שתף קטע נבחר
 

בגלל המסתננים: זינוק במספר העובדים הזרים

מנתוני רשות ההגירה עולה כי מספר העובדים הזרים החוקיים בישראל ירד בשנת 2010 ב-0.6% בשל קיצוץ באשרות ומספר העובדים הלא חוקיים צנח ב-16.1% בזכות האכיפה. אבל כל זה מתגמד לעומת זינוק של 72% במספר המסתננים מאפריקה

מספר העובדים הזרים במשק הישראלי ממשיך לגדול בשל הגידול במספר העובדים שהסתננו לישראל מאפריקה דרך הגבול המצרי. כך עולה מנתונים שמפרסמת היום (ג') רשות ההגירה והאוכלוסין לסיכום שנת 2010. זאת, למרות ירידה דרמטית שנרשמה אשתקד במספר העובדים הזרים החוקיים והבלתי חוקיים משאר חלקי העולם. 

 

השוואה בינלאומית
בישראל: מעט עובדים זרים חוקיים - הרבה מסתננים/ תני גולדשטיין
שיעור הזרים החוקיים בישראל הוא מהנמוכים בעולם המפותח. איפה הבעיה? במספר השוהים הבלתי חוקיים, המסתננים. בתחום זה אנחנו "מובילים" על אירופה, שם מגיעים הקנסות על מעסיקי שב"חים למיליון אירו. חנה זוהר: "המדיניות כאן הופכת אנשים לעבריינים"
לכתבה המלאה

 

"אלה נתונים לא טובים ואני עדיין מודאג", אמר ל-ynet מנכ"ל הרשות, אמנון בן עמי, "אנחנו לא נגד עובדים זרים באשר הם אבל נגד העסקה לא חוקית שלהם, ויש עוד המון מה לעשות כדי לצמצם אותה".

 

פחות זרים בענף הבנייה

מנתוני רשות ההגירה עולה כי ב-1 בינואר 2011 הועסקו בישראל 75,818 מהגרי עבודה בעלי אשרת שהיה ועבודה. מדובר בירידה של 0.6% - 461 עובדים - לעומת 1 בינואר 2010.

 

הירידה במספר הזרים החוקיים נובעת מהקיצוץ שהמדינה ביצעה במספר האשרות שניתנו לעסקים בענף הבניין להעסיק עובדים זרים, שהביא לכך שכיום מועסקים בענף בארץ כ-540 עובדים פחות מאשר בתחילת 2010. בסוף 2010 שהו בארץ 6,901 עובדי בניין זרים חוקיים, ירידה של 7.1% לעומת תחילת השנה שעברה.

 

מספר הזרים החוקיים בענף הסיעוד הוא הגבוה ביותר: בסוף 2010 הוא עמד על 43,499, ירידה קלה לעומת תחילת השנה. בחקלאות הועסקו בסוף 2010 22,887 עובדים, עלייה קלה לעומת תחילת השנה. מספר הזרים החוקיים בתעשייה ובמגזר השירותים ירד מ-560 ל-360, ואילו במסעדות הוא עלה מ-169 ל-193. בנוסף, מועסקים באופן חוקי 1,682 "מומחים" בתחומים שונים (כולל מתכנתים), עלייה של 8.4%.

 

בנוסף, שהו בארץ ב-1.1.2011, לפי נתוני הרשות, 14,795 מהגרי עבודה שהגיעו מארצותיהם באופן חוקי ואשרת השהיה שלהם פגה, אך הם לא עזבו את הארץ. מדובר בירידה חדה של 16.1% - 2,853 איש - לעומת 1.1.2010. זאת, בשל הגברת האכיפה הפלילית נגד הישראלים המעסיקים את הזרים - במקום המדיניות הכושלת שהונהגה בעבר, שהתמקדה בזרים עצמם.

 

רובם הגדול של העובדים ה"חוקיים-לשעבר" מועסקים בענף הסיעוד, אך מספרם ירד בשנה שעברה באופן חד, מ-12,606 ל-10,209. גם מספר ה"חוקיים-לשעבר" בבניין ירד מ-3,466 ל-2,409, בחקלאות - מ-441 ל-369 ובתעשייה - מ-481 ל-180. העסקת ה"חוקיים-לשעבר" במסעדות רשמה את הירידה החדה ביותר - מ-260 ל-46 בלבד, אולי בגלל שהם הוחלפו במסתננים. מספר ה"מומחים" שנשארו בארץ באופן לא חוקי דווקא עלה, מ-394 ל-490.

 

"אנחנו מתכוונים להגביר עוד ועוד את האכיפה נגד מעסיקי הזרים הלא חוקיים גם בשנה הקרובה", אומר ל-ynet מנכ"ל הרשות, אמנון בן עמי, "יותר צוותים יעסקו בכך, יותר מעסיקים יועמדו לדין, ונמשיך לפרסם גם מקרים של ידוענים שמעסיקים שב"חים. בנוסף, נרחיב את שיתוף הפעולה עם רשות המסים נגד אותם מעסיקים: נעביר מידע לרשות המסים ונקבל מהם מידע, בהנחה שמי שמעסיק עובדים באופן בלתי חוקי יעבור על החוק גם בתחומים אחרים".

 

מה אתם מרוויחים מפרסום שמם של ידוענים שמעסיקים שב"חים?

 

"העובדה שאנשי ציבור, כובבי בידור, אמנים ואנשי עסקים בכירים עוברים על החוק מעידה על הידרדרות בנורמות במדינה. הציבור מתעניין באותם ידוענים, ולכל ידיעה שאתם מפרסמים עליהם יש תפוצה רחבה. העובדה שהם נתפשים ומועמדים לדין מרתיעה את הציבור. הציבור מבין שאף אחד לא נמצא בנושא הזה מעל לחוק".

 

אפריקה זה כאן

אלא שהירידה במספר השב"חים ה"חוקיים לשעבר" מתגמדת ליד הזינוק במספר המסתננים שהגיעו לישראל מאפריקה דרך הגבול המצרי. מנתוני הרשות - שמבוססים על נתוני צה"ל ועל עבודת שטח של הרשות עצמה - עולה כי כיום שוהים בארץ לפחות כ-33 אלף מסתננים, לפחות כ-8,000 מהם מסודן, לפחות כ-19 אלף מאריתראה והשאר - למעלה מ-5,500 - ממדינות אחרות, וההערכה היא שרובם הגדול עובדים. כ-13 אלף מהם הסתננו לארץ בשנת 2010 - זינוק של כ-72% במספר המסתננים בשנה אחת.

 

יש לציין כי בנוסף על מהגרי העבודה החוקיים וה"חוקיים לשעבר" ועל המסננים, שוהים בישראל למעלה מ-100 אלף תיירים שאשרת השהייה שלהם פגה. כמחצית מה"תיירים" הללו הגיעו ממדינות ברית המועצות לשעבר ומירדן, וההערכה היא שרבים מהם קרובי משפחה של ישראלים. מנתוני הלמ"ס עולה כי מספרם עמד בסוף 2009 על 101 אלף, אך ללמ"ס ולרשות ההגירה אין נתונים שמגלים אם מספרם עלה או ירד במהלך השנה שעברה, ולא ברור גם כמה מהם עובדים.

 

לכל אלה יש להוסיף מספר לא ידוע של פלסטינים תושבי השטחים שמועסקים בישראל באופן בלתי חוקי.

 

"אי אפשר למנוע העסקת מסתננים"

"הטיפול בתופעת המסתננים החל רק עכשיו ולכן, בינתיים, המספר שלהם עולה", אומר בן עמי, "אני מאוד מקווה שבשנים הקרובות ייכנסו לכאן פחות ופחות מסתננים בזכות הקמת גדר הגבול עם מצרים ומתקן השהייה שמתוכנן להם".

 

מדוע האכיפה נגד מעסיקי הזרים לא מונעת מהם להעסיק מסתננים?

 

"מכיוון שרוב המסתננים מגיעים מסודאן ומאריתראה ואין כרגע אכיפה נגד מעסיקיהם (בג"צ קבע כי העסקתם מותרת, ת.ג)".

 

"מדובר באנשים די מסכנים שחלקם באמת פליטים שברחו ממקומות לא סימפטיים וכל עוד הם כאן, הם צריכים לחיות ממשהו. הם מקבלים הגנה קולקטיבית של האו"ם וככאלה אין כעת אפשרות לגרשם או למנוע מהם לעבוד למחייתם".

 

אם כך, מדוע לא לצמצם את מספר העובדים החוקיים, לגרש אותם ולהעסיק את הפליטים במקומם?

 

"ראשית, רק חלק מהם פליטים. אנחנו בתהליכי בדיקה, ובסופו של דבר, מי שאינו פליט לא יישאר בארץ - וזה נכון גם על חלק מהמסתננים מסודאן ומאריתראה וגם על כל המסתננים ממדינות אחרות. שנית, ברגע שיוקם מתקן השהייה, הפליטים והמסתננים יקבלו בו מזון ומחסה וניתן יהיה להתחיל למנוע את העסקתם ולאכוף את החוק על המעסיקים שלהם". 

 

"צריך לצמצם את מספר המסתננים כי הם תופסים מקומות עבודה של ישראלים. גם הפליטים וגם מהגרי העבודה שמתחזים לכאלה הגיעו לכאן באופן לא חוקי והשארתם בארץ היא מסר שמעודד מסתננים נוספים. אם בסופו של דבר חלקם יישארו כאן, הממשלה תחליט אם לאשר את העסקתם. אנחנו מבצעים את המדיניות".

 

האם אתה חושש שמספר הפליטים יגדל עוד יותר בעקבות המשבר במצרים?

 

"בוא נגיד שמספרם גדול מדי עוד לפני שאנחנו מרגישים את השפעת המשבר".  

 

ארגון זכויות אדם: ההיטפלות למסתננים - גזענות

עו"ד עמר שץ, היועץ המשפטי של עמותת אנו פליטים, מוסר בתגובה: "נתוני רשות ההגירה חושפים את האיוולת והשקר שבמדיניות הממשלה כלפי מבקשי המקלט, המהווים חלק מזערי מבאוכלוסיית הזרים בארץ. הממשלה נטפלת אליהם מתוך גזענות וכדי לחמוק ממחוייבותה לשכבות החלשות בישראל".

 

"'מרכז השהייה' אינו אלא בית סוהר המתוכנן להיות צפוף מכל כלא אחר בישראל. מבקשי מקלט שלא עברו כל עבירה יכלאו בו למעשה למאסר עולם. מדובר בפגיע בזכויות אדם יסודיות שלהם, שלא תמנע מהם להמשיך ולבקש מקלט מפני רדיפה ועינויים".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'ו קוט
עובדים זרים: פחות
צילום: ג'ו קוט
מסתננים: יותר
צילום: צפריר אביוב
מומלצים