שתף קטע נבחר

 
צילום: אליעד לוי, שאול גולן

כנס תמיכה בגלנט בוטל: 'תחושה רעה. לא נתפש'

היועץ החליט שלא להגן על מינוי גלנט ובג"ץ והסערה במערכת הביטחון נמשכת. קצין בכיר: "הליך כל כך רגיש וחשוב מתארך ומתבצע באופן מביך. זה לא ועד עובדים". עכשיו יצטרך ברק להחליט כיצד לנהוג, בין היתר לבקש מאשכנזי להאריך כהונתו. במקביל, כנס תמיכה בגלנט של יוצאי השייטת - בוטל

החלטת היועץ המשפטי לממשלה לא להגן על מינוי גלנט לרמטכ"ל, שנחשפה מוקדם יותר ב-ynet, מגבירה את סימני השאלה - מה יקרה ב-14 בפברואר, המועד בו היה אמור האלוף גלנט להיכנס להחליף את רב-אלוף גבי אשכנזי? וינשטיין צפוי למסור בצהריים את תשובתו לעתירה שהוגשה נגד האלוף בבג"ץ. במקביל, כנס תמיכה בגלנט של יוצאי השייטת בוטל - לבקשתו.

 

 

"זה בלתי נתפש", אמר הבוקר (יום ג') ל-ynet קצין בכיר. "הליך כל-כך רגיש וחשוב מתארך ומתבצע באופן מביך. יש תחושה

 רעה מאוד. צה"ל אינו ועד עובדים, אלא הגוף הכי חשוב במדינה. נבחר מי שנבחר לתפקיד הרמטכ"ל, אין מחלוקת כי הוא ראוי לכך. מה שקורה בתקופה האחרונה סביבו אינו מובן, צורם מאוד וגורם נזק לצבא". קצינים בצבא אמרו כי למרות המצב שנוצר, אסור לקבל החלטה לפיה תם הפרק של גלנט, אלא למצות את בדיקת העניין עד תום.

 

לאור ההתפתחויות האחרונות מעריכים גורמים במערכת הביטחון, כי הסיכויים שטקס החלפת הרמטכ"ל, שאמור להתקיים בעוד פחות משבועיים - לא ייערך בסופו של דבר. שר הביטחון, אהוד ברק, שהחליט למנות את גלנט לתפקיד הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל, יצטרך לקבוע עתה כיצד לנהוג.

 

בין היתר הוא יכול לבקש, באמצעות הממשלה, להאריך את כהונתו של הרמטכ"ל הנוכחי, רב-אלוף גבי אשכנזי, הנמצא הבוקר בתרגיל בשיזפון. במהלך התרגיל אמור הרמטכ"ל להיפרד מבכירי זרוע היבשה. מערכת היחסים בין אשכנזי לברק מתוחה מאוד, מה שמציב סימני שאלה גדולים מאוד לגבי מימוש האפשרות הזו. אך הבעיה בעניין זה היא שמינוי ממלא מקום - מורכבת לא פחות, בין היתר בשל העובדה כי אין מועמד טבעי להחליף את אשכנזי.

 

סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר נווה, רק החל באחרונה את תפקידו לאחר ששב לצבא מהאזרחות - וממילא יש מורכבות משפטית במינוי ממלא מקום בהיעדר רמטכ"ל קבוע. מה עוד שאין לדעת כמה זמן יימשך ההליך המשפטי בבג"ץ ואם בסופו של דבר גלנט לא יכנס ללשכת הרמטכ"ל, דרוש עוד פרק זמן למינוי מחליף. במקרה כזה, של מינוי רמטכ"ל אחר, יהיה קושי בהליך החפיפה - משום שאשכנזי, שמחזיק בכרטיסים לטיול בחו"ל, ייצא מהתמונה. 

 

אשכנזי יישאר?

להערכת גורמים בצה"ל, האפשרות היחידה היא להשאיר את רב-אלוף אשכנזי בתפקידו. גם כאן יש כמה אפשרויות: להשאיר את אשכנזי לפרק זמן קצר, של כמה חודשים, עד שימוצה ההליך המשפטי של גלנט או לבחור ברמטכ"ל חדש. אפשרות נוספת היא, כי בשל האירועים והרצון להחזיר למערכת את השקט והיציבות - יודיעו כי הרמטכ"ל המכהן יישאר שנה נוספת בתפקידו ורק לקראת סיומה יחל תהליך בחירת יורשו.

 

אם אכן תתממש האפשרות הראשונה, וגלנט לא ייכנס בסוף של דבר לתפקיד, יצטרך ברק לבצע הליך מחודש של בחירת מועמדים, ונראה כי דווקא לאלוף בני גנץ, לשעבר סגן הרמטכ"ל, יש את הסיכויים הגבוהים ביותר להתמנות לרמטכ"ל. 

ההערכה היא כי אם הדברים תלויים בגלנט עצמו, הוא לא מתכוון לוותר על התפקיד הבכיר בצה"ל.

 

בינתיים הרמטכ"ל לא פוסל את האפשרות להישאר בתפקיד. גורמים בכירים המעורים היטב בנעשה במערכת הביטחון, אמרו השבוע ל-ynet כי אשכנזי יסכים להאריך את כהונתו בכמה חודשים, למרות העובדה שכבר רכש כרטיסי טיסה לקריביים - שם התכוון לנסוע ולנפוש אחרי פרישתו. "זו לא החלטה של שר הביטחון אם להאריך", אמר גורם במערכת המדינית-ביטחונית. "אם הממשלה תבקש מאשכנזי להישאר בתפקיד עוד כמה חודשים, על מנת לאפשר מינוי מסודר של רמכט"ל חדש - הוא יסכים. תהליך המינוי הפעם צריך להיעשות בצורה מסודרת ואיטית, ולא בחיפזון. הדברים צריכים להיבדק. בכל מקרה, עד ה-14 בפברואר התהליך הזה לא יסתיים, והוא גם לא צריך להסתיים".

 

במקביל, גם במערכת הפוליטית הגיבו לסאגה. ח"כ נחמן שי מקדימה אמר: "בחירתו של הרמטכ"ל ה-20 לצה"ל נעשתה בצורה פגומה

 ופגעה קשות במעמד הרמטכ"ל ובאמון הציבור במערכת הביטחון ובצה"ל. זהו כשלונם של ראש הממשלה ושר הביטחון, שהובילו את התהליך מתחילתו ועתה הם עומדים בפני שוקת שבורה. ראוי כי הליכי מינוי של רמטכ"ל וראשי מערכות מקבילות יעשו בעתיד על פי חוק ובצורה שקופה וגלויה".

 

ח"כ איתן כבל מהעבודה הוסיף: "העובדה שהיועץ אינו מוכן להגן על גלנט, משמעותה היא שהאלוף עם כל הצער אינו יכול להיות הרמטכ"ל הבא. ההחלטה היא הבעת אי אמון ברור וראוי שגלנט יתעלה ויודיע על התפטרותו ובכך ימנע מבוכה וכאוס בצה"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלנט. יהיה רמטכ"ל?
צילום: באדיבות דובר צה"ל
וינשטיין. לא יגן
צילום: יאיר שגיא
מומלצים