שתף קטע נבחר

סרטן המעי הגס: בדיקה מנבאת הצורך בכימו

בדיקת האונקוטייפ קולון עוזרת לגלות אצל אילו חולים בסרטן המעי הגס לא צפויה חזרה של הגידול, ובכך מייתרת את הצורך בכימותרפיה. הבעיות: הבדיקה מתאימה רק למי שבגופו גידול בשלב 2 והעלות הגבוהה, העומדת על אלפי דולרים

"כשאומרים לך שיש לך גידול סרטני, אתה שומע ולא מפנים. רק אחרי 48 שעות התחלתי להבין למה נקלעתי", מספר חיים שציגובסקי (60) מרמת גן, שבגופו התגלה לפני כחצי שנה גידול סרטני במעי הגס. "המילים 'טיפול כימותרפי' משמען חצי שנה של סבל שאתה לא יודע איך זה מתחיל ואיך זה נגמר. ראיתי אצל אנשים אחרים שעברו כימותרפיה איזה משבר זה. התקרחות זה משהו שאפשר לסבול, אבל כמה ימים אחרי הטיפול אתה מנוטרל מפעילות, יושב בבית ומקיא יום ולילה – וזה פשוט מפחיד".

 

 

אך שציגובסקי, לשמחתו הרבה, לא היה זקוק לטיפול כימותרפי בסופו של דבר. הסיבה: בדיקה חדשה, שנקראת אונקוטייפ קולון, עוזרת לגלות, בעזרת סמנים גנטיים, אצל מי מהחולים לא צפויה חזרה של הגידול, ולכן הוא אינו זקוק לטיפול כימותרפי משלים. הבדיקה מתאימה לחולים עם גידול קטן יחסית ולא גרורתי (גידול בשלב 2) אך עלותה הגבוהה, העומדת על אלפי דולרים, היא בעייתית עבור מרבית החולים. כרגע רוב קופות החולים אינן משתתפות במימון, מלבד קופת חולים כללית, שמבוטחיה יכולים לעבור את הבדיקה ללא תשלום.

 

"יותר קל לזכות בפיס מאשר לעצור את התהליך בזמן"

הנתונים הנוגעים לסרטן המעי הגס קשים. מנתוני משרד הבריאות עולה כי אחד מכל 19 גברים ואחת מכל 26 נשים יחלו במחלה בשלב כלשהו בחייהם. אחת הדרכים החשובות למאבק במחלה הוא הגילוי המוקדם, שנעשה באמצעות בדיקת הקולונסקופיה. למזלו של שציגובסקי הוא עבר את הבדיקה במועד,

כך שהגידול לא הספיק להגיע לבלוטות הלימפה והוא נחשב לגידול ממוקד בשלב השני של המחלה.

 

"התברר לי, בדיעבד, שהגידול שכבר הגיע לרקמת השומן שעטפה את המעי עלול היה להגיע תוך 45 יום לבלוטות הלימפה. עוד 45 יום אני וההוא למעלה היינו מתחילים לדבר. יותר קל לזכות בפיס מאשר לעצור את התהליך הזה בזמן", הוא אומר.

 

מזל נוסף היה לו כאשר בתו, ד"ר אילנית שציגובסקי-מלר, כירורגית בבית החולים איכילוב, סיפרה לו על הבדיקה החדשה, האונקוטייפ קולון. היא התוודעה לבדיקה זמן קצר קודם לכן ואף העבירה, במסגרת תפקידה, סמינר בנושא.

 

"אבא שלי הגיב לעניין הכימותרפיה בצורה מאד קשה", היא מספרת. "היו לו תגובות מאוד דרמטיות והיה לו מאוד קשה לקבל את הטיפול הכימותרפי. כשאמרתי לו שיכול להיות שהוא יזדקק לכימותרפיה הרגשתי כאילו אני גוזרת עליו גזר דין מוות. למזלנו בבדיקה יצא שיש לו סיכון של 10% לחזרת המחלה, שהוא סיכון נמוך מאוד, ולכן הוא לא ירוויח הרבה מהכימותרפיה. זו הסיבה שהוחלט לא לתת לו את הטיפול הכימי".

 

הבדיקה: מתאימה ל-700 חולים בשנה

בדיקת האונקוטייפ קולון מודדת את הביטוי של 12 גנים ברקמת הגידול שהוסר. הבדיקה נותנת הערכה מספרית של הסיכון לחזרת המחלה. לפי הערכת חברת "טבע", המשווקת את הבדיקה, היא מתאימה לכ-700 חולים בשנה בישראל.

 

ד"ר עינת שחם שמואלי, מנהלת השירות לגידולי מערכת העיכול באיכילוב, מסבירה כי הבדיקה מוצעת לקבוצת חולים מצומצמת. "קבוצת היעד לבדיקה היא של חולים שעברו כריתה של גידול במעי הגס, הנמצא בשלב 2. מדובר בגידול שחדר את דופן המעי, אך לא הגיע לבלוטת לימפה. אצל חולים עם גידול בשלב 1 מספיק רק ניתוח,

בשלב 3 יש מעורבות של בלוטות לימפה וברור שצריך גם כימותרפיה. קבוצה 2 היא קבוצת ביניים. יש ויכוח בין המומחים האם לתת טיפול לכולם או רק לחלקם. למעשה, אם ניתן לכל החולים בשלב הזה כימותרפיה, רק 2% עד 3% מתוכם ירוויחו. אנחנו לא יודעים מי הם החולים שירוויחו, וכאן בדיקת האונקוטייפ עוזרת לנו".

 

בדיקת האונקוטייפ קולון ניתנת ללא תשלום למבוטחי הכללית. מבוטחי שאר הקופות יכולים לעבור אותה בעלות של 4,350 דולרים, סכום שאינו אפשרי עבור כולם. הבדיקה מתווספת לבדיקות נוספות שניתנות בכללית במסגרת "רפואה מותאמת אישית", בהן בדיקה דומה לחולות סרטן השד, האונקוטייפ שד, ובדיקות נוספות, המאפשרות להתאים את הטיפול האונקולוגי למאפייני הגידול של החולה.

 

ד"ר ליאור שושן גוטמן, מנהלת " טבע-אונקוטסט", משווקת הבדיקה בישראל, אמרה כי "כפי שבדיקת אונקוטייפ שד מהווה כיום חלק מהמהלך השיגרתי של קבלת ההחלטות הטיפוליות במקרים של סרטן שד מוקדם, כך ניתן לצפות שבדיקת אונקוטייפ קולון תהייה שלב אינטגרלי במהלך הטיפול בסרטן מעי גס מוקדם".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סרטן המעי הגס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים