73% מהציבור: יש להתחשב באמהות עובדות
יום משפחה בסימן שיוויון: רק 8% מהישראלים חושבים שהקריירה של הבעל תמיד קודמת לזו של האשה, בעוד שהשאר סבורים שהדבר תלוי בהסכמת שני בני הזוג. 82% חושבים שהטיפול בית ובילדים הוא באחריות שני ההורים במידה שווה
יום המשפחה, החל בסוף השבוע, נותן לנו הזדמנות לבחון את עמדות הציבור בנוגע לתפקיד האשה בבית ובעבודה. מתוצאות מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית בישראל עולה שרק 8.5% מהנשאלים חושבים שבמידה ושני בני הזוג מעוניינים לפתח קריירה - העדיפות צריכה להיות לגבר. כ-91% חושבים שבמקרה זה על שני בני הזוג לדון בכך ולהגיע להסכמה; 1% מהנשאלים אפילו חושבים שהקריירה של האשה היא החשובה יותר. כמו כן, 73% מהציבור חושב שעל המעסיקים להתחשב באמהות עובדות.
- הצטרפו לדף הפייסבוק של ynet
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
- חברות בניהול נשים מצליחות יותר
"מהסקר עולה שלרוב הישראלים יש תפיסה שיוויונית של המינים. ניתן לראות זאת החל בסדרי העדיפויות בפיתוח קריירה וכלה באחריות על מטלות הבית והדאגה לגידול הילדים", כך לדברי מנכ"ל מכון הסקרים אג'נדה, גרגי ביבליוביץ, אשר ערך את הסקר לבקשת ynet.
נציין, שעל אף שבאופן כללי ניכרות תפיסות שיוויוניות בסקר, המציאות עצמה מפגרת אחרי עמדות הציבור. נשים משתכרות פחות מגברים, גם בחישוב לפי שעה; קיימת נטייה מוסווית יותר או פחות להימנע מלהעסיק אמהות לילדים, השתתפות הנשים בשוק העבודה עדיין נמוכה, ושיעור הנשים בעמדות ניהוליות רחוק מאוד מלהדביק את שיעורן באוכלוסייה.
הרוב חושב שהאם צריכה לטפל בתינוק
בשאלה נוספת הנוגעת לתפקיד בני הזוג בבית - הפגינו הנשאלים פחות ליברליות. כ-51% מהם טענו שתפקיד האם לקחת חופשת לידה ולטפל בתינוק. זאת, על אף שגם בחוק הכירו בזכותו של הגבר לחופשת לידה (על חשבון זו של בת הזוג). כ-47% העדיפו לבחון את הסוגיה דרך עיניים פיננסיות - לראייתם, מי שמרוויח פחות בעבודה הוא זה שצריך להישאר לטפל ברך הנולד.
אם יש בכך סימן לנסיגה מערכי השיוויון, לפי הסקר נשים צריכות לבוא בטענות קודם אל עצמן. בעוד 2.3% מהגברים שהשיבו לסקר טענו שתפקיד הגבר הוא להישאר בבית ולטפל בתינוק, רק 0.8% מהנשים חשבו כך. נציין, ששני הנתונים האחרונים נופלים בטווח הטעות המקסימלי (4.5%). יחד עם זאת, תפיסה זו ניכרת גם ביתר התשובות שניתנו לשאלה זו.
כך לדוגמה, שיעור הנשים שחשב שמלאכת הטיפול בתינוק צריכה להיות נחלת האשה - עמד על 55% והיה גבוה ב-9% משיעור הגברים שחשבו כך. כמו כן, בעוד 52% מהגברים חשבו שללא קשר למין, מי שמרוויח פחות הוא שצריך להישאר עם התינוק, רק 44% מהנשים חשבו כך.
ומה כשהתינוק גדל? שיעור דומה של נשים וגברים (17.96% ו-16.5%, בהתאמה) חושב שמטלות הבית וגידול הילדים הם באחריותה של אם המשפחה. שיעור גבוה בהרבה, מקרב שני המינים, כ-82%, חושב שזו אחריות האב והאם באותה מידה.
אילו מסקנות ניתן להסיק מהסקר? יעל חסון, חוקרת ראשית ב"פורום נשים לתקציב הוגן", מעודדת מהממצאים אך שמה דגש על הצורך במדיניות ממשלתית מכוונת.
