מחקר: מוח של ציפור מצ'רנוביל - קטן מהרגיל
מחקר מדעי מראה שאם באמת רוצים להעליב מישהו ולרמוז שהוא לא ממש חכם, כדאי לומר שיש לו "מוח של ציפור מצ'רנוביל". מדענים גילו כי לעופות מהאזור מוכה האסון יש מוח קטן במיוחד, ככל הנראה בגלל שאריות הקרינה מהפיצוץ בכור הגרעיני.
על פי המחקר החדש, שהתפרסם במגזין המדעי PLoS one וצוטט ב-BBC, לציפורים המקננות בסביבת אתר הפיצוץ שאירע ב-1986, יש מוח הקטן ב-5 אחוזים ממוחות ציפורים במקומות אחרים.
קבוצת המדענים, שערכו את המחקר, אספו 550 ציפורים המשתייכות ל-48 זנים שונים הנמצאים בצ'רנוביל. הם בדקו אותן וגילו כי בהשוואה לאותם הזנים, שלא נחשפו לקרינה גרעינית, קיים הבדל משמעותי בגודל המוח. הבדלים מובהקים במיוחד נמצאו בקרב ציפורים בנות פחות משנה.
החוקרים עדיין לא יודעים להסביר באופן ודאי מדוע קיים השוני. אחת הסברות היא כי על מנת להילחם בהשפעות הקרינה שעדיין נמצאת במקום, משתמשות הציפורים במאגר נוגדי החמצון שבגופן. התוצאה היא מחסור בנוגדי חמצון החיוניים לתהליכים פיזיולוגיים אחרים, מה שמביא בסופו של דבר לפגיעה בהתפתחות המוח.
הסבר שני הוא כי הקרינה גורמת באופן ישיר לשינויים בצמיחת המוח. עם זאת, החוקרים מאמינים שבמקרה שכזה - ניתן היה למצוא הבדלים בגודל גם באיברים נוספים. קיימת גם תיאוריה שלישית, שלפיה הידלדלות במקורות הטרף של הציפורים משפיעה על התפתחותן הפיזית. תיאוריה זאת מתבססת על מחקרים קודמים, שהראו כי אוכלוסיות של חרקים נפגעו גם הן מהשפעות הקרינה.