קצינים על גנץ: "איש עבודה, ללא אבק כוכבים"
אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, ימונה האלוף בני גנץ לרמטכ"ל ה-20. בניגוד ליואב גלנט, אישיותו של גנץ גרמה לא פעם לחיבור לקוי לדרגי השטח. "מכיר את הצבא מכל הכיוונים", סיפרו ל-ynet קצינים על האלוף שזכה לכינוי "בני-חותא"
הדרך למינוי - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- ברק על מינוי גנץ לרמטכ"ל: "לייצב את המערכת"
- גנץ ל-ynet אחרי המינוי: אני מרגיש טוב מאוד
- איך ייראה המטכ"ל של גנץ? "האחריות גדולה"
- יואב גלנט: אני עדיין מיועד לתפקיד הרמטכ"ל
נתניהו וברק יציגו הבוקר את המינוי של גנץ לשרים בישיבת הממשלה, ולאחר מכן תדון ועדת טירקל במועמדותו. אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, בישיבת הממשלה הבאה בעוד כשבוע, יצביעו השרים בעד המינוי. היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, כבר נתן אור ירוק אחרי שבחן את הנקודות שעלולות להוות מכשול בדרך. הבוקר הסכים גנץ לומר רק: "יש לי יום ארוך, בוקר טוב".
גנץ, שזכה לברכות מקצינים ומפקדים, הודה לכולם והבהיר כי עד אשר מינויו
לא יאושר בוועדת טירקל, הוא אינו מתכוון להתייחס להחלטה. בפתח ביתו אמר אמש ל-ynet כי הוא "מרגיש טוב מאוד". מי ששוחח עמו התרשם כי הוא מבין את גודל האחריות המוטלת על כתפיו. "כשנכנס לתפקיד סגן הרמטכ"ל, הוא זכה לקבלת פנים לא הכי סימפטית", סיפר אחד מחבריו בצבא.
החבר, המשרת בתפקיד מטה בכיר, סיפר כי גנץ לא אהב את הכינויים שהודבקו לו, כמו "מועמד פשרה", אבל לדברי החבר, "הוא ידע לשים הכל בצד לטובת המשימה. אפילו את האכזבה מכך שלא נבחר לתפקיד הרמטכ"ל (כשהוחלט למנות את יואב גלנט, ח.ג.) הוא ביטא בצורה עדינה. גם עכשיו, לא תשמעו ממנו הצהרות ואמירות. הוא ילמד את החומר וייכנס לעבודה - ויש לו הרבה מאוד עבודה".
גנץ בן ה-52 כבר הספיק לאחר שפשט את מדיו בנובמבר האחרון, לעשות גיחה קצרה לטיול בדרום אפריקה. רגע לפני שהשתחרר הוא נפרד בטקס צנוע מעמיתיו למטה הכללי באירוע שהתקיים בקריה ותכנן את עתידו, ככל הנראה בכיוון העסקי. ב-48 השעות האחרונות הבין כי הוא חוזר למדים, אבל זאת לא היתה הפעם הראשונה שהוא נקרא לדגל בנסיבות לא מתוכננות.
"בני-חותא" בזכות האישיות הנינוחה
בשנת 2000 מונה למפקד אוגדת איו"ש לאחר שקודמו סיים את תפקידו על רקע כשל מבצעי. שש שנים לפני כן הוא נקרא לפקד על יחידה הקישור ללבנון (יק"ל) לאחר שמפקדה האחרון, תא"ל ארז גרשטיין, נהרג. הוא גם היה האחרון לסגור את השער בלבנון. טרם פרישתו הספיק לעשות חמישה תפקידי אלוף, מה שמיצב אותו כקצין בעל הניסיון הרב ביותר במטה הכללי.
בניגוד לגלנט, שאמנם סחף את פקודיו וזכה להערצה רבה, אישיותו של גנץ
גרמה לא פעם לחיבור לקוי לדרגי השטח. קצינים אמרו עליו בעבר כי שום דבר לא נדבק אליו, ואישיותו נינוחה - אולי נינוחה מדי - מה שהדביק לו את הכינוי "בני-חותא". מנגד, העידו עליו קצינים כי הוא מבריק, מבין היטב את היכולות של צה"ל ויודע ליישם את הכל לתמהיל נכון.
"גנץ אולי משדר ריחוק מסוים, אבל זאת לא אישיותו", אמר ל-ynet קצין בכיר, "הוא איש עבודה מאוד לויאלי למערכת. לפני כמה שנים שאף להיות ראש אמ"ן, ומשלא מונה, הרים את הראש והתייצב לתפקיד הבא שלו בזרוע היבשה. גם שם, למרות הביקורת העקיפה עליו, על מה שקרה במלחמת לבנון השנייה, הוא התעקש להביע את דעותיו. מי שחושב שהוא שלא יודע לדפוק על השולחן - טועה".
"מכיר את הצבא מכל הכיוונים"
הקצין הבכיר הוסיף כי ניסיונו הרב של גנץ יסייע לו לאחד את הצבא אחרי הסערה שעבר וגם להוביל את המפקדים קדימה. גנץ עצמו אמר לפני הפרישה כי בעימות הבא
יש להגיע להישג משמעותי יותר ממה שהיינו רגילים במלחמות עבר. המשימה המרכזית הראשונה שלו תהיה לעצב את תכנית החומש הבאה של צה"ל, שתמחיש כיצד ייראה צה"ל בשנים הבאות. מבחינתו יש שלושה מאפיינים למצב הנוכחי: "יציבות, רגישות ונפיצות - והכל יכול להתרחש".
כששאלו את גנץ רגע לפני הפרישה מצה"ל בסוף נובמבר 2010, מה התחנות המרכזיות בשירותו, הוא לא נקב באירועים או בתפקידים דרמטיים או יוקרתיים. מבחינתו, השיא האישי נרשם כאשר היה מג"ד צעיר בגדוד 890 של הצחנים ב-1987, בעת "מבצע שלמה" להעלאת יהודי אתיופיה, עת היה מפקד יחידת שלדג, שהייתה אחראית על האבטחה, והאירוע האחרון - הביקור שערך במחנה הריכוז ברגן בלזן. "הרשימה הזאת מאוד מאפיינת את בני. צניעות, חוסר יהירות, ללא אבק כוכבים. הוא מכיר את הצבא מכל הכיוונים ומכל הזירות", סיכם קצין ששירת תחתיו.
Read this article in English