המשכורות בהבימה גבוהות? בקאמרי יותר
המסמך שהודלף בסוף השבוע וחשף את עלויות השכר של בכירי התיאטרון הלאומי, הציג תמונה חלקית של המציאות: בתיאטרון בית ליסין הסכומים דומים, ובקאמרי עלות השכר של חמשת הבכירים גבוהה בכ-20 אחוז
המשרד הממשלתי שמי מאנשיו הדליף לתקשורת ביום חמישי האחרון את המסמך ובו נתוני חמשת מקבלי השכר הגבוה בתיאטרון הלאומי הבימה, מחזיק בידיו נתונים מקבילים של שני התיאטראות הגדולים האחרים הפועלים בישראל. אך למרות זאת, העדיפו באותו המשרד שלא לחשוף את הנתונים המלאים, אלא להציג בפני הציבור הישראלי תמונת מציאות חלקית ומעוותת.
משכורות גבוהות הן נתון שבדרך הטבע מקפיץ לציבור הישראלי את הפיוזים. מכאן, היה מי שהאמין, יהיה קל לקשור ולהסיק שגם אם העסק כשר, הוא מסריח מספיק כדי לערוף ראשים. תיאטרון הבימה, אין זה סוד, מדדה מזה שנים ארוכות פול גז בניוטרל. זה קשור גם לנדודיו מחוץ לאולם הבית, אבל לא רק.
חמשת מקבלי השכר הראשונים של הקאמרי לשנת 2010
מה שבטוח הוא שגם בקרב על מקבלי השכר הגבוה בתיאטרון הישראלי, הבימה רחוק מלהיות מוביל. מספיק להביט אל הנתונים הרשמיים שמציגים לכל דורש משרד האוצר והחשב הכללי באתר התמיכות הממשלתי, כדי להבין שאם במשרדי התרבות והאוצר מאמינים שדרושה רפורמה בכל הנוגע לגובה שכרם של עובדי התיאטרון הישראלי, הבימה הוא לא בהכרח המקום הראשון להתחיל בו.
המסמך שהודלף והתייחס לנתוני הבימה בשנים 2008-9, שכח לציין כי עלות שכרם של חמשת מקבלי המשכורות הגבוהות בתיאטרון הלאומי, נמוכה בכ-20 אחוז (סכום של 1,326,059 שקלים) מזה שהוענק באותן השנים לקולגות המובילות את פירמידת השכר בתיאטרון הקאמרי של תל אביב. כולם, אגב, שחקנים.
עלויות השכר של בכירי בית ליסין, 2010
בבית ליסין, בשנים הנקובות, עלות שכרה של החמישייה הפותחת בתיאטרון גבוהה בארבעה אחוזים (סכום של 282,051 שקלים) מזה שהעניק התיאטרון הלאומי לבכירי שחקניו. בחמישייה הפותחת של בית ליסין לשנת 2009, נמצאת במקום הרביעי ברשימה, עם 583,000 שקלים, המנכ"לית והמנהלת האמנותית ציפי פינס. שכרה, אגב, כנדרש, אינו עולה על הרף שקבע את תקרת השכר של מנהלי מוסדות בארץ.
בעוד שבבית ליסין ובתיאטרון הבימה קו מיליון השקלים בעלות שכר שנתית לעובד יחיד טרם נחצה, בכל אחת משלוש השנים האחרונות חצה לפחות שחקן אחד של הקאמרי את הסכום הזה. ב-2008 עלות השכר הגבוהה ביותר שהעניק התיאטרון העירוני לשחקן בודד עמדה על 1,164,557 שקלים. ב-2010, עלויות השכר של שניים משחקני הקאמרי עמדו על יותר ממיליון שקלים, ועלות שכרו של שחקן נוסף בחמישייה המובילה עמדה על 932,255 שקלים.
עלויות השכר של בכירי הבימה, 2010
נתוני שנת 2010, שמתפרסמים כעת לראשונה ב-ynet, מציירים תמונה מעוררת מחשבה על מחירם של הקרבות על הטאלנטים שניטשים בין התיאטראות בשנים האחרונות ומסתכמים בסופו של יום בכסף לא מבוטל. בעוד שבבית ליסין ובהבימה נשמרה בשנה החולפת סטגנציה יחסית בעלויות שכרם של חמשת הבכירים, רשם תיאטרון הקאמרי של תל אביב גידול של כ-20 אחוז לעומת 2009.
במילים אחרות, תיאטרון הקאמרי שילם לחמשת בכיריו בשנה החולפת סכום חסר תקדים של 4,673,587 שקלים. בהבימה עלו חמשת הבכירים לתיאטרון סכום של 3,694,000 שקלים ובבית ליסין - 3,438,000 שקלים.
אם הבעיה שהטרידה את מדליפי המסמך היתה חריגה מז'ורית מנורמות שכר מקובלות בתיאטרון כזה או אחר, או אפילו ניהול בזבזני לכאורה של ההנהלה
המכהנת, היו אלה פונים לדרכים מקובלות להפעלת סנקציות, כפי שעשתה שרת התרבות לימור לבנת ב-2004 באמצעות ועדת ניצני.
הוועדה, שפעלה בהזמנת השרה בקדנציה הקודמת שלה במשרד, קבעה רף שכר לבכירים במוסדות תרבות נתמכים ובמקביל סנקציות לפיהן מוסדות שיחרגו מהמותר, ייקנסו בגובה של פי חמישה מסכום החריגה. במקרים בהם חוזרת על עצמה החריגה, יכולה ועדה ציבורית מיוחדת שתמונה על ידי המשרד לשלול כליל המשך מתן תמיכה לאותו הגוף.
מתיאטרון הקאמרי נמסר בתגובה: "שחקני תיאטרון הקאמרי ששכרם צויין בכתבה, הם שחקנים עצמאיים אשר מתוגמלים יותר משחקני תיאטרוונים אחרים כיוון שכל אחד ואחת מהם מופיע בממוצע בין 250-300 הצגות בשנה. הקאמרי הינו תיאטרון אשר מאוזן תקציבית כבר עשר שנים ברציפות והוא מכניס לקופתו 78% מתקציבו, דהיינו, 78 מיליון שקלים. מדובר בסכום כפול מההכנסות התיאטרונים האחרים המקבלים הקצבה ציבורית דומה. בשל ניהולו היעיל קיבל התיאטרון תוספת מההקצבות השנתיות על פי הקריטריונים בשמונה השנים האחרונות".