"הסקר מראה כי הציבור הישראלי מפגין יותר שיוויון וסבלנות מאשר המציאות עצמה, בה אנו נתקלים בפערי שכר בין גברים ונשים, וקושי של נשים והורים עובדים לשלב בין קריירה לגידול ילדים. לכן ברור שהבעיה איננה הציבור הישראלי אלא המדיניות הציבורית, שעדיין בדעה שהגבר הוא המפרנס הראשי והאישה היא המטפלת הראשית ותפקידה לדאוג לילדים ולבית".
חסון טוענת ש"יש לשנות את המדיניות הציבורית ולקדם מדיניות של "שני מפרנסים ושני מטפלים". זאת, לדבריה, על ידי עידוד שיוויון בשוק העבודה לצד שוויון במטלות תחזוקת הבית והטיפול בילדים.
כל זה בבית - אך מה במקום העבודה?
כ-87% מהנשאלים חושבים שהעובדה שנשים מרוויחות שכר נמוך יותר לשעה היא אפליה (80% מהגברים ו-92% מהנשים). כ-11.5% מצדיקים את הפער בשכר, אך רק אם זה בגלל שתפוקת הנשים ההיא אכן נמוכה יותר (18% מהגברים ו-7.5% מהנשים). שיעור נמוך בהרבה, 1.2%, מהנשאלים חושבים שהפער בשכר מוצדק - ללא שום סייגים (1.9% מהגברים ו-0.8% מהנשים).
ניכר שקיימת הבנה לקשיי האמהות העובדות בקרב הנשאלים - 73% מהם טוענים שעל המעסיקים להתחשב באילוצי האמהות העובדות (68% מהגברים ו-76% מהנשים). 8.13% גם בעד התחשבות, אך בצד ההתחשבות הם טוענים כי התנאים, כגון השכר וההטבות של אותן עובדות, צריכים להיות פחותים יותר (10.7% מהגברים ו-6.6% מהנשים). 19% מהנשאלים אינם חושבים שיש להתחשב באמהות עובדות, וטוענים שחובותיהן וזכויותיהן צריכות להיות זהות לקולגות הגברים (21.4% מהגברים ו-17.6% מהנשים).
האם דרישת כ-20% מהמשיבים שאמהות יזכו לאותן חובות וזכויות כמו שאר העובדים - אינה מוצדקת? חסון טוענת שלא, אך מדגישה שאין זה תפקיד המעסיק לדאוג לכך שתהיה התחשבות יתר באמהות, אלא תפקידה של המדינה. "עולם העבודה צריך לשרת את החברה ולא החברה צריכה לשרת את עולם העבודה. המדינה צריכה לדאוג לאמהות ולאבות העובדים ולא להפלותם לרעה רק על מנת שאלו ירצו ללדת ולגדל ילדים". איך? "על ידי מסגרות טיפול בילדים תוך הרחבת והעמקת הסבסוד, הארכת חופשת הלידה בתשלום ומתן חופשת לידה לאבות שאינה ניתנת להעברה לאמהות".
14% חושבים שנשים מנהלות טוב יותר
ומה לגבי יכולות ניהול?
76% מהנשאלים (74% מהגברים ו-77% מהנשים) חושבים שאין למין המנהל השפעה על יכולותיו. באופן שעשוי להפתיע רבים, רוב אלו שיש להם העדפה מגדרית בנוגע לזהות המנהל שלהם - העדיפו מנהלת (10.4% חושבים שגברים מנהלים טוב יותר, לעומת 14% שחושבים שנשים טובות יותר בניהול).
"התשובות שניתנו לשאלה זו הן פועל יוצא של מדיניות שקידמה אפליה מתקנת בדרגים בכירים לנשים. לא היינו מגיעים לנתון הזה אילולא היה קו מנחה שרצה להפחית את אי השיוויון בדרגים בכירים", אומרת חסון. היא מוסיפה ש"אם נדאג להטמעת נושא השיוויון בין המינים, החל במערכת החינוך, בעוד כעשור הסקר הזה ייראה אחרת לגמרי".
הסקר נערך בשבוע האחרון בקרב 524 אנשים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה היהודית בגילאים +18.