על כך שארגוני הניצולים ממשיכים להיתקל ב"אטימות לב" לנוכח בקשתם לפטור אותם מארנונה.

 

"אל תקחו מאתנו את האפשרות לדבר"

יו"ר ארגון ניצולי השואה יוצאי רומניה, זאב שוורץ, אינו אופטימי מול הבטחות השר, אבל ממשיך לקוות. "אולי עכשיו משהו ישתנה. אין הצדקה לכך שהבילוי היחיד של הניצולים - יציאה מהבית ופגישה עם ניצולים אחרים - יילקח מהם. אנחנו 52 ארגונים, ולא שמעתי על הקלות בשביל אף אחד. רבים מהניצולים הם בודדים, וחשוב מאוד להם לצאת מהבית, להגיע לארגון, לקרוא עיתון, לשתות קפה, ולדבר עם ניצולים אחרים. אסור לשכוח שהצעירים שבהם עברו את גיל 75, ואסור לנו לקחת את זה מהם".

 

בתגובה לפניית ynet מסר דוברו של שר הפנים כי הפנייה התקבלה בלשכתו: "השר ישי מוקיר את ניצולי השואה,

וכפי שנהג עם ציבור הנכים, כך בכוונת השר לנהוג עם ניצולי השואה ולתקן תקנות, שתכליתן להקל מבלי להמתין לוועדת ברזילי".

 

יום השואה הבינלאומי מצוין ביום השנה לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו, ונח פלוג, המכהן גם כנשיא ארגון אושוויץ הבינלאומי, הביע דאגו ממצבו הפיזי של מוזיאון אושוויץ-בירקנאו, ומכך שלמרות התגייסות גרמניה, ארה"ב, אוסטריה ומדינות נוספות למימון עבודות השיקום והשימור של האתר, חסרים עדיין כ-40 מיליון אירו להשלמת העבודות. "אסור לנו להרשות שהאתר יהיה במצב ירוד ולא יישמר לדורי דורות", הזהיר, וקרא לניצולי השואה ולמדינה לסייע בשימור המחנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נח פלוג. "לפעול גם לשימור אושוויץ"
צילום: אלי מנדלבאום
אלעזר שטרן. "להיות אור ליהודים לפני אור לגויים"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